În proiecţia bugetară pentru 2008 nu a fost luată în considerare o reducere a cotei TVA pentru produsele alimentare de bază, dar aplicarea acestei reduceri nu este exclusă în viitor, a declarat director în cadrul Direcţiei de Legislaţie în domeniul TVA din cadrul MEF, Mariana Vizoli. "Există un proiect cu privire la reducerea cotei TVA pentru alimentele de bază, care a fost aprobat de Senat, dar a fost respins de Camera Deputaţilor, din considerente bugetare. Nu cred totuşi că introducerea unei cote reduse va duce la o scădere a preţurilor, deoarece acest lucru nu s-a întâmplat nici în 2004 când au fost reduse cotele TVA pentru anumite servicii, cum ar fi cele din industria medicamentelor sau hotelieră", a spus directorul în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) Mariana Vizoli, ieri, în cadrul unui seminar dedicat pieţei de retail.
În schimb, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat că, în momentul de faţă, România are cel mai mare TVA din industria alimentară, cu excepţia Danemarcei. "Piaţa neagră reprezintă până la 60% din industria alimentară românească, iar reducerea TVA pe acest segment este necesară şi ar atrage după sine o creştere a încasărilor la bugetul de stat", a explicat Minea, citat de NewsIn.
Pe de altă parte, directorul în cadrul Direcţiei de Legislaţie în Domeniul Accizelor, Mihai Hură, a spus că România a atins nivelul minim de accize impus de Uniunea Europeană la alcool, motorină şi alte produse. "În România, acciza pentru băuturile alcoolice este de 550 de euro pe hectolitru de alcool pur, la care se adaugă 200 de euro taxa pentru sănătate. În schimb, în Anglia acciza este de circa 3.500 de euro pe hectolitru de alcool pur, iar în Suedia 5.200-5.300 euro pe hectolitru. Mai trebuie să ajustăm accizele la ţigări, care în prezent sunt de 42 euro la 1.000 de ţigarete, iar până în 2010 trebuie să ajungă la 64 de euro pentru 1.000 de ţigarete", a explicat Hură.
El a adăugat că până în 2010 vor dispărea accizele la cafea, bijuterii şi cristaluri, după ce au fost eliminate cele la aparatele de aer condiţionat şi cuptoarele cu microunde.
Patronatele din morărit şi panificaţie au solicitat reducerea TVA la pâine, iar Guvernul a anunţat, la începutul lunii august, că autorităţile competente vor verifica producătorii de pâine pentru reducerea evaziunii, după finalizarea acestor controale urmând să se discute despre o eventuală reducere a TVA la pâine.
Fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş a declarat, în cursul lunii septembrie, că speră că va avea câştig de cauză în privinţa reducerii TVA la panificaţie şi măsura să fie prevăzută printre modificările Codului Fiscal din această toamnă, motivând că astfel sectorul s-ar fiscaliza şi colectarea TVA s-ar dubla. Proiectul legii Codului Fiscal pentru 2008 a fost aprobat de Guvern la începutul lunii octombrie şi nu prevede nicio modificare a TVA la pâine.
Patronatele din panificaţie au cerut guvernului să aplice o cotă redusă de TVA faţă de cea standard de 19%, fiind vehiculate două variante: 5% şi 9%. În prezent, Codul Fiscal prevede o cotă redusă de 9% pentru mai multe categorii de produse şi servicii, precum medicamente, ziare, reviste, cazare în hoteluri, intrarea la muzee.