Lansarea primelor apeluri de proiecte în cadrul Programului Operaţional (PO) Competitivitate 2014 - 2020 va avea loc în perioada martie - aprilie 2015, ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene.
Ghidurile solicitantului sunt finalizate, primele documente de acest tip fiind lansate în consultare publică încă din anul 2014, ne-au mai precizat aceştia. Alte ghiduri vor fi lansate în perioada martie - aprilie a acestui an.
De altfel, chiar vineri Ministerul a lansat în consultare publică a schiţei Ghidului unic al solicitantului - Axa Prioritară 1 "Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor" din noul program dedicat Competitivităţii.
Documentul va sta la baza apelurilor lansate în cadrul Axei Prioritare 1 a PO Competitivitate, respectiv investiţii pentru departamentele de cercetare-dezvoltare ale întreprinderilor, clustere de inovare, întreprinderi inovatoare de tip start-up şi spin-off, întreprinderi nou-înfiinţate inovatoare, atragerea de personal cu competenţe avansate din străinătate, proiecte de investiţii pentru instituţii publice şi parteneriate pentru transfer de cunoştinţe.
Ghidul unic al solicitanului pentru Axa Prioritară 1 a PO Competitivitate 2014 - 2020 este supus consultării publice până la data de 17 martie a.c.
Pe parcursul perioadei de programare 2014 - 2020, PO Competitivitate va beneficia de o finanţare de 1,329 miliarde de euro. În conformitate cu prevederile regulamentelor UE pentru perioada 2014 - 2020, regiunile de dezvoltare ale ţării noastre sunt încadrate în două categorii: regiuni mai dezvoltate (Bucureşti-Ilfov) şi regiuni mai puţin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest şi Centru).
Prin PO Competitivitate, regiunile mai dezvoltate vor beneficia de o contribuţie totală din partea Uniunii de 249 milioane de euro, în timp ce regiunile mai puţin dezvoltate vor beneficia de o contribuţie totală din partea Uniunii de 1,08 miliarde de euro.
Pe 28 februarie 2015, rata curentă de absorbţie la nivelul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (perioada de programare 2007 - 2013) era de aproximativ 57%, iar gradul de contractare era de aproximativ 115%, potrivit datelor transmise de MFE.