Miniştrii Apărării din B9 cer reacţia NATO la survolul ilegal al dronelor ruseşti

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 19 septembrie

Sursa foto: https://armed.mapn.ro/

Sursa foto: https://armed.mapn.ro/

English Version

Miniştrii Apărării din statele membre ale Formatului Bucureşti 9 (B9) solicită NATO să reacţioneze robust cu privire la survolarea ilegală a Flancului estic al alianţei de către dronele ruseşti, a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale, după reuniunea cu omologii săi care a avut loc ieri la Palatul Parlamentului.

Angel Tîlvăr a spus: "Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre rămâne îngrijorătoare. Ne confruntăm cu un set de ameninţări în continuă evoluţie, generate în principal de acţiunile agresive ale Rusiei. Aceste ameninţări includ şi tactici hibride cum ar fi dezinformarea, atacurile cibernetice şi eforturi continue de destabilizare a regiunii Mării Negre şi a întregului Flanc estic al NATO. Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor şi rachetelor Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia, cât şi la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor alianţei. De aceea este necesar un răspuns robust şi coordonat la nivel aliat, precum şi punerea în aplicare cât mai repede a modelului rotaţional al apărării antiaeriene şi antirachetă integrat al NATO".

Cele afirmate de ministrul Apărării Naţionale se regăsesc şi în declaraţia comună publicată la finalul reuniunii de ieri, unde la punctul 6 se arată:

"Ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de incursiunile repetate ale spaţiului aerian NATO, în Polonia, România, Letonia şi alte ţări NATO ale dronelor şi rachetelor Federaţiei Ruse, precum şi escaladările tensiunilor de-a lungul graniţelor NATO. Aceasta este o nouă realitate care nu poate fi lăsată neglijată. Avem nevoie de un răspuns colectiv în cadrul NATO la provocările prezentate de armele şi tehnologiile moderne, inclusiv prin creşterea capacităţilor noastre de a detecta, identifica şi, dacă este necesar, interceptarea obiectelor care zboară la altitudine mică. În plus, trebuie să depunem eforturi pentru a consolida apărarea globală integrată aeriană şi antirachetă (IAMD) a NATO, inclusiv prin implementarea rapidă a modelului de rotaţie IAMD convenit. În plus, sprijinim iniţiativele de utilizare a tuturor oportunităţilor şi resurselor disponibile în cadrul UE şi NATO pentru a creşte capacităţile europene de apărare aeriană şi antirachetă. Reiterăm necesitatea respectării depline de către Rusia a dreptului internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian NATO".

Lansat la iniţiativa României şi Poloniei în anul 2015, "Bucureşti 9" (B9) oferă o platfomă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii de pe flancul Estic al NATO - Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Republica Slovacă şi Ungaria, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestor state la procesele aflate în derulare la nivelul Alianţei, pe baza experienţei şi expertizei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii statelor membre NATO.

Pe agenda reuniunii de ieri, care a avut ca scop consolidarea unei poziţii comune în vederea reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO ce va avea loc la Bruxelles, în 17 şi 18 octombrie, s-au mai aflat

situaţia din Ucraina şi cea din Republica Moldova. În privinţa Ucrainei, miniştrii apărării din B9 au stabilit continuarea sprijinirii forţelor armate ucrainene cu resursele necesare frontului şi susţinerea eforturilor de integrare euro-atlantică. În ceea ce priveşte Republica Moldova, participanţii la reuniune au decis că aceasta trebuie sprijinită să intre în Uniunea Europeană, deoarece acest lucru ar spori securitatea regiunii Mării Negre şi a Europei.

În ceea ce priveşte apărarea colectivă, ce rămâne scopul esenţial al Alianţei, miniştrii apărării din B9 au mai stabilit continuarea acţiunilor pentru impulsionarea proiectelor de infrastructură pentru dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară menite să asigure desfăşurarea rapidă a forţelor şi capabilităţilor aliate pentru întregul Flanc Estic.

În declaraţia comună se mai menţionează că statele din Formatul B9 care sunt şi membre ale NATO vor continua eforturile privind consolidarea industriei de apărare în cadrul Alianţei şi identificarea de soluţii inovatoare, în conformitate cu Angajamentul NATO de extindere a capacităţii industriale (NICE). Miniştrii apărării din statele membre B9 apelează la restul aliaţilor să acorde prioritate furnizării celor mai critice capabilităţi, cum ar fi apărarea aeriană şi antirachetă şi muniţiile decisive de luptă, necesare pe termen scurt pentru a executa planurile de apărare ale NATO, în concordanţă cu procesul de planificare, lucru ce va oferi un semnal clar al cererii industriei de apărare aliate prin comenzi şi contracte ferme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb