MINISTRUL AFACERILOR EUROPENE, LEONARD ORBAN:  "Corecţiile financiare aplicate programelor operaţionale - câteva sute de milioane de euro"

A.V.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 20 septembrie 2012

"Corecţiile financiare aplicate programelor operaţionale - câteva sute de milioane de euro"

Nivelul corecţiilor financiare aplicate de Comisia Europeană pentru cele patru programe operaţionale -Transport, Mediu, Creşterea Competitivităţii Economice şi Regionale - se ridică la câteva sute de milioane de euro, a declarat ieri, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, adăugând că aceşti bani ar putea fi redirecţionaţi României.

Prezent la dezbaterea cu tema "Uniunea Europeană la răscruce?", domnia sa a afirmat: "În momentul de faţă, cifrele sunt confidenţiale. Pot să spun doar că la o evaluare preliminară vorbim de câteva sute de milioane de euro. Desigur, va fi un proces de conciliere, vom discuta cu Comisia Europeană şi, în măsura în care noi vom accepta propunerea acesteia, banii nu se vor pierde şi vor putea fi alocaţi pentru alte proiecte. Banii vor fi retraşi de pe proiectele unde au fost sesizate disfunc-ţionalităţi pe zona achiziţiilor publice".

Ministrul Orban a precizat că aces-te corecţii sunt estimate la 75 de milioane de euro în cazul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). "În aceste zile există o misiune a Comisiei Europene care identifică faptele, evoluţiile la nivelul ţării în ceea ce priveşte POSDRU. În funcţie de rezultatele acestei misiuni s-ar putea să evităm suspendarea programului POSDRU, dar rămâne de văzut", a declarat domnul Orban.

Leonard Orban a subliniat că negocierile pe procedura de conciliere nu au început încă, autorităţile româ-ne aşteptând scrisoarea oficială care, probabil, va veni în câteva săptămâni. Potrivit spuselor domniei sale, va urma un termen de două luni până la care ţara noastră va trebui să finalizeze aceste negocieri.

Ministrul afacerilor europene a menţionat că nivelul corecţiilor va fi aplicat de Comisia Europeană în mod diferit, de la program la program, în funcţie de problemele care vor fi constatate. Corecţiile financiare privesc sume decontate de la 1 ianuarie 2007 până în octombrie 2011 şi vin după ce au fost constatate unele probleme în zona achiziţiilor publice.

Pe de altă parte, Leonard Orban a informat că Ministerul Afacerilor Europene i-a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care solicită, de la 1 ianuarie 2013, creşterea cu până la de trei ori a salariilor tuturor func-ţionarilor din ministere, care gestionează absorbţia fondurilor europene.

Domnia sa a spus că, în prezent, funcţionarii din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care gestionează fonduri europene, au salarii de până la trei ori mai mari decât angajaţii de pe poziţii similare din alte ministere.

Leonard Orban consideră că viitoarea uniune bancară ce va fi implementată la nivelul zonei euro va avea un impact major asupra României. "Peste 80% din băncile aflate în România provin din statele membre ale zonei euro, deci este evident că impactul (unei uniuni bancare - n.r.) va fi major. Suntem în plină analiză a acestui proces, sperăm ca într-un orizont de timp acceptabil să putem finaliza discuţiile şi să ne definim poziţia", a afirmat domnul Orban.

Viitorul minister pentru coordonarea tuturor programelor pe fonduri europene va funcţiona din anul 2014, când începe următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, a declarat, ieri, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. Domnia sa a spus: "Acest minister ar urma să funcţioneze pentru perioada 2014-2020 şi nu va gestiona direct banii din programele pe fonduri europene de la ministerele de linie, ci va avea rolul să asigure respectarea procedurilor în absorbţia fondurilor comunitare".

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat, ieri, că va fi audiat săptămâna viitoare la Parlamentul European, în vederea numirii sale în funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi. Domnia sa a spus: "Am fost nominalizat pentru poziţia de membru în Curtea Europeană de Conturi, iar în măsura în care Parlamentul European şi Consiliul vor fi de acord, voi începe mandatul la 1 ianuarie 2013".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb