Ministrul Agriculturii: "Fermierii vor primi integral subvenţiile până la finalul lunii iunie"

Laura Boico
Companii #Agro-alimentar / 7 iunie 2016

Actualizare 15:45 Fermierii au încheiat protestul din Parcul Izvor

Fermierii au încheiat acţiunea de protest din faţa Palatului Parlamentului, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu afirmând că întâlnirea cu reprezentanţii statului a fost una ''reuşită".

"A fost o întâlnire reuşită. Optimişti fiind, aşteptăm acum promisiunile celor care au reprezentat statul şi aţi auzit şi dumneavoastră promisiunile pe care le-au făcut. Aşteptăm, nu ştiu cât, dar prea mult nu, să vedem ce se întâmplă cu promisiunile lor şi în special cu Legea 321 (privind comercializarea produselor alimentare n.r.) care ne interesează, Legea vânzării terenurilor agricole pentru străini care este un draft, şi să vedem cum se finalizează şi cu plăţile la APIA. Poate peste o lună de zile vorbim altceva", a declarat Laurenţiu Baciu, la finalul protestului, potrivit unor surse de presă.

Ministrul Agriculturii le-a promis acestora că vor primi integral subvenţiile până la finalul lunii iunie, iar săptămâna viitoare urmează să aibă loc o discuţie pe tema Legii vânzării terenurilor agricole către străini.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:30

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat astăzi în faţa protestatarilor din Parcul Izvor că fermierii vor primi integral subvenţiile până la finalul acestei luni, iar săptămâna viitoare urmează ca la Ministerul Agriculturii să aibă loc o discuţie pe tema Legii vânzării terenurilor agricole către străini.

"Avem deja un proiect în discuţie (al Legii vânzării terenurilor n.r.) numai că aştept ca dumneavoastră, reprezentanţii producătorilor să veniţi şi să îl agreem împreună, pentru că este o lege de care dumneavoastră beneficiaţi în primul rând. Este musai să ne consultăm, cum ne-am consultat întotdeauna pe toate actele legislative cu dumneavoastră şi cu Parlamentul şi cele două Comisii de agricultură. Este foarte important ca să nu iasă o lege fără acceptul dumneavoastră. Vă propun, chiar dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare să agreem un proiect de act legislativ pe care să îl promovăm cât mai rapid", a spus Achim Irimescu.

Întrebat dacă până la finalul lunii fermierii îşi vor primi subvenţiile, ministrul Agriculturii a răspuns: "Absolut".

"Sincer îmi pare rău că s-a ajuns în această situaţie. Trebuie să recunoaştem faptul că nu se datorează Guvernului actual întârzierea. Am încercat să recuperăm şi am recuperat foarte mult din întârziere. Spre exemplu, când am cerut o programare cu data la care vor începe plăţile mi s-a spus 27 aprilie. Am reuşit pe 8 aprilie", a spus Irimescu, precizând că săptămâna viitoare vor începe şi plăţile în zootehnie.

Un alt subiect discutat de şeful MADR cu protestatarii a fost cel al Legii vânătorii, care trebuie modificată în vederea stabilirii unui echilibru între fermieri şi vânători.

(G.F.)

---------------

Fermierii români vor protesta astăzi, începând cu ora 12:00, în Parcul Izvor din faţa Palatului Parlamentului, nemulţumiţi de întârzierea plăţii subvenţiilor din agricultură dar şi din cauza amânării unor legi esenţiale pentru sector, potrivit unor surse din presă.

Mitingul de protest este organizat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), împreună cu Federaţia Romovis, Federaţia PROOVIS, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine din România (Dobrogea), Asociaţia Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Vaci de Carne, Federaţia Naţională CAPRIROM.

Producătorii agricoli solicită reglementarea fiscalizării (TVA, subvenţiile nu trebuie supuse fiscalizării, producătorii agricoli sunt supuşi unor abuzuri ANAF), iar responsabilii de întârzierea subvenţiilor să suporte consecinţele. De asemenea, ei cer ca vânzarea terenurilor agricole către străini să fie stopată în regim de urgenţă şi reglementări clare pe Legea etichetării produselor agroalimentare şi pe Legea Vânătorii, cea care, după "expirarea" OUG 60/2015, blochează din nou păşunatul între 6 decembrie şi 24 aprilie şi limitează numărul de câini la turma de oi şi pe Legea 321, produse româneşti în supermarketuri, conform aceloraşi surse.

LAPAR precizează că mitingul este autorizat de catre Primaria Municipiului Bucureşti conform protocolului semnat miercuri, 1 iunie 2016 şi nu are nicio legătură sau caracter politic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb