Ministrul de Externe chinez va vizita Coreea de Nord

D.I.
Internaţional / 2 mai 2018

Wang Yi (Sursa foto: Twitter)

Wang Yi (Sursa foto: Twitter)

China a anunţat luni că ministrul său de Externe se duce în Coreea de Nord săptămâna aceasta - o premieră în ultimii 11 ani -, în contextul în care Beijingul şi Phenianul îşi consolidează legăturile în urma summitului istoric intercoreean, relatează AFP.

Wang Yi va efectua o vizită în Coreea de Nord miercuri şi joi, răspunzând unei invitaţii a omologului său nord-coreean Ri Yong Ho, a anunţat Ministerul chinez de Externe într-un scurt comunicat.

Cei doi s-au întâlnit deja la începutul lunii aprilie, la Beijing, la câteva zile după vizita în China a liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Kim, care efectua atunci prima sa vizită în străinătate de când a preluat puterea la sfârşitul lui 2011, s-a întâlnit ciu preşedintele chinez Xi Jinping.

Wang Yi va fi primul ministru chinez de Externe care se duce în Coreea de Nord din 2007 - o raritate care simbolizează relaţiile bilaterale uneori fluctuante între cei doi foşti aliaţi în Războiul Coreei (1950-1953).

Fostul premier Wen Jiabao a efectuat o vizită la Phenian în 2009.

China este, de departe, principala susţinătoare diplomatică şi economică a Coreei de Nord. Însă, exasperată de teste nucleare nord-coreene, ea aplică cu fermitate sancţiunile economice ONU menite să oprească programele balistic şi atomic al Phenianului.

În paralel, Beijingul îndeamnă neobosit la soluţionarea crizei "prin dialog şi negociere". Ea se opune oricărei intervenţii armate.

China a salutat, astfel, călduros, spectaculoasa întâlnire între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. Ea le-a lăudat "curajul" şi le-a catalogat drept "istorică" strângerea de mână la linia de demarcaţie care desparte peninsula.

Kim a fost, cu această ocazie, primul lider nord-coreean care a pus piciorul pe pământul sud-coreean de la Războiul Coreei, conflict în care China a luat parte alături de Coreea de Nord.

Liderii celor două Corei s-au angajat să acţioneze în favoarea "denuclearizării" peninsulei.

Ei au anunţat de asemenea că vor căuta să se întâlnească cu Statele Unite şi poate şi cu China - amândouă semnatare ale armistiţiului Războiului Coreei, în urmă cu 65 de ani - "în vederea declarării sfârşitului războiului şi stabilirii unui regim al păcii permanent şi solid".

Conflictul s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu, care nu a fost urmat de un tratat de pace. Cele două tabere se află, aşadar, teoretic, în continuare în război.

Ultima evoluţie a fost anunţată duminică de Seul - Kim Jong Un a propus să închidă - în mai - instalaţia de teste nucleare şi să invite experţi americani. Coreea de Nord a apreciat mereu că arma atomică îi este indispensabilă să o apere de o invazie americană.

Tânărul lider nord-coreean urmează de altfel să se întâlnească, în următoarele săptămâni, cu preşedintele american Donald Trump. Nici data şi nici locul summitului nu au fost anunţate încă.

China intenţionează să nu se lase marginalizată de spectaculoasa dstindere în curs. Potrivit multor analişti chinezi şi străini, ea este în continuare deosebt de îngrijorată că un acord între Phenian şi Washington ar putea să-i dăuneze intereselor.

Beijingul susţine ferm "denuclearizarea" Peninsulei Coreea. Însă vede totodată Coreea de Nord drept un stat-tampon între ea şi Sud, unde sunt staţionaţi aproape 30.000 de militari americani.

"Chinezii sunt fără nicio îndoială nerăbdători să afle care sunt intenţiile lui Kim Jong Un în vederea întâlnirii sale cu Donald Trump", apreciază Bonnie Glaser de la Centrul pentru Studii Internaţionale şi Strategice (CSIS) din Washington.

"Este totodată posibil ca Wang Yi să se ducă la Phenian pentru a prezenta un plan al vizitei lui Xi Jinping în Coreea de Nord. Zvonuri indică faptul că Xi ar putea să se ducă acolo chiar înaintea summitului Kim-Trump".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb