Marcel Vela, ministrul de interne, a declarat că autorităţile pregătesc o nouă ordonanţă militară pentru reglementarea unor aspecte şi activităţi, dar a refuzat să ofere detalii cu privire la prevederile din viitorul act normativ, care nu a fost emis până la închiderea ediţiei.
În noua ordonanţă militară vor predomina recomandările şi vor fi făcute clarificări cu privire la sărbătorile pascale.
Marcel Vela a spus: "Nu vorbim despre noi restricţii, ci despre noi excepţii. Să privim jumătatea plină a paharului. Vom anunţa nişte măsuri pe care le-am luat împreună cu Patriarhia Română, astfel încât să venim în întâmpinarea celor care sărbătoresc Sfintele Paşti şi cred că vor înţelege faptul că am depus toate eforturile astfel încât şi credincioşii, şi clericii să fie protejaţi, dar, în acelaşi timp, să se bucure şi de Sfintele Paşti şi de lumină. E de preferat să suferim puţin acum, ca să avem începând de anul viitor şi sănătate şi pe cei dragi alături de noi şi să sărbătorim paştele sănătoşi".
Ministrul de interne a precizat că statisticile arată că România stă "net mai bine" decât alte ţări europene în ceea ce priveşte răspândirea virusului şi numărul cazurilor de Covid-19.
Marcel Vela a spus: "Am făcut calculul şi la media de locuitori, nu neapărat a populaţiei, pentru că cineva spunea că normal că avem mai puţin cazuri având în vedere că noi nu avem populaţia Spaniei, de exemplu. Dar raportat la mia de locuitori sau la un milion de locuitori, stăm net mai bine, şi asta nu se datorează neapărat Guvernului sau măsurilor luate de noi, meritul este al cetăţenilor, pentru că au respectat, foarte puţine cazuri au fost înregistrate cu privire la încălcarea regulilor. Raportat la populaţia României este un procent destul de mic de teribilişti, de oameni care nu au fost responsabili şi atunci eu pot să le spun oamenilor înainte de Sfintele Sărbători de Paşti că le mulţumesc pentru înţelegere, au dat dovadă de patriotism şi de responsabilitate".
Afirmaţiile lui Vela sunt contrazise însă de numărul redus de teste efectuate în ţara noastră, lucru recunoscut şi de secretarul de stat Raed Arafat - şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - şi de Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru a spus că România face mai puţine teste decât capacitatea maximă, deoarece nu toate echipele medicale au aceeaşi pregătire.
"Avem o capacitate de testare de 4890 de teste ale aparatului, dar testam în jur de 3700 - 3800 fiindcă nu toate echipele au aceeaşi pregătire", a declarat ministrul Sănătăţii.
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a spus: "Este clar că numărul infectaţilor e mai mare decât numărul cazurilor confirmate. E şi motivul pentru care recomandăm toate măsurile de distanţare socială, purtarea măştii în zone publice, pentru că există printre noi mulţi oameni care sunt asiptomatici fără să ştie acest lucru. N-aş putea spune că toată populaţia României este infectată. Pentru că noi, dacă aveam mulţi infectaţi, trebuia să avem multe decese, deoarece ele merg ca procent din total. Aşa că numărul de cazuri critice da, e posibil să fie mai mare, triplu, cvadruplu, dar până nu se face o testare generală, ca studiu, nu ştim. Nu are rost însă să testezi toată populaţia. Ca studiu se poate face, să se vadă dacă avem mult mai mult infectaţi decât ştiam".
În toată ţara există 55 de puncte testare pentru coronavirus. Ministrul Sănătăţii a precizat că, dacă recoltările vor da un răspuns în 24 de ore, atunci România va avea o capacitate maximă de testare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2020, 00:15)
CO2=P+S+E+C
2. Nu cred in testari
(mesaj trimis de Cristian în data de 15.04.2020, 07:24)
Cine a pus în circulație acest virus a făcut-o în scop de reducere numerica a populației. De aceea nu cred in testări, masuri, vaccin, etc, venite din partea statului.
Statul are de executat o agendă, stabilită de sus, nu de vindecat pe cineva.