Ministrul Finanţelor, mulţumit de încasările bugetare din primul trimestru

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 aprilie 2017

Ministrul Finanţelor, mulţumit de încasările bugetare din primul trimestru

Viorel Ştefan: "Încasările pe primul trimestru vor depăşi 58 miliarde lei"

ANAF spune că a colectat 50,4 miliarde lei, în primele trei luni ale anului

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice, s-a declarat mulţumit de încasările bugetare din primul trimestru al anului în curs, menţionând că, potrivit primelor estimări, acestea vor depăşi suma de 58 de miliarde de lei, fiind cu peste două miliarde lei mai mari faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Oficialul a declarat, ieri, citat de News.ro: "Până acum sunt mulţumit. Aşa cum arată primele estimări, discutăm de 18,3 miliarde lei colectate de ANAF în luna martie, ceea ce înseamnă că, pe trimestrul întâi, încasările totale vor depăşi, probabil, 58 de miliarde lei, sumă care depăşeşte cu circa 2,5 miliarde lei încasările de 55,5 miliarde lei, din primul trimestru al anului trecut".

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat 50,4 miliarde lei, în primul trimestru din acest an, cu 1,3% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent, a transmis, ieri, instituţia.

Reprezentanţii Fiscului au precizat: "Pe fondul implementării măsurilor de îmbunătăţire a colectării şi conformării voluntare, ANAF a reuşit să realizeze un total al veniturilor bugetare în trimestrul întâi din 2017 în cuantum de 50,423 miliarde lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 1,3% - indice nominal, respectiv 631,3 milioane lei în cifre absolute mai mult faţă de perioada similară a anului 2016 (49,791 miliarde lei)".

ANAF subliniază că totalul veniturilor bugetare colectate în luna martie 2017 a însumat 18,429 miliarde lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 5,2%, respectiv 904,7 milioane faţă de perioada similară a anului trecut (17,524 miliarde lei).

Raluca Turcan spune că, în primele luni ale anului, încasările sunt la jumătatea sumei estimate, iar liberalii vor să-l audieze pe Viorel Ştefan

Liberalii solicită audierea lui Viorel Ştefan în Senat şi în Camera Deputaţilor, pe tema "situaţiei economice dezastruoase" a României, liderii PNL susţinând că demnitarul este solicitat să susţină angajamentele "populiste şi demagogice" ale Guvernului din care face parte.

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a declarat, ieri, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional (BPN): "PNL a decis astăzi (n.r. ieri) să-l cheme la audieri în Camera Deputaţilor, în Senat şi în plenul Camerei Deputaţilor, pe ministrul Finanţelor Viorel Ştefan, tumefiat de disperare, fiind solicitat să susţină angajamentele populiste şi demagogice ale guvernului din care face parte. Ministrul este obligat să prezinte situaţia economică dezastruoasă în care se află astăzi România, în condiţiile în care există presiuni uriaşe de creşteri ale cheltuielilor cu salariile şi cu pensiile şi anagajamente de susţinere a acestor cheltuieli fără resurse suplimentare de venituri".

Raluca Turcan a precizat că, în primele luni ale anului, încasările sunt la jumătatea sumei estimate, ceea ce, în opinia sa, înseamnă că va fi imposibil ca sumele încasate în luna martie să acopere încă jumătate din ceea ce s-a încasat în lunile ianuarie şi februarie: "Concluzia este că situaţia economică a României lasă foarte mult de dorit, că este o presiune fără precedent pe mediul de afaceri, că este în continuare un joc cu destinele a milioane de cetăţeni care aşteaptă să li se mărească veniturile şi predictibilitate ca mediul de afaceri să se întărească şi să fie capabil prin veniturile generate în timp să se consolideze bugetul pentru a li se putea plăti pensii celor care astăzi beneficiază de creşteri salariale".

Ministrul Finanţelor: "Analizăm dacă putem face majorări de salarii în sistemul bugetar chiar de la jumătatea acestui an"

Viorel Ştefan a mai spus, ieri, că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, se află în desfăşurare o analiză pentru a vedea dacă pot fi făcute majorări de salarii în sistemul bugetar chiar de la jumătatea acestui an, propunerea fiind înaintată de ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Finanţelor a menţionat: "E în lucru o analiză. Principalul obiectiv al implementării Legii salarizării este acela de a face sistemul predictibil, stabil, controlabil. De aici apare nevoia de urgenţă în implementare şi termenul de 1 iulie este unul de la care nu putem face rabat. În legătură cu capacitatea bugetului de a absorbi impactul, este prematur să mă pronunţ. Aştept măcar execuţia pe trimestrul întâi şi atunci voi avea o imagine mai clară cât din suplimentul de anvelopă salarială va putea fi absorbit în semestrul al doilea din acest an şi cât o să absorbim în următoarele execuţii bugetare. Este o analiză în derulare, nu am concluziile".

În opinia lui Viorel Ştefan, este corect ca Legea salarizării unitare să facă "obiectul unei dezbateri publice în Parlament": "Noi am avut experienţa adoptării de legi de salarizare prin ordonanţe de urgenţă şi iată acum care e situaţia. Este un haos în materie de salarizare. De această dată vrem să fie o lege dezbătută public, analizată foarte bine, care să surprindă opiniile tuturor participanţiilor la acest dialog şi căreia să-i dăm un caracter de stabilitate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb