Ministrul german de Finanţe cere o decizie rapidă privind introducerea monedei euro digitale

J.P.
Internaţional / 27 noiembrie 2020

Ministrul german de Finanţe cere o decizie rapidă privind introducerea monedei euro digitale

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat vineri că europenii ar trebui să depună eforturi susţinute pentru a veni cu o soluţie la plăţile digitale, deoarece există o cerere imensă pentru monedă digitală din partea consumatorilor şi a companiilor, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăţilor interne şi externe.

"În ceea ce priveşte versiunea digitală a monedei euro, cred că trebuie depuse eforturi susţinute, nu trebuie să aşteptăm. Trebuie să putem decide oricând că ar trebui să facem ceva în privinţa introducerii unei monede euro digitale", a declarat Scholz, la o conferinţă online dedicată plăţilor în Europa în viitor.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Jens Weidmann, membrul al Comitetului executiv al BCE, a avertizat vineri că emiterea unei monede euro digitale ar fi un efort imens pentru Banca Centrală Europeană şi va fi un proces de durată.

"Dacă aş opta pentru CBDC, introducerea lor ar fi un efort imens logistic şi tehnic şi, prin urmare, va fi un proces de durată", a explicat Weidmann, care este şi preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank).

Pentru Statele Unite este mai important "să nu comită erori, decât să fie primele" în orice evoluţie a unei monede digitale transfrontaliere, a afirmat luna trecută preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell.

"Credem că este mai important să înţelegem bine decât să fim primii, iar să înţelegem bine înseamnă nu doar să ne uităm la potenţialele beneficii ale monedei digitale bancare centrale, ci şi la potenţialele riscuri, şi de asemenea să recunoaştem soluţiile de compromis care trebuie examinate cu multă atenţie", a declarat şeful Fed, la o masă rotundă dedicată plăţilor digitale, găzduită de FMI.

Este vital ca Rezerva Federală a SUA să evalueze ce impact ar putea avea o monedă digitală bancară centrală asupra unor probleme de importanţă majoră, cum ar fi politica monetară, stabilitatea financiară, securitatea cibernetică şi prevenirea activităţilor ilegale, a explicat Powell.

Şi Banca Centrală Europeană a anunţat că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro. Instituţia a subliniat că o monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani ai băncii centrale, care ar fi accesibilă tuturor cetăţenilor şi firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăţilor zilnice într-un mod rapid, uşor şi sigur. Aceasta ar completa numerarul, fără a-l înlocui. Eurosistemul va continua, în orice caz, să emită numerar.

Grupul operativ al Eurosistemului, ce reuneşte experţi din cadrul BCE şi de la 19 bănci centrale naţionale din zona euro, a identificat scenarii posibile care ar impune emisiunea unei monede euro digitale. Printre acestea se numără: o cerere sporită de plăţi electronice în zona euro care ar necesita un mijloc de plată digital european fără risc, o reducere semnificativă a utilizării numerarului ca mijloc de plată în zona euro, lansarea unor mijloace de plată private la nivel mondial care ar putea genera preocupări în materie de reglementare şi ar prezenta riscuri la adresa stabilităţii financiare şi a protecţiei consumatorilor, precum şi o utilizare masivă de monede digitale ale băncii centrale emise de bănci centrale străine.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. nu exista deloc "o cerere imensa din partea utilizatorilor"

    planul e simplu :  

    vor sa introduca euro electronic (in paralel cu hartia) si apoi sa ramana doar euro electronic 

    ideea lor e sa sugrume integral economia gri si neagra 

    insa efectul colateral din viitor dupa ce va exista doar economia "alba " e ca o sa dea de pamant cu dobanzile pana la -5...-10 % pe fondul cresterii taxelor  

    ceea ce .... nu va mai multumi "imeeeeeeeeeeeensa cerere din partea utilizatorilor" 

    p.s. dupa ce se va trece la euro electronic integral eu nu ma mai ating de moneda asta - e o moneda moarta pentru mine.  

    1. Nu acesta este planul, Vali.

      Planul real este acela de a reglementa stablecoins. Daca macar 10% din populatie incepe sa isi tina economiile in stablecoins, monedele bancilor centrale se vor face praf. Sistemul bancar se va face praf. Titilurile de stat se vor face praf. Au spus deja de vreo trei ori cei din G7. Stablecoins sunt cea mai mare temere a lor. 

      Planul de combatere a lor este sa mute stablecoins/crypto din categoria "marfuri" unde este acum considerata de sistemul fiscal, in cea de masa monetara. Dar nu pot face asta decat atunci cand va exista si un dolar/euro/coroana digitala. 

      Atunci vor veni cu un cadru de reglementare la fel de drastic ca si cashul. Sa raportezi la birourile de combatere a spalarii banilor toate miscarile de peste o valoare. Sa exista nume, prenume, CNP pentru fiecare portofel crypto iar daca nu exista, sa nu se poata tranzactiona pe blockchain..... etc, etc. 

      Si vor mai pune si circuit-breakers.... daca o moneda digitala scade prea mult, tranzactiile se vor bloca o perioada. Etc, etc. 

      Adica vor face tot ce pot ei ca monedele crypto stabile sa fie impracticabile.  

      S-a permis existenta stablecoins doar pentru a obisnui populatia cu monedele crypto.

      De la un punct incolo ei vor ca euro, usd si restul sa fie strict electronice.  

      De la acel punct vor interveni mari schimbari economice si sociale, in consecinta si politice si finalmente statale.

      Totul pleaca de la ban. Daca transformi banul, transformi tot (in timp).  

    Asta e un mijloc perfect pentru controlul banilor din butoane, daca dispare numerarul esti la cheremul celor cu butoanele, care te pot anula pe diferite motive: reglare monetara, insubordonare, incorectitudine politica, etc. Pregatire pentru marea resetare a fraierilor, spalarea pe creier, omul nou comunistoid de tip nou, esuat in lagarul estic, renascut in cel vestic.

    1. asta e complet corect.

      omul din viitor e mai putin liber decat cel din prezent.  

      vai copiilor si nepotilor!

    ...SALVEAZĂ UE DE HOȚI ȘI APOCALIPSA ... HERRRRRRRR....BAGĂ MARE !!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb