MINISTRUL ILAN LAUFER S-A RĂZGÂNDIT: Înscrierea în Programul Start-Up Nation nu va mai fi prelungită

A.G.
Ziarul BURSA #Companii / 13 iulie 2017

Înscrierea în Programul Start-Up Nation nu va mai fi prelungită

Actualizare 17: 31 Deputatul PNL Dumitru Oprea: "Ministrul Laufer aruncă în haos programul Start Up Nation"

Deputatul PNL Dumitru Oprea afirmă că Ministrul pentru Mediul de Afaceri a reuşit, printr-o comunicare dezastruoasă, să arunce din nou în haos programul Start Up Nation, conform unui comunicat de presă trimis Redacţiei de biroul parlamentar.

Parlamentarul denunţă confuzia cauzată de faptul că el a anunţat iniţial prelungirea termenului de depunere a propunerilor de proiecte, după care a renunţat la idee. Ministrul Laufer a decis ulterior că este necesară consultarea cu mediul de afaceri.

Dumitru Oprea a afirmat: "Miercuri, 12 iulie 2017, Ministrul pentru Mediul de Afaceri a reuşit, în doar câteva ore, să bulverseze întreaga comunitate de afaceri interesată de accesarea fondurilor prin Start Up Nation. Într-o serie de postări succesive, pe pagina sa de Facebook, Ministrul Ilan Laufer a anunţat că termenul pentru depunerea propunerilor de proiecte se va prelungi până pe 28 iulie, apoi a revenit şi a precizat că sesiunea se va închide conform planificării iniţiale". Acesta "s-a spălat pe mâini", luând decizia să se consulte cu mediul de afaceri, în urma reacţiilor comentatorilor.

Indiferent de motivele care au stat în spatele acestui comportament neprofesionist, există câteva lecţii pe care guvernanţii trebuie să le înveţe, potrivit deputatului PNL.

Comunicarea oficială a unui minister nu poate fi făcută de pe pagina de Facebook a ministrului, pentru că orice postare a unui demnitar este considerată o ştire în era social media, iar mass media o preia ca atare. Gestul Ministrului Laufer de a elimina postările iniţiale este unul copilăresc, potrivit lui Dumitru Oprea, deoarece nimic nu dispare de pe Internet, cu atât mai puţin ştirile publicate de agenţiile de presă.

Ministrul Laufer a recunoscut faptul că instabilitatea politică i-a făcut pe mulţi să renunţe la accesarea finanţărilor, pe fondul neîncrederii în coaliţia de la guvernare. Dacă numărul solicitărilor a fost şi este sub aşteptările Ministerului, vinovaţii nu trebuie căutaţi în rândul cetăţenilor, ci al coaliţiei la putere, potrivit lui Dumitru Oprea.

O idee generoasă pentru susţinerea antreprenoriatului din România, lansată în ianuarie, a ajuns o caricatură, prin amânări guvernamentale nepermise. Inclusiv Pentru succesul programului Start Up Nation şi al oricărui program de finanţare, este nevoie de o conducere responsabilă la nivelul ministerelor, care să comunice eficient. Sau să comunice mai puţin şi să muncească mai mult, conform parlamentarului.

Deputatul PNL consideră că ministerele trebuie ocupate de persoane care dau dovadă de experienţă şi de profesionalism, nu de comportament pueril. Încredinţarea unor portofolii din Guvernul României persoanelor fără experienţă într-o demnitate publică creează sentimentul de neprofesionalism, iar o comunicare dezastruoasă produce efecte imediate şi generează neîncredere în programele guvernamentale.

(C.R.)

---------

Actualizare 12:15 Programul Start-Up Nation va avea o sesiune suplimentară, în acest an

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat va organiza o nouă sesiune de înscrieri în Programul Start-Up Nation, în acest an, potrivit unui comunicat de presă al ministerului, trimis Redacţiei.

În document se arată: "Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat anunţă oficial că, în actuala sesiune, ultima zi de înscriere în Programul Start-Up Nation este vineri, 14 iulie, ora 20:00 (...) Există, însă, un mare număr de potenţiali candidaţi care nu şi-au putut finaliza procedura de înscriere, urmare a faptului că n-au reuşit să-şi înfiinţeze în timp util noile firme - condiţie obligatorie a programului - dat fiind suprasolicitarea infrastructurii tehnice a Oficiului National Registrul Comerţului şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Prin urmare, imediat după evaluarea dosarelor depuse în actuala etapă şi în limita resursei financiare rămase, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat va organiza o nouă sesiune de înscrieri".

Până astăzi au fost depuse aproximativ 9000 de planuri de afaceri.

Programul Start-Up Nation are, în acest an, o finanţare de 1 713 798 mii lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activităţii a 10 000 de noi firme înfiinţate după 31 ianuarie 2017, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Actualizare 10:55

Înscrierea în programul Start-Up Nation nu se va mai prelungi până pe data de 28 iulie, aşa cum a anunţat ieri ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert şi Antreprenoriat, Ilan Laufer.

Aşadar, sesiunea de depunere a candidaturilor pentru acest program se va încheia vineri, 14 iulie, ora 20.00, aşa cum era stabilit iniţial.

Ilan Laufer a declarat, pentru StartupCafe: "Am vrut să prelungesc sesiunea de înscriere ca toţi doritorii să se poată înscrie. Am primit însă reacţii foarte dure, negative, din partea unora dintre cei care au aplicat deja în program şi vom renunţa la a mai prelungi sesiunea. Cred că o soluţie mai bună pentru a mai da o şansă şi altora este ca, în cazul în care ar mai rămâne fonduri nefolosite, să mai organizăm o sesiune de înscriere, anul acesta, cu banii rămaşi".

Ministrul a şters postarea de pe pagina sa de Facebook în care a anunţat prelungirea termenului limită pentru înscrierea în programul Start-up Nation şi a adăugat altele două, în care îşi exprimă dezamăgirea cu privire la reacţiile primite în mediul online ca urmare a intenţiei de prelungire a perioadei de înscriere.

Ilan Laufer a precizat, în cursul serii, că ia în calcul o sesiune suplimentară pentru sumele rămase disponibile: "Dragi prieteni, nu m-am aşteptat la o asemenea reacţie. Dorinţa mea a fost ca toţi ce care doresc să se înscrie în programul StartUp Nation să aibă o şansă egală şi să finanţăm cât mai multe proiecte. Încă nu s-a publicat anunţul pe site, deci nu este oficial! Mâine (astăzi, n.r.) voi avea o dezbatere cu reprezentanţii mediului de afaceri şi iau în calcul şi o sesiune suplimentară pentru sumele rămase disponibile. Am dorit să le acord o şansă şi celor care au întâmpinat probleme cu ANAF sau cu ONRC!".

(S.A.)

------------

Termenul limită pentru înscrierea în programul Start-up Nation a fost prelungit până la data de 28 iulie 2017, a anunţat, miercuri, ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, pe pagina de Facebook.

"Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat dă curs solicitării mediului de afaceri privind prelungirea termenului limita pentru înscrierea în programul Start-up Nation. Astfel, antreprenorii interesaţi de înscrierea în program pot depune dosarele online ca şi până acum, până la data de 28.07.2017, ora 20.00 ", a scris ministrul, potrivit Agerpres.

Termenul iniţial până când se puteau face înscrieri în program era 14 iunie.

Ministrul susţine pe pagina de socializare că potenţialii beneficiari ai Start-up Nation au semnalat, încă de săptămâna trecută, o serie de deficienţe de natură tehnică privind procedurile de înfiinţare a firmelor şi obţinerea documentelor necesare, încercând totodată să găsească cât mai rapid soluţii.

"Pentru a putea remedia urgent aceste probleme apărute, am acţionat imediat, ne-am întâlnit cu persoanele din conducerea instituţiilor în cauza (ONRC, ANAF) pentru a găsi soluţii. Pe lânga remedierea problemelor de natură tehnică, pentru menţinerea unei competiţii corecte şi transparente în cadrul programului Start-up Nation, considerăm că se impune prelungirea termenului limită de înscriere a proiectelor", scrie Laufer.

În opinia acestuia, programul Start-Up Nation este în continuare cel mai ambiţios program guvernamental de susţinere a initiaţivei antreprenoriale. "În cazul în care nu aţi făcut-o deja, vă încurajez să vă înscrieţi până la data de 28.07.2017, ora 20.00!", a mai scris Laufer pe pagina de socializare.

Programul Start-Up Nation a devenit activ pe data de 15 iunie, la ora 10:00, iar potenţialii beneficiari puteau înscrie online planurile de afaceri timp de 30 de zile. Programul are o alocare de 1,7 miliarde de lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obţine este de maximum 200.000 de lei.

Obiectivul principal al programului îl constituie stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale start-up-urilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare. Anul acesta, prin programul Start-Up Nation se estimează finanţarea a 10.000 de firme nou înfiinţate, care vor crea cel puţin 10.000 de noi locuri de muncă.

La începutul lunii iunie, Ilan Laufer preciza că, pentru a beneficia de acest program prima condiţie este înfiinţarea unei societăţi comerciale după data de 1 ianuarie 2017. A doua condiţie este crearea a cel puţin un loc de muncă pe care antreprenorul să îl menţină pentru o perioadă de doi ani.

"Programul este dedicat inclusiv antreprenorilor care nu au capital propriu. Nu este un lucru pe care îl încurajez, dar cred că în România există mulţi tineri, şi bărbaţi şi femei, care într-adevăr văd o speranţă în programul Start-Up Nation şi unii dintre ei nu dispun de capital propriu, iar acest program oferă finanţare 100% nerambursabilă. Aceasta nu înseamnă că, dacă aveţi un plan de afaceri de peste 200.000 de lei nu puteţi veni cu propriul plan de afaceri", a precizat Laufer.

Până la data de 7 iulie, un număr de 4.703 planuri de afaceri au fost înscrise până vineri în programul Start-Up Nation, iar băncile care au depus oferte pentru a fi parteneri sunt Banca Transilvania, CEC Bank şi BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb