Ministrul Muncii a discutat cu sindicatele din domeniul ordinii publice despre proiectul Legii salarizării unitare

S.B.
Macroeconomie / 6 martie 2017

Lia Olguţa Vasilescu (Sursa foto: Facebook)

Lia Olguţa Vasilescu (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 16:28 Coarnă (SNPPC), după discuţiile de la Ministerul Muncii: "Munca trebuie plătită, nu poţi să pui angajatul să muncească 320 de ore şi să îl plăteşti pentru 160"

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat astăzi, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că drepturile angajaţilor trebuie respectate, argumentând că dacă aceştia sunt puşi să muncească 320 de ore, dar sunt plătiţi doar pentru 160 de ore, apar frustrările şi inechităţile salariale.

Dumitru Coarnă a spus, la finalul negocierilor de la Ministerul Muncii, la care au participat ministrul Muncii, ministrul Afacerilor Interne şi ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, că sindicaliştii sunt de acord cu principiile proiectului Legii salarizării unitare, dar aşteaptă soluţii la solicitarea lor de aplicare a sporurilor la nivelul salariului minim actual, de 1.450 de lei, şi nu la cel de încadrare din 31 decembrie 2009, relatează News.ro.

Liderul SNPPC a spus că, la finalul negocierilor privind proiectul Legii salarizării unitare, a avut cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, o discuţie tehnică pe tema drepturilor salariale ale angajaţilor din structurile Ministerului Afacerilor Interne, în condiţiile în care există riscul să fie organizate proteste în 23-25 martie, dacă nu vor fi găsite soluţii de rezolvare a revendicărilor.

Coarnă a afirmat: "Ministrul Lia Olguţa Vasilescu mi-a promis că mâine vom avea din nou o discuţie tehnică cu ministrul Finanţelor, pe această temă, să găsim o soluţie pentru ambele părţi, pentru a detensiona această stare conflictuală, pentru a ieşi din acest conflict de muncă, pentru că noi nu ne dorim să ieşim în stradă, ci ne dorim să muncim. Dar angajatorul trebuie să respecte drepturile elementare ale angajaţilor, pentru că şi munca trebuie plătită, nu poţi să îl pui pe om să lucreze 320 de ore şi să îl plăteşti pentru 160, pentru că apare frustrea, apar disfuncţii salariale".

Liderul sindical a spus că numai într-o lună, de când sunt mişcări sociale, poliţiştii şi jandarmii au lucrat suplimentar aproape 120 de ore, "normă care nu mai poate fi recuperată în natură, pentru că nu avem efectivele necesare să acordăm aceste drepturi în natură".

Coarnă a precizat: "Dacă nu ajungem la o soluţie în urma acestor negocieri, categoric vom ieşi în stradă. Sigur că dacă revendicările noastre vor fi soluţionate, ar fi ilogic să ieşim în stradă din momentul în care angajatorul îşi respectă cuvântul dat şi respectă nişte reguli. Dacă nu se ajunge la o soluţie, dacă nu se respectă aceste reglementări, categoric vom ieşi în stradă. Repet, avem promisiuni ferme că intră în aplicare, a promis doamna Vasilescu că o să fie găsite soluţii şi cu ministrul Finanţelor, să vedem şi efortul bugetar şi că personalul Ministerului Afacerilor Interne categoric va primi aceste diferenţe de bani, pentru ca sporurile să fie aplicate la minimum 1.450 de lei, aşa cum prevede HG 1/2017 (privind stabilirea salariului de bază minim brut garantat în plată, n.r.)".

Preşedintele SNPPC a adăugat că aceşti bani trebuie să se acorde personalului din structurile MAI începând din 1 februarie, "că aşa este legea".

Dumitru Coarnă a mai spus: "Noi nu negociem legea, este un paradox să spun că vin să negociez legea, care spune foarte clar că de la 1 februarie 2017. Dacă noi ajungem la o soluţie de compromis în negociere, se va aplica retroactiv această reglementare, iar în perioada ulterioară să vină fracţionat şi cu banii din urmă, ca să fie aduse la zi aceste plăţi".

Sindicaliştii SNPPC au discutat la Ministerul Muncii atât pe tema noii Legi de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, cât şi despre aplicarea HG 1/2017 cu privire la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară.

Porivit liderului SNNPC, având în vedere că de când este în vigoare Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi până în prezent nu au fost aplicate valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele legii.

Mai mult, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost de atunci majorat de la 600 la 1.450 lei, valoare la care a ajuns în februarie 2017, iar această situaţie a determinat o serie de inechităţi în materie de salarizare în raport cu nivelul studiilor, al activităţii profesionale prestate şi al vechimii în muncă. Astfel, în prezent, pe de o parte, există niveluri diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie în cadrul aceleiaşi instituţii, iar, pe de altă parte, creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a condus la stabilirea aceluiaşi nivel de salarizare pentru personal cu atribuţii şi nivel al studiilor diferite, în cadrul aceleiaşi instituţii.

În aceste condiţii, sindicaliştii SNPPC vor ca în formula de calcul a salariului de bază pentru personalul contractual să nu fie luat ca bază cuantumul sporului pentru vechime de care beneficia fiecare persoană la 31 decembrie 2009, ci să se completeze salariul de bază după comparaţia cu 1.450 de lei, valoarea actuală a salariului minim brut garantat în plată.

Ministerul Muncii a început, astăzi, discuţiile cu sindicaliştii pe proiectul Legii salarizării unitare. La discuţii au participat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Potrivit Ministerului Muncii, reprezentanţii sindicatelor şi cei ai ministerelor au căzut de acord, în ansamblu, asupra proiectului Legii salarizării unitare. Reprezentanţii Ministerului Muncii le-au transmis partenerilor de dialog social că aşteaptă sugestii, în perioada următoare, în cazul în care reprezentanţii sindicatelor vor descoperi inadverdenţe, după o atentă consultare a documentelor.

"Sindicatele au ridicat, în cadrul acestei întâlniri, şi alte probleme care ţin de veniturile din prezent ale personalului Ministerului Afacerilor Interne, convenindu-se ca ministerele cu atribuţii în acest domeniu să poarte, în continuare, discuţii cu reprezentanţii salariaţilor, în vederea identificării de soluţii", a precizat Ministerul Muncii.

În urma discuţiilor de astăzi s-a mai stabilit formarea unui grup de lucru la care să participe şi specialişti din cadrul instituţiilor militarizate, ai căror angajaţi nu pot adera la mişcări sindicale.

------------

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a început astăzi discuţiile cu sindicaliştii pe proiectul Legii salarizării unitare, primii care au venit la negocieri fiind liderii sindicatelor din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Aceştia au spus că vor să obţină o salarizare corectă pentru angajaţii din domeniu şi eliminarea dezechilibrelor salariale în raport cu angajaţii din alte domenii, relatează News.ro.

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Mihai Zlat, a declarat, pentru agenţia citată, că delegaţia care participă la discuţiile de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale urmează să vadă ce conţine proiectul Legii salarizării, iar în funcţie de prevederile acestuia raportat la domeniul ordine publică, vor anunţa ce modificări se impun pentru salarizarea angajaţilor din ordine publică.

Liderul sindical a mai spus că nu i se pare realistă creşterea salarială despre care a vorbit ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, respectiv ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%. El a precizat că ministrul Muncii nu a precizat dacă această creştere se aplică din august 2017 sau în următorii ani.

Reprezentanţii SNPPC vor propune ca, pentru agenţii de poliţie, salariul de funcţie să plece de la valoarea de 2.800 lei, pentru un debutant, şi să ajungă la valoarea de 5.100 lei pentru un agent cu vechime, ecart în care este inclus şi sporul pentru studii superioare.

Delegaţia SNPPC vrea să discute atât pe tema noii Legi de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, cât şi despre aplicarea HG 1/2017 cu privire la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară.

Preşedintele SNPPC, Dumitru Coarnă, care participă la negocierile de la Ministerul Muncii, susţine că, în vederea eliminării oricărei forme de discriminare şi inechitate socială în raport cu angajaţii din alte domenii, cum ar fi sănătatea şi învăţământul, se impune ca în formula de calcul a sporurilor pentru condiţiile de muncă, prevăzute de Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice - printre care spor pentru condiţii grele de muncă, pentru munca de noapte, pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale -, baza de referinţă să fie salariul de bază actual, şi nu cel de încadrare de la 31 decembrie 2009, respectiv nu mai puţin de 1.450 de lei.

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat că nu se poate vorbi de o Lege a salarizării fără aducerea la zi a tuturor deciziilor Curţii Constituţionale privind salarizarea bugetarilor şi fără a fi puse în executare toate deciziile privind plata unor drepturi.

Lincu a precizat că după ce se fac actualizările prevăzute de legile în vigoare pot începe discuţii realiste pe tema proiectului Legii salarizării unitare.

Liderul sindicatului "Pro Lex" a mai spus că nu a primit, înaintea discuţiilor de la Ministerul Muncii, proiectul Legii salarizării, astfel că aşteaptă să vadă ce conţine acesta şi apoi va face propunerile privind drepturile salariale de care ar trebui să beneficieze sindicaliştii pe care îi reprezintă.

După discuţiile cu sindicaliştii din ordine publică privind proiectul Legii salarizării unitare, marţi vor veni la negocierile de la Ministerul Muncii sindicaliştii din sănătate.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara sâmbătă, la România TV, că de luni încep discuţiile cu sindicatele din ordinea publică şi sănătate despre legea salarizării unitare, urmând ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%.

Întrebată dacă vor apărea modificări la proiectul legii salarizării unitare, în condiţiile în care sindicaliştii vor propune anumite schimbări, Olguţa Vasilescu a spus că Ministerul Muncii este deschis la orice dezbatere, dar nu vrea să modifice proiectul.

Olguţa Vasilescu a spus că nu poate da un termen fix la care va ajunge în Parlament Legea salarizării unitare, deoarece trebuie să aibă loc o serie de discuţii cu sindicaliştii, precizând că cel mai clar este termenul din programul de guvernare, respectiv adoptarea până la 1 iulie anul acesta.

Întrebată cu cât se vor majora veniturile potrivit noii Legi a salarizării, Lia Olguţa Vasilescu a spus că "sunt mai multe praguri".

"Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari", a adăugat ministrul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doamna ministru da senzatia ca nu stie ce vorbeste. Ar trebui cineva cu mai mult discernamant sa trateze subiectul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb