Rezervele de ţiţei ale Rusiei din zăcăminte convenţionale sunt suficiente pentru producţia din următorii 30-40 de ani, a afirmat recent ministrul Resurselor Naturale şi Ecologiei, Sergey Donskoi, într-un interviu acordat publicaţiei ruse "Komsomolskaya Pravda", transmite TASS, potrivit Agerpres.
Rezervele neconvenţionale - formaţiunea Bazhenov din vestul Siberiei sau zăcământul de şisturi bituminoase Domanic (Volga) şi altele - deţin rezerve multiple, a explicat oficialul rus, subliniind că nu sunt importante numai rezervele, ci şi modul în care sunt exploatate.
"Odinioară, erau extrase 30% din materiile prime. Acum, datorită noilor tehnologii, procentajul ar putea fi mult mai ridicat", a declarat ministrul Resurselor Naturale.
Anul trecut, Statele Unite ale Americii au preluat de la Rusia titlul de cel mai mare producător mondial de petrol şi gaze naturale, dovadă a modului în care exploatarea gazelor şi petrolului de şist în SUA a modificat piaţa energetică globală, conform unui raport publicat recent de grupul petrolier britanic BP.
Rusia a fost responsabilă în 2014 pentru 12,7% din producţia mondială de petrol, 16,7% din producţia mondială de gaze naturale şi 4,3% din producţia mondială de cărbune. În total, Rusia a fost al treilea mare producător mondial de combustibili fosili, după China şi SUA.
Vicepreşedintele companiei energetice Lukoil, Leonid Fedun, a avertizat recent că producţia de ţiţei a Rusiei va scădea în următorii doi ani cu 800.000 barili pe zi (bpd) sau aproximativ 8%, deoarece companiile reduc forajele în Siberia din cauza sancţiunilor şi a preţului scăzut al petrolului.
Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale reprezintă jumătate din bugetul Rusiei. Sancţiunile impuse Rusiei de statele occidentale din cauza rolului Moscovei în criza din Ucraina vizează în special sectorul energetic rusesc, prin restrângerea exportului de tehnologie şi interzicerea accesului la finanţare pentru companiile ruseşti.
Anul trecut, producţia de ţiţei a Rusiei a ajuns la o medie de 10,58 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel de la destrămarea URSS. Sancţiunile occidentale şi scăderea preţurilor reprezintă însă un risc pentru dezvoltarea principalei surse de venit a Rusiei.
Producţia din Rusia, unul dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume, alături de Arabia Saudită şi SUA, a înregistrat ritmuri solide de creştere din 2009. Totuşi, Fedun, al doilea mare acţionar al Lukoil după şeful companiei, Vagit Alekperov, a afirmat că se aşteaptă la o scădere a producţiei de ţiţei.
"Toată lumea va reduce producţia, deoarece companiile reduc forajele în Siberia", a afirmat Fedun.
Grupul Lukoil este cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia şi deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2015, 10:41)
"Rusia în 2014 = 12,7% din producţia mondială de petrol, 16,7% din producţia mondială de gaze naturale şi 4,3% din producţia mondială de cărbune." - nu-i o piata "apetisanta" pe care sa doresti sa o manipulezi de la tastatura PC-ului si sa "umflii baloane" pentru fraerii din lume? Iata motivele pentru care a inceput "balamucul" linga noi, cu motivul ca nu "vrea sa stea (Rusia) cum o punem noi (SUA)"! Rusia nu-i "pe invers" ca altii!