MIRCEA BĂSESCU, REŢINUT PENTRU 24 DE ORE Mondialii se "dau în gât" singuri

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 20 iunie 2014

Mondialii se "dau în gât" singuri

Update 21:45 Mircea Băsescu a fost arestat

Judecătorii au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în cazul în care ar fi luat bani pentru a interveni pentru eliberarea lui Bercea Mondial din închisoare.

Instanţa a admis cererea procurorilor anticorupţie şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, acuzat de trafic de influenţă.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel.

---

Update 19:05 Ordonanţa de reţinere a expirat

Ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore a lui Mircea Băsescu, emisă ieri de DNA, a expirat, astfel încât fratele preşedintelui poate pleca acasă.

Presa transmite că şedinţa Tribunalului Bucureşti nu s-a încheiat. Instanţa judecă posibilitatea arestării lui Mircea Băsescu pentru 30 de zile.

---

Update 10:32 Şeful CSM le ia apărarea Liviei Stanciu şi Codruţei Kovesi

Adrian Bordea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a sesizat astăzi Inspecţia Judiciară pentru verificări privind "apărarea independenţei justiţiei, în raport cu declaraţiile ce pun în pericol statul de drept", apărute ieri în presă, în legătură cu judecătorul Livia Stanciu (preşedintele ICCJ) şi cu Codruţa Kovesi (procurorul-şef al DNA).

"Astăzi, 20 iunie 2014, în temeiul art. 30 alin.1 din Legea 317/2004, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări privind apărarea independenţei justiţiei, în raport cu declaraţiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media în data de 19 iunie 2014, referitoare la doamna judecător Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată în comunicatul CSM.

---

Update 07:45 Marian Căpăţînă a fost reţinut de DNA

Marian Căpăţînă a fost reţinut, ieri seara, de procurorii DNA pentru 24 de ore fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă după ce a intermediat primirea banilor de către Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, potrivit unui comunicat emis de DNA ieri seara.

Marian Căpăţînă va fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Din ordonanţele de reţinere a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpăţînă, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl său (Sandu Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

DNA susţine că, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis inculpatului Căpăţînă suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Mircea Băsescu pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei.

"Ulterior, pentru că tatăl nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro inculpatului Căpăţînă în acelaşi scop. Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţînă este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond). Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător inculpatului, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului, adică va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, inculpatul Căpăţînă şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunţător", se arată în comunicatul publicat ieri seara.

-------

Familia lui Bercea Mondialul (în realitate, numele lui este Sandu M. Anghel) nu poate justifica legal deţinerea celor 600.000 de euro pe care susţine că i-ar fi dat şpagă lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui.

Bercea Mondialul este asociat din 2004 în firma Bercea Mondial SRL, care are ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Cea de-a doua firmă a lui Bercea Mondialul este Spălătorie SRL, înfiinţată tot în anul 2004, împreună cu fratele său, Anghel Fănică. În prezent, firma se află în lichidare.

La rândul său, Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondialul, zis Bercea Băsică, deţine 100% din Ambasador Mondial SRL.

Fratele lui Bercea Mondialul, Vasile Anghel, zis Amar Generalu, posedă AMAR SRL. Toate aceste firme însă sunt "fantome", pentru că nu au raportat bilanţuri la Ministerul Finanţelor, potrivit site-ului instituţiei.

Nu miră pe nimeni faptul că familia lui Bercea Mondialul deţine sumele care se vehiculează în ultimele zile, dar ceea ce este remarcabil este că aproape nimeni nu îşi pune întrebarea de unde are aceşti bani şi cât impozit a plătit pentru ele.

În aceste condiţii, gestul prin care această familie dezvăluie corupţia fratelui preşedintelui este cu atât mai admirabil, cu cât "se dă în gât" şi pe sine.

Căci, practic, afirmând că deţine 600 de mii de euro, fără să exerseze vreo afacere la vedere, familia Mondialului declară public că a făcut avere din activităţi criminale, spălare de bani, evaziune fiscală sau chiar furt.

Bercea Mondialul a fost arestat în februarie 2013 într-un dosar în care a fost cercetat pentru tentativă de omor, după ce şi-ar fi înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes. În acest dosar, în 20 mai 2014, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani şi nouă luni de închisoare.

În luna aprilie a anului trecut, Bercea Mondialul a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la alţi doi ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Sandu Anghel a acordat sume de bani de peste 1 milion de euro, în condiţiile în care între societăţile implicate în dosar nu aveau loc tranzacţii comerciale.

În urma controlelor organelor fiscale, a mai rezultat că Bercea Mondialul a acordat împrumuturi unor diferite persoane fizice şi juridice de la care a perceput o dobânda lunară cuprinsă între 5 şi 15%, veniturile astfel obţinute în plus faţă de suma împrumutată nefiind declarate organelor fiscale, sustrăgându-se, astfel, de la plata obligaţiilor către bugetul de stat, potrivit ziare.com.

În cursul urmăririi penale, în vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra conturilor lui Bercea Mondialu, în suma de 102.609,01 euro şi 436.863 lei, precum şi asupra a 13 imobile deţinute de acesta.

Bercea Mondialul se află în zeci de procese cu Primăria Slatina, în condiţiile în care şi-a construit opt palate, fără autorizaţie de construcţie.

Mihaela Otincelescu, şef birou în cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat Slatina, preciza în urmă cu câţiva ani, potrivit Mediafax, că procesele sunt dificile în condiţiile în care Sandu Anghel are doar un singur imobil pe numele său, celelalte fiind vândute fictiv către diverse persoane. În 2011, Bercea Mondialul mai deţinea alte patru case, tot fără autorizaţie de construcţie, construite în perioada 2006-2008.

Florin Bălteanu, director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Olt în 2011, a declarat că, împreună cu Poliţia, Direcţia de Finanţe a făcut, în 2005, un control la firmele lui Bercea, fiind constatate 13 infracţiuni, printre care şi evaziune fiscală, şantaj, spălare de bani, care au generat cinci dosare penale cu un prejudiciu de 72 miliarde lei vechi. Bercea a comandat contraexpertize în urma cărora prejudiciul constatat s-a redus la 11 miliarde de lei, iar dosarele "s-au pierdut pe drum".

Florin Bălteanu a mai spus că Bercea Mondialul l-a ameninţat cu cuţitul, spunându-i că îl omoară pe el şi pe familia lui, dar şi cu pierderea locului de muncă.

El mai este cercetat şi în alte dosare penale, iar membrii familiei sale au fost cercetaţi de poliţiştii din judeţul Olt, în ultimii cinci ani, în aproximativ 120 de dosare penale.

Mircea Băsescu, reţinut pentru 24 de ore

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus aseară punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore a inculpatului Băsescu Mircea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, informează DNA. Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori reiese că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: "În perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului, precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Concret, în ordonanţa de reţinere se menţionează următoarele:

La începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro intermediarului, în acelaşi scop.

Intervalul în care denunţătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului, adică va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunţător. Inculpatului Băsescu Mircea i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală. Inculpatul Băsescu Mircea va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti".

Băsescu: "Sper că varianta pe care mi-a spus-o fratele meu e reală, voi crede în varianta justiţiei"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că speră că varianta pe care i-a spus-o fratele său în legătură cu scandalul cu Sandu Anghel să fie cea reală, dar că varianta în care va crede va fi cea a justiţiei. "Plec de la premisa că în faţa justiţiei, indiferent cum ne cheamă sau ce funcţie avem, toţi sunt egali. Iar faptul că eşti fratele preşedintelui nu te scuteşte de responsabilitatea în faţa justiţiei şi a legii. Sper ca varianta pe care mi-a spus-o fratele meu să fie cea reală. Dar, sper. Varianta în care voi crede va fi cea a justiţiei", a afirmat Traian Băsescu.

Anterior, şeful statului a spus că el cunoaşte varianta fratelui său în acest caz încă de anul trecut. "Eu cunosc varianta fratelui meu, în acest caz, încă de anul trecut, atunci când mi-a spus că este şantajat şi i-am recomandat să se prezinte la Parchetul din Constanţa şi să informeze asupra acestui lucru, urmând ca organele statului să ia măsurile care se cuvin într-o astfel de situaţie. Nu voi prezenta public, pentru că nu sunt dispus să cred decât în varianta justiţiei, şi nu în varianta fratelui meu", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că face apel la orice poliţist, procuror sau magistrat din cazul Sandu Anghel ca, dacă a existat vreo intervenţie a sa în anchetă sau decizia justiţiei, să o facă publică.

Şeful statului a adăugat că "proba că nu a existat o astfel de intervenţie este chiar condamnarea" lui Sandu Anghel.

"Din câte ştiu, domnul Anghel a fost condamnat la ani grei de închisoare şi asta arată că pe de o parte nu a existat o intervenţie, iar, dacă ar fi putut exista, eu fac un apel la poliţişti, procurori, judecători, care s-au ocupat de acest caz, în cazul în care vreunul a primit vreo intervenţie de la mine sau din partea mea să o spună public. Din partea mea, prin intermediari. Vă garantez că nu a existat o astfel de intervenţie", a spus Băsescu.

Ponta, după reacţia preşedintelui Băsescu: "Dacă discursul nu este însoţit de demisie, este o ipocrizie"

Discursul preşedintelui Traian Băsescu legat de cazul fratelui său reprezintă o ipocrizie dacă nu va fi însoţit şi de demisia din funcţia prezidenţială, deoarece orice decizie a justiţiei va fi legată de el atât de către cetăţeni, cât şi de către oficiali din străinătate, a afirmat ieri premierul Ponta.

"Dacă acest discurs nu este însoţit şi de un gest personal, este o ipocrizie. Orice vor decide procurorii, judecătorii, toţi cetăţenii acestei ţări şi probabil foarte mulţi dintre cei care ne privesc din afară vor spune că acea decizie este legată de fratele preşedintelui. Dacă Băsescu ar spune "nu mai sunt preşedinte, judecaţi-l pe Mircea Băsescu ca pe orice alt cetăţean", atunci îl cred şi într-adevăr a ţinut la justiţie. O să vedem în zilele următoare dacă este doar un discurs politic, aşa cum preşedintele a avut de multe ori. Dacă nu se întâmplă nimic, e discursul de la suspendare, când zicea că nu vrea să fie la masa verde şi a rămas la masa verde", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat că nu a văzut că preşedintele ar fi implicat personal în acest caz, dar a apreciat că şeful statului, care reprezintă România în străinătate şi numeşte procurorii şefi, procurorii generali şi judecătorii, are o responsabilitate superioară, astfel că singurul ajutor real prin care poate susţine prestigiul justiţiei este să demisioneze.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In Romania averea se prezuma licita si este garantata de stat :). Cu ce drept il banuiti pe saracul Bercea de evaziune?. Cu ce drept insinuati ca saracul Bercea a facut lucruri ilegale?. Trebuie sa demonstrati fara putinta de tagada ca bietul de el a facut ceva ilegal!.

    1. Tara de (...), presedinte de (...)!Asta e, daca faci afaceri cu suedejii trebuie sa te astepti sa se intample asa.Oricum urmarim meciul in justitie dintre clanul bercea contra clanul basescu!Regretabil ca astfel de persoane ne hotaresc destinele si ne rapesc ani din viata!,,,,si bani din buzunar.

      Gresesti! dovedit, premierul este de (...); presedintele doar se ia dupa el, adica de ce ar demisiona el si plagiatorul ( care ar fi trebuit sa taca malc) nu?

      Prietene, nu pricepi nimic. Daca "saracul" Bercea nu a facut nimic ilegal, iar averea sa este in regula si, in plus, cei 600 000 sunt OK, atunci el ar fi trebuit sa contribuie la Fisc, cel putin cu 16%, adica exact 96000 de Euro.

      Dar n-a facut-o.  

      Asta e dreptul cu care il suspectam de activitati ilegale.

      Ca sa nu-ti mai spun ca daca nu poate dovedi ca a detinut legal 600 000 de euro, teoretic nu avea cum sa-i dea lui Mircea Basescu. 

      e ca si cum am face o incercare de a vedea daca este ajutor de stat la Oltchim, dar nefiind membri ai pietei unice nu s-ar incadra in cadrul articolelor 107,108 ale tratatului de functionare a UE: Foarte buna remarca !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb