MODIFICAREA LEGII PIEŢEI DE CAPITAL Harvardul influenţează preţul acţiunilor BVB

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie 2014

Harvardul influenţează preţul acţiunilor BVB

MFP înlocuieşte Ordonanţa de Urgenţă cu un proiect de lege

Vârful de tranzacţionare înregistrat, ieri, de acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pare să aibă la origine anunţul făcut cu o zi înainte de premierul Victor Ponta că se gândeşte să modifice legea pieţei de capital prin ordonanţă de urgenţă.

Cotaţia acţiunii BVB a urcat cu 4,37%, la 30,8 lei/unitate, pe fondul unor tranzacţii de 901.735 lei, în condiţiile în care proiectul de ordonanţă de urgenţă afişat, ieri dimineaţă, prevedea creşterea pragului de deţinere maximă de la 5%, la 20% la operatorii de piaţă.

Surpriza pentru cei care au cumpărat a venit când, pe şest, site-ul Ministerului condus de Ioana Petrescu, deja celebră pentru gafe şi distorsiuni (adică al Ministerului Finanţelor), a schimbat afişul ordonanţei de urgenţă cu un altul, intitulat "Proiect de lege", ceea ce este cu totul o altă mâncare de peşte. Pentru că o ordonanţă de urgenţă modifică "de urgenţă", aşa cum o arată titulatura, în timp ce un proiect de lege trece prin furcile caudine ale Parlamentului, care şi aşa este încărcat cu o groază de alte proiecte de lege şi tocmai a plecat în teritoriu, ca să-şi susţină cadidaţii la preşedinţie.

Adrian Ormenişan, directorul de tranzacţionare de la SSIF Broker Cluj, ne-a declarat, ieri, că se poate spune că proiectul de ordonanţă de urgenţă îşi produce deja efectele asupra pieţei, deoarece volumele tranzacţionare pe SIF-uri înregistrează creşteri, iar preţurile titlurilor au marcat aprecieri neobişnuite faţă de ultima perioadă. La aflarea veştii că renumita ordonanţă nu mai există, domnul Ormenişan ne-a transmis că, ieri dimineaţă, când a verificat site-ul Ministerului Finanţelor, nu a văzut proiectul de lege, ci ordonanţa. Totuşi, domnia sa apreciază că existenţa unui astfel de proiect va avea un impact pozitiv asupra SIF-urilor, dar şi asupra pieţei, în general, fiindcă eliminarea oricăror îngrădiri este benefică dezvoltării.

Altădată, mişcări similare de preţ şi volume au avut loc la tranzacţionarea acţiunilor SIF-urilor, ale căror cotaţii explodau în cer când Parlamentul lua în calcul ideea legiferării creşterii pragului deţinerii maxime permise de la 0,1%, la 1%, şi, apoi, de la 1%, la 5%. De altfel, acţiunile SIF-urilor au urmat traiectoria celor ale BVB, macând aprecieri între 2,58% şi 5,63%, pentru că modificările legislative preconizate vizau eliminarea oricărui prag de deţinere maximă la SIF-uri.

Faptul că Ministerul Finanţelor s-ar răzgândit fără preaviz să treacă de la modificarea legii pieţei de capital prin ordonanţă de urgenţă la procedura mult mai lentă a proiectului de lege, oricând ar putea fi apreciat drept un abuz de piaţă, iar ASF ar putea, cercetând cine sunt beneficiarii acestei manevre, să certifice sau să infirme suspiciunea.

Potrivit lui Dumnitru Beze, şeful Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), anumite grupuri de reformare a pieţei de capital ştiau de acest proiect din martie şi restul pieţei nu ştia. "Dacă scopul acestor grupuri este să afle informaţii în afara pieţei şi să nu ia o decizie într-un mod transparent, atunci acest lucru este imoral pentru piaţă", ne-a spus domnia sa.

Cu toate acestea, preşedintele AIPC salută modificările şi completările legii. Domnia sa a spus: "Orice schimbări pentru liberalizarea pieţei de capital sunt în avantajul bursei de valori şi pentru dezvoltarea României. Ne-am bucura ca acestea să fie aprobate. Însă ne-am dori ca astfel de aspecte să fie transparente şi cu o informaţie egală pentru toţi investitorii din piaţă".

Ministerul Finanţelor nu a răspuns, ieri, până la închiderea ediţiei, solicitării noastre să explice schimbarea proiectului de act normativ din OUG în proiect de lege.

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a declarat, într-un comunicat, că proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pieţei de capital din România: "Modificările pe care le vom aduce vizează, în principal, adaptarea normelor naţionale în scopul asigurării unui tratament unitar şi echitabil pentru investitori. Mă refer atât la investitorii locali, cât şi la cei străini, respectiv la investitorii majoritari şi la cei minoritari".

Unele voci consideră, însă, că retragerea OUG şi postarea unui proiect de lege, fără o informare publică explicativă, denotă lipsa de respect a Guvernului faţă de piaţa de capital şi arată că, în Minister, nu este înţeleasă importanţa schimbărilor legislative pentru piaţa de capital.

Acţionarii SIF-urilor pot propune propriile praguri de deţinere, iar dividendele vor fi plătite prin Depozitarul Central

Proiectul de lege prevede ca pragul maxim pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri, în prezent de 5%, să fie eliminat, iar acţionarii societăţilor să stabilească o limită în acest sens, în timp ce plafonul pentru participaţiile la operatorii de piaţă ar urma să crească de la 5% la 20%.

Proiectul de act normativ vizează şi simplificarea regimului ofertelor publice şi al listărilor de acţiuni, precum şi eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF şi ale operatorilor de piaţă a unor prevederi restrictive referitoare la condiţiile de întrunire a cvorumului şi de adoptare a hotărârilor adunărilor generale ale acţionarilor, conform comunicatului MFP.

O altă modificare adusă legii 297/2004 este că Depozitarul Central va fi organismul centralizat care va avea rol în distribuirea dividendelor, conform proiectului, care mai stabileşte reducerea termenului de plată a dividendelor la maximum 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii AGA de aprobare a acestora.

Brokerii, încântaţi de proiectul MFP

Optimişti din fire, brokerii salută iniţiativa Ministerului Finanţelor, chiar dacă proiectul de lege va merge în Parlament.

Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, ne-a spus: "Sunt modificări ale legii îndelung aşteptate. Eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri a fost un vechi deziderat al pieţei româneşti de capital. După mulţi ani, acest proiect s-a conturat. Orice înlăturare a unei restricţii ajută o piaţă de capital".

În opinia lui Răzvan Paşol, directorul general al "Intercapital Invest", proiectul arată faptul că ceea ce s-a discutat cu privire la eliminarea "barierelor" din calea dezvoltării pieţei de capital se transpune şi în iniţiativele legisative. Domnia sa vede toate modificările şi propunerile din proiect ca fiind benefice pentru investitori.

O altă noutate a proiectului de act normativ este oferirea acţionarilor străini a posibilitatăţii să-şi exercite drepturile în cadrul AGA, în aceleaşi condiţii ca şi acţionarii români. Reprezentarea acţionarilor în AGA se va putea face şi prin alte persoane decât acţionarii, pe bază de împuternicire specială, acordată pentru o singură adunare generală a acţionarilor şi cuprinzând instrucţiuni specifice de vot din partea acţionarului, pentru fiecare punct înscris pe ordinea de zi, conform reglementărilor ASF.

În situaţiile expres prevăzute prin reglementările emise de ASF, reprezentarea acţionarilor în AGA se va putea face şi pe baza unei împuterniciri generale, care nu poate să depăşească trei ani.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Daca Beze are dreptate, atunci peste 8 ani mai auzim de un nou lot de baieti si fete din piata de capital. Mai ales in cazul in care s-au lacomit si au cumparat sif-uri si bvb.

    1. La noi intai zvonistica si apoi se intampla ceva ....

    in lege a ramas termenul de 3 zile pentru comunicarea catre ASF a depasirii anumitor praguri si nu 2 zile, pentru ca acum decontarea este la 2 zile. Nu au stiut de aceaste modificare sau legile nu au legatura unele cu altele?

    1. Cine a facut acest proiect si la cerea cui ?

      A fost secret pana ieri ? 

      De ce sa mai stabileasca pragul actionarii de la sifuri daca-i lege ? Au stabilit actionarii pragul la sifuri cand era 0,1 ? Sunt unii care inca nu au sub control voturile de sifuri ? Adica dupa aceasta lege se strang la un loc balteanu lakis si alti escrocii si stabilesc ei pragul si apoi declara ca actioneaza concertat si scapa basma curata pentru ca ASF cu presedintii condamnati nu si-au facut si nu isi fac treaba cum ii place PM sa spuna . 

      Publicati actionariatul peste 1 % al sifurilor si o sa vedeti adevarul ascuns de asf si sifuri de ani de zile.  

      Istoria se repeta pe acelasi scenariu de la celelalte modificari de praguri ! 

      Unde este studiul de impact ?

      La ursache ? 

      Corect!

      Subscriu. 

    Jucati-va cu ordonanta sau proiectul de lege si veti vedea rezultatul la vot!

    A fost ieri un articol care zicea ca Ponta a participat la deschiderea BVB si ca acolo a zis ca schimba legea pietei de capital, dar nu prin OUG, asa cum vroia initial, pentru ca il critica ambasadele(?!) ca da prea multe OUG-uri.

    1. Isi bat joc de noi si ne duc cu zaharelul in timp ce gastile din spate (in frunte cu bilteanu) isi fac jocurile.Dupa ce gastile vor lichida SIF-urile va intra si legea in vigoare.

      ....Dar, dupa aceea, spunea ca,. pentru piata de capital, ii da voie sa dea ordonanta....

      Manipulare curata .Oare ASF-UL ce face? Exact despre asta am scris acum o saptamana cand a fost vorba de parlamentarul care a facut multi bani pe bursa.Cu ceva ani in urma parlamentul manipula cu decizii indecise in ceea ce privea pragul sifurilor iar cineva avea interesul sa faca ceea ce s-a facut ieri si azi adica a putut castiga 5% mai mult decat dobanda bancara intro zi .Nu stiu de ce aceasta alba-neagra nu poate sa fie incluse in categ. secretelor de servci sau informatii clasificate si neclasificate.Pentru asa ceva ieri s-au dat ani de puscarie.

    Tocmai ce au fost condamnati brokeri pentru manipularea pietei de capital. Dar faptul ca deciziile de ieri au influentat evident evolutia unor actiuni nu este manipulare a pietei de capital? D-ra asta cu Harvardul ei o fi facut vreun curs despre bursa acolo? Sau nu intelege nimic sau e manipulata de derbedeii din jurul ei, sau ambele.

    1. DNA sa se autosesizeze asupra stirilor date de MF. si care a influientat BVB. in data de 07.10.2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb