MONITORUL OFICIAL ÎL CONTRAZICE, DE TREI ORI, PE MINISTRUL ECONOMIEI  Exclusiv: Cum şi câţi bani europeni voia să atragă ministrul Videanu pentru Marmosim

Cătălin Deacu
Macroeconomie / 29 mai 2010

De ce a cerut ministrul Videanu opinia Comisiei Europene abia în 19 aprilie?

De ce a cerut ministrul Videanu opinia Comisiei Europene abia în 19 aprilie?

Ministerul Economiei susţinea, pe 22 aprilie, că ministrul Videanu aflase de la conducerea societăţii de problema fondurilor comunitare, în condiţiile în care chiar acţionarul Videanu aprobase proiectul cu bani europeni cu trei zile înainte

Fondurile nerambursabile de aproape 1,26 milioane euro - aprobate în AGA, în aceeaşi zi cu data scrisorii ministrului Videanu către comisarul european, Johannes Hahn

Varianta oficială prezentată de Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, în controversata problemă a fondurilor europene pe care societatea Marmosim, controlată de acelaşi Adriean Videanu, intenţiona să le atragă este contrazisă chiar de Monitorul Oficial, în mai multe rânduri.

Acţionarii societăţii Marmosim au aprobat proiectul de atragere a fondurilor europene nerambursabile în data de 19 aprilie 2010, chiar ziua în care ministrul Videanu îi scria comisarului european pentru dezvoltare durabilă, Johannes Hahn, des­criindu-şi situaţia de posibil conflict de interese în care se afla şi cerându-i opinia dacă societatea sa poate accesa banii europeni, în condiţiile în care el este şi acţionar majoritar al companiei şi ministru.

Situaţia de conflict de interese era mai mult decât evidentă în condiţiile în care autoritatea care coordonează exact fondurile europene POS-CEE, pe care Marmosim voia să le atragă, se află chiar în suborbinea ministrului economiei, Adriean Videanu.

Mai mult, cu două săptămâni înainte de aprobarea proiectului cu bani europeni, acţionarii Marmosim au hotărât şi prelungirea facilităţii de credit şi menţinerea garanţiilor aferente pentru suma de 1,6 milioane de euro de la Raiffeisen Bank. Coincidenţa face ca suma de 1,6 milioane de euro să se suprapună, aproape perfect, peste cele 6,8 milioane de lei, creditul bancar pe care societatea l-a inclus în schema de finanţare a investiţiei cu fonduri europene. Pentru a negocia cu banca condiţiile facilităţii de credit, acţionarii Marmosim au împuternicit-o chiar pe doamna Mioriţa Videanu, soţia ministrului economiei, care este şi preşedintele companiei.

În al treilea rând, chiar convocatorul pentru AGA din 19 aprilie prevedea cine se va ocupa din societate de semnarea actelor pentru fondurile structurale.

În aceste condiţii rămâne întrebarea de ce a aşteptat Adriean Videanu până în 19 aprilie ca să se consulte cu Comisia Europeană pentru a vedea dacă poate să atragă prin firma sa bani europeni nerambursabili.

Sau mai bine spus ce l-a determinat, brusc, pe ministrul Videanu să ceară părerea comisarului european în această problemă chiar în ziua când aproba proiectul în AGA societăţii Marmosim?

Mai ales că, acum, familia Videanu va trebui să convoace o altă AGA ca să anuleze votul din 19 aprilie, altfel proiectul cu bani europeni rămâne în continuare valid. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

DATE ŞI FAPTE

18 MARTIE 2010. Apare în Monitorul Oficial convocatorul societăţii Marmosim pentru data de 19 aprilie 2009, în care, printre altele, la punctul nouă al ordinii de zi este specificat: "Aprobarea bugetului şi principalelor categorii de cheltuieli pentru proiectul de investiţii < Creşterea competitivităţii > SC MARMOSIM SA, prin dotarea cu utilaje tehnologice de înaltă performanţă, cariera Dealul lui Ionel, perimetrul Ruşchiţa, comuna Rusca-Montană, judeţul Caraş Severin. Mandatarea doamnei Samachisa Pusa-Felicia pentru semnarea, depunerea cererii de finanţare din fonduri structurale şi reprezentarea societăţii în relaţia cu finanţatorul".

8 APRILIE 2010. Acţionarii Marmosim aprobă un amendament la o facilitate de credit pe descoperit de cont, prin care se prelungeşte, până la data de 31 decembrie 2010, facilitatea de credit aflată în derulare cu Raiffeisen Bank, pentru suma de 1,6 milioane de euro.

Coincidenţa face ca suma în euro să fie exact necesarul pe care schema de finanţare pentru proiectul de investiţii cu banii europeni îl prevedea ca fiind atras de la o bancă. Acţionarii o mandatează pe doamna Mioriţa Videanu, preşedintele Marmosim, să negocieze cu banca condiţiile şi orice alte aspecte ale facilităţii de credit, după cum va considera în interesul societăţii şi să semneze în numele şi pentru MARMOSIM actul adiţional la contractul de facilitate de credit.

19 APRILIE 2010. Acţionarii companiei Marmosim se reunesc în adunarea generală şi aprobă: "Creşterea competitivităţii SC MARMOSIM SA prin dotarea cu utilaje tehnologice de înaltă performanţă, cariera Dealul lui Ionel, perimetrul Ruşchiţa, comuna Rusca Montană, judeţul Caraş Severin", în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE) 2007-2013, Axa Prioritară 1- un sistem inovativ şi eficient de producţie".

Acţionarii prezenţi la adunare: Titan Mar SA (al cărei preşedinte este chiar Mioriţa Videanu, soţia ministrului economiei), cu o cotă de 96%, Vasile Opriţa, cu o cotă de participare de 0,0096%, Ştefan Velniceru, cu o cotă de 0,009% şi Nicolae Pârvu cu 0,0006%.

De aici rezultă limpede că programul de investiţii cu fonduri europene nerambursabile nu putea fi aprobat fără votul acţionarului majoritar Titan Mar, companie deţinută de Mioriţa Videanu cu 50,0033% şi de Adriean Videanu, cu 49, 9967%.

19 APRILIE 2010. Abia acum Adriean Videanu, ministrul economiei, îi trimite comisarului european pentru dezvoltare durabilă, Johannes Hahn, o scrisoare în care îi explică intenţia companiei Marmosim, unde este acţionar majoritar, de a atrage fonduri europene, chiar pe axa care este coordonată de Ministerul Economiei, pe care îl conduce. Adriean Videanu îi solicită comisarului european o opinie faţă de această problemă sensibilă, care ar putea da naştere la interpretări. Gestul ministrului nostru pare chiar lăudabil, pentru că vrea să se asigure că nu se va aşeza într-o situaţie de conflict de interese după standardele europene, mai ales că era vorba de bani europeni nerambursabili.

22 APRILIE 2010. Doar că în această dată, Ministerul Economiei încă insistă pe aşa-zisa intenţie a "mangementului companiei", făcând următoarele precizări: "Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a fost informat de managementul societăţii Marmosim, companie al cărei acţionar este, că intenţionează să aplice pentru accesarea de fonduri europene prin POS-CCE.

Luând act de această intenţie, din dorinţa de a nu exista niciun fel de suspiciune sau interpretare în privinţa aplicării pentru accesarea de fonduri europene şi în deplină transparenţă faţă de Comisia Europeană, ministrul Videanu a solicitat şi punctul de vedere al CE pe aceasta temă".

Precizarea oficială nu face însă nicio referire la faptul că familia Videanu tocmai aprobase cu trei zile în urmă în AGA proiectul cu bani europeni, iar că, astfel, între timp, intenţia managementului Marmosim se transformase în decizia acţionarului Videanu. După cum nu se face nicio referire la faptul că ministrul ştia încă din martie că urmează să fie aprobat proiectul de acţionari şi că nu mai este doar o "intenţie a managementului".

Cum să mai vorbeşti, în atare condiţii, doar de o "intenţie" a managementului, la trei zile de la data în care acţionarii o aprobaseră?

Iar de ce informare de la management mai avea nevoie ministrul, când fără mandatul său şi al soţiei sale nu putea fi aprobat programul cu bani europeni în AGA?! Când a dat acest mandat familia Videanu? Chiar pe 19 aprilie, în aceeaşi zi cu scrisoarea către comisarul european şi aprobarea în AGA?

11 MAI 2010. Comisarul european, Johannes Hahn, îi răspunde ministrului Videanu că, în principiu, nu poate combina calitatea de ministru cu cea de proprietar al unei firme care să acceseze fonduri europene. Ca urmare a răspunsului oficialului european, ministrul economiei, Adriean Videanu, anunţă că Marmosim va renunţa la planul de investiţii cu fonduri europene.

Este cel puţin inexplicabil de ce ministrul Videanu a aşteptat atât să se informeze la Comisia Europeană dacă poate sau nu să acceseze bani europeni prin compania sa, iar acum să fie nevoit să convoace o altă AGA ca să anuleze votul şi, implicit, proiectul care urma să fie finanţat cu bani europeni.

SCHEMA DE FINANŢARE. Întregul proiect de investiţii pentru cariera "Dealul lui Ionel", aprobat de AGA din 19 aprilie, avea un buget total de 13,8 milioane de lei. Contribuţia proprie a companiei Marmosim consta într-un credit bancar de 6,8 milioane de lei, iar aportul efectiv al societăţii, din surse proprii, ar fi fost de 1,6 milioane de lei. Restul de 5,37 milioane de lei (aproximativ 1,26 milioane de euro) ar fi reprezentat finanţarea europeană nerambursabilă.

Compania Marmosim a înregistrat anul trecut un profit net în valoare de 2,5 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb