Economia şi finanţele publice ale Irlandei sunt cele mai expuse din grupul ţărilor din zona euro la o "creştere şoc" a costurilor de împrumut pe piaţă, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody's.
Katrin Muehlbronner, analist al Moody's, afirmă că, la nivelul uniunii monetare, dobânzile din Irlanda au fost cel mai mult susţinute de programul Băncii Centrale Europene (BCE) de achiziţii de active, în sumă de 2,5 trilioane de euro, care s-ar putea încheia anul acesta.
Muehlbronner menţionează că programul BCE, introdus în 2015, a redus cu aproape 1,5 puncte procentuale randamentele obligaţiunilor guvernamentale irlandeze cu scadenţa la zece ani, adică cu puţin mai mult decât în cazul celui de-al doilea beneficiar principal al programului, Portugalia.
În opinia sa, BCE va majora în 2019 dobânda de referinţă, aflată în prezent la un nivel minim record.
Muehlbronner mai declară că Brexit-ul (ieşirea Marii Britanii din UE) şi reformele fiscale din SUA - care fac Irlanda mai puţin atractivă pentru companiile americane interesate de investiţii -, se numără printre principalele riscuri cu care se confruntă Irlanda.