Actualizare : Vicepremierul Italiei exclude schimbarea bugetului înaintea alegerilor pentru PE
Vicepremierul italian, Luigi Di Maio, a exclus astăzi posibilitatea schimbării bugetului pe 2019 înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019, transmite Reuters.
Comentând decizia, Di Maio a afirmat că după alegerile din mai 2019 multe ţări europene vor avea motive să schimbe "regulile jocului" în Europa.
Luigi, liderul formaţiunii populiste Mişcarea 5 Stele, a dat asigurări că Executivul nu va depăşi anul viitor ţinta de deficit bugetar de 2,4% din PIB.
Şi premierul italian Giuseppe Conte a cerut tuturor părţilor să coboare tonul discuţiilor privind bugetul Italiei pe 2019, într-o încercare de a preveni noi turbulenţe pe pieţele financiare.
------
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, solicită Italiei "să nu tragă în pianist" şi să dea dovadă de respect faţă de Executivul comunitar, care anterior a respins proiectul de buget pe 2019 prezentat de autorităţile de la Roma, informează AFP.
"Nu sunt Moş Crăciun, sunt comisarul european pentru Afaceri Economice şi cred că aceste chestiuni trebuie tratate cu respect reciproc, seriozitate şi demnitate", a declarat Pierre Moscovici într-un interviu publicat astăzi în cotidianul Corriere della sera.
Ieri, Comisia Europeană a respins bugetul Italiei pe 2019 deoarece contravine reglementărilor fiscale ale UE.
"După ce a evaluat proiectul de plan bugetar revizuit prezentat la 13 noiembrie de autorităţile de la Roma, Comisia Europeană confirmă existenţa unui caz deosebit de grav de neconformitate cu recomandarea adresată Italiei de către Consiliu la 13 iulie 2018", se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.
"A venit scrisoare de la UE? O aştept şi pe cea de la Moş Crăciun", a replicat ironic vice-premierul Italiei, Matteo Salvini.
"Opinia Comisiei este un pas important într-o procedură prevăzută de tratate, care sunt aprobate de toţi. Aceste chestiuni trebuie tratate cu respect reciproc, seriozitate şi demnitate. Nu cu uşurinţă şi cu ironie. Este important pentru italieni şi pentru toţi europenii. Avem multe de făcut în această situaţie pe care nimeni nu a vrut-o. Cu siguranţă nu noi. Dialogul nu este o opţiune, este un imperativ necesar mai mult ca niciodată", a subliniat Pierre Moscovici.
Tot ieri, Comisia Europeană a lansat o procedură pentru deficit excesiv împotriva Italiei. Procedura poate duce în final la sancţiuni financiare echivalente cu 0,2% din PIB, adică aproximativ 3,4 miliarde euro.