MUGUR ISĂRESCU (BNR): Ţara noastră poate intra în sistemul cursurilor de schimb

P.E.
Bănci-Asigurări / 28 noiembrie 2018

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Actualizare - Isărescu: Comisia de trecere la euro va publica două rapoarte

Comisia pentru trecerea la euro va face publice două rapoarte în decembrie, însă lucrările sunt tehnice şi au 300 de pagini, "iar noi am făcut eforturi serioase să traducem documentul din română în română, pentru a spune lucrurile într-un limbaj acceptabil", a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"În luna decembrie, Comisia privind trecerea la euro va publica cele două documente, un raport de fundamentare a deciziilor viitoare şi un parcurs. Un document privind măsurile, să zicem, care trebuie luate pentru a ajunge la ţintă. Sunt două documente grele. Sunt şi voluminoase, în total câteva sute de pagini. Deci dacă noi spunem acolo că orizontul rezonabil pentru ca România să între în Zona Euro va fi undeva 2024, să zicem pentru intrarea în sistemul cursurilor de schimb, care mai mult sau mai puţin este aproape acelaşi lucru cu adoptarea euro, de acolo încolo nu mai este decât drum înainte şi el poate să dureze doi ani sau mai muţi ani", a spus Mugur Isărescu.

El a menţionat că adoptarea Euro poate fi comparată cu un maraton, fiind o cursă se rezistenţă.

"Toţi suntem grăbiţi pentru că viaţa noastră este relativ scurtă faţă de aceste procese istorice, dar trebuie să înţelegem că aici nu putem eşua şi că, atenţie, Zona Euro nu este o zonă de convergenţă, spre deosebire de Uniunea Eurpeană", a afirmat Isărescu.

------

România ar putea intra în sistemul cursurilor de schimb, o antecameră a zonei euro, în 2024, unde trebuie să rămână cel puţin doi ani până la adoptarea monedei unice, a anunţat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Isărescu a subliniat că 2024 este un orizont rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb.

"Orizonul rezonabil, pentru a intra în sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar înainte, că durează doi ani sau mai mult", a spus guvernatorul, conform News.ro.

Anterior, ministrul Finanţelor indicase drept dată de aderare la moneda unică anul 2024, ceea ce presupunea intrarea în sistemul ratelor de schimb cel mai târziu în 2022.

"Nu este după cum vrea guvernatorul, unul sau altul, este o decizie politică, dar este o decizie de mare responsabilitate", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că România trebuie să intre pregătită în zona euro, care este o zonă de convergenţă.

"Zona euro nu este o uniune de convergenţă. Şi România a intrat în UE şi a avut cel mai ridicat nivel de convergenţă. Nu este un sprint, este o cursă de rezistenţă", a adaugat Isărescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce vä bateti joc de Romania si de viitorul ei? Romania este pregatita si trebuie sa adere la €uro cat mai repede posibil!! Existä un motiv serios pt care nu putem sa aderam la euro peste 2-3 ani????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb