• Responsabil american: Siria este pe cale să combine elementele componente ale gazului sarin
Utilizarea armelor chimice de către Siria va antrena "o reacţie internaţională imediată" din partea comunităţii internaţionale, a declarat ieri secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Oficialul NATO a precizat: "O eventuală utilizare a armelor chimice va fi total inacceptabilă pentru comunitatea internaţională. Mă aştept la o reacţie imediată din partea comunităţii internaţionale dacă va fi cazul".
Un responsabil american aflat sub anonimat a declarat pentru APF că regimul sirian al lui Bashar al-Assad combină precursorii chimici necesari militarizării armelor chimice, probabil a gazului sarin. "Mai multe indicii ne fac să credem că sunt pe cale de a combina precursorii chimici", a explicat acesta la scurt timp după ce Casa Albă şi secretarul de Stat Hillary Clinton s-au declarat a fi "îngrijoraţi" de o eventuală utilizare a armelor chimice de către puterea de la Damasc.
Arsenalul chimic sirian există de mai multe decenii şi este considerat unui dintre cele mai importante din Orientul Mijlociu, dar nimeni nu ştie exact dimensiunile acestuia. Datele publice sunt cvasi-inexistente deoarece Siria este una dintre rarele ţări care nu au semnat Convenţia privind interdicţia armelor chimice şi nu este deci membră a Organizaţiei însărcinată cu controlul aplicării sale, OIAC.
Gazul sarin este o neurotoxină puternică ce provoacă paralizie completă şi apoi moartea. Precursorii săi chimici sunt în general stocaţi separat pentru a evita orice accident. Combinarea acestora poate astfel constitui o etapă către militarizarea gazului după care este suficientă plasarea acestuia într-o rachetă, un obuz sau o bombă.
Conform unui responsabil anonim citat de blogul specialist Danger Room, sirienii "sunt în punctul în care este suficient să îl încarce la bordul unui avion şi să îl lanseze", însă cantităţile de precursori combinaţi sunt "modeste".
Comunitatea internaţională a avertizat Damascul de câteva luni privind recurgerea la armele chimice, considerate a fi arme de distrugere în masă. Însă problema a revenit în centrul atenţiei occidentale în ultimele zile.
"Suntem îngrijoraţi de ideea unui regim din ce în ce mai asediat (...) care ia în considerare folosirea armelor chimice împotriva sirienilor", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
Preşedintele SUA Barack Obama a avertizat direct regimul sirian cu privire la folosirea armelor chimice: "Astăzi vreau să fie foarte clar pentru Assad şi cei care îi respectă ordinele că lumea întreagă (îi) urmăreşte. Folosirea armelor chimice este şi va fi complet inacceptabilă", a declarat acesta în cadrul unui discurs la Washington.
Anterior în cursul zilei de luni, regimul de la Damasc a afirmat că nu va utiliza arme chimice împotriva poporului său ca reacţie la un "avertisment sever" lansat de secretarul de Stat Hillary Clinton.
Secta japoneză Aum Shinrikyo (Aleph) a utilizat gazul sarin în cadrul unui atentat la metroul din Tokyo la 20 martie 1993, provocând 13 morţi şi intoxicând peste 6.000 de călători.