NECAZURI MARI LA SIF MUNTENIA Cine revocă pe cine?

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2005

Ulm Spineanu a fost revocat din funcţia de preşedinte al Grupului Financiar Muntenia (GFM), în urmă cu două saptămîni, decizie pe care o contestă, convins fiind că ar fi fost o "lucrătură" a fostului preşedinte al SAI "Muntenia Invest".

Spiritele s-au încins în momentul în care scandalul SAI "Muntenia Invest" a răzbătut în presă.

În urma unui control, Garda Financiară constată că au fost încheiate în perioada 2000-2004, 34 de contracte de prestări servicii în domeniul informatic între SAI "Muntenia Invest" şi trei societăţi cu răspundere limitată ("Avex International", "Arimex Impex" şi "C&C Computers") intermediate de Valentin Georgescu (persoană fizică). Contractele sînt nereale, avînd toate acelaşi obiect - prestări servicii informatice - şi poartă semnătura lui Mihăescu şi Georgescu. Valoarea contractelor depăşeşte 16 miliarde de lei, plăţi efectuate prin casieria SAI "Muntenia Invest", pe baza unor facturi şi chitanţe false (după cum susţine Spineanu).

Suma plătită pe baza contractelor respective a fost trecută pe cheltuieli deductibile, fapt care a generat o pagubă la bugetul de stat de 4 miliarde de lei, reprezentînd impozitul pe profit aferent, arată Spineanu.

Domnia sa ne-a declarat: "Au fost realizate plăţi necuvenite pe servicii fictive, în realitate aceste servicii nu s-au prestat niciodată".

Firmele menţionate anterior există, însă nu îl au ca reprezentant legal pe Valentin Georgescu, iar facturile şi chitanţele semnate nu le aparţin, motiv pentru care sînt considerate false.

Notele Gărzii Financiare de constatare a faptelor mai sus amintite, au ajuns la Procuratură şi la Secţia de urmărire penală şi criminalistică, care au declanşat continuarea verificărilor societăţilor în cauză, respectiv SAI "Muntenia Invest" şi "Management System" (societate din cadrul GFM, "Managemet System" a încheiat 15 contracte comerciale de acelaşi gen şi sub acelaşi mecanism, în perioada 2002-2003). Cercetările s-au efectuat de ANAF, care a constatat acelaşi lucru, iar pe baza documentelor constatatoare s-a declanşat urmărirea penală a lui Teodor Mihăescu (preşedinte la acea vreme al SAI "Muntenia Invest"), Marian Lazăr (preşedinte al "Management System") şi Valentin Georgescu (intermediarul operaţiunilor).

Ulm Spineanu susţine că Grupul a luat la cunoştinţă de cele petrecute în cadrul SAI după apariţia în presă şi a reacţionat imediat trimiţînd cîte o scrisoare la cele două companii din Grup pentru a afla poziţiile lor şi măsurile pe care le vor lua. Domnia sa afirmă că Parchetul de pe lîngă ïnalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia urmărire penală, a adus la cunoştinţa GFM, pe baza constatărilor anterioare, că există un prejudiciu de 16,23 miliarde de lei adus GFM ca acţionar majoritar al SAI "Muntenia Invest".

Suspectînd că toţi cei din cadrul Grupului au ştiut de aceste nereguli, Poliţia şi-a lărgit cercetările şi asupra GFM, mergînd pînă la confruntarea dintre Ulm Spineanu şi Teodor Mihăescu. Ulm Spineanu arată că Teodor Mihăescu a recunoscut, la confruntare, că el, Spineanu, nu a avut ştiinţă de contractele în chestiune.

GFM s-a constituit parte civilă, în cursul lunii mai, iar Teodor Mihăescu şi Marian Lazăr au fost revocaţi.

Domnul Spineanu opinează că dacă SAI "Muntenia Invest" nu se organizează după plecarea lui Mihăescu, există un pericol iminent pentru SIF Muntenia să falimenteze dacă aderă la ideea autoadministrării.

Sapou

Nereguli de detaliu în managementul companiei "Muntenia Invest" s-au rostogolit într-un mare scandal, atrăgînd cercetări fiscale şi ale Procuraturii şi, în avalanşă, revocarea preşedintelui Teodor Mihăescu (aflat la conducere de pe cînd SIF-ul era FPP), urmată de înlocuirea preşedintelui Grupului Financiar Muntenia, Ulm Spineanu. Pagubele rezultate din managementul defectuos aproximează valori diferite - 4 miliarde de lei, sau 20 de miliarde, sau 23 de miliarde, sau 40 de miliarde - după cum socoteşti şi după cum prognozezi concluziile cercetărilor aflate în curs. ïn orice caz, chiar dacă am accepta estimarea cea mai ridicată a pagubei ea s-ar afla în jurul unui milion de euro şi în mod normal, nu ar trebui să afecteze prea mult o societate de investiţii financiare precum "Muntenia" a cărei valoare de piaţă se ridică la 193 de milioane de euro (cu atît mai mult cu cît paguba ar fi a societăţii de administrare, iar nu a SIF-ului însuşi). Cu toate acestea, cei doi foşti preşedinţi - atît Mihăescu, cît şi Spineanu - sînt de acord asupra unei perspective şocante: SIF "Muntenia" se află în pericol. De altfel, acesta este singurul aspect al scandalului asupra căruia ei cad de acord. ïn rest, au opinii şi interpretări divergente, deşi se referă la aceleaşi fapte pe care Ulm Spineanu le relatează acuzator, iar Teodor Mihăescu le recunoaşte, susţinînd că a fost şi a rămas un om cinstit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb