Reţinerea de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a lui Solomon Wigler, consilierul personal al primarului general Sorin Oprescu, confirmă că dezvoltarea urbană a Capitalei din ultimii zece ani a fost una speculativă, consideră activistul Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".
Wigler Solomon a luat mită 204.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), astfel încât aceştia să voteze aprobarea unor PUZ-uri aferente construirii a trei supermarket-uri, potrivit DNA.
Procurorii arată că Wigler Solomon a cerut, în total, 230.000 de euro, unui om de afaceri, pentru ca Primăria Capitalei să aprobe planurile urbanistice zonale pentru construirea a trei supermarket-uri în Bucureşti, dar şi pentru ca municipalitatea să ofere o donaţie.
În perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a cerut suma totală de 230.000 euro. El a primit, în mai multe tranşe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunţător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora, în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâri, conform DNA.
"Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Municipiului Bucureşti", arată DNA.
Wigler Solomon a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranşe, respectiv înainte şi după votarea hotărârilor respective.
"În acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunţător că, în şedinţa Consiliului general al municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri", conform DNA.
În acest context, consilierul lui Oprescu a convenit cu omul de afaceri ca, în 3 iunie, să-i dea 25.000 euro, urmând ca diferenţa până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 8-12 iunie.
Miercuri seara, Wigler Solomon a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupţie, în timp ce primea suma de 25.000 euro.
"Anterior, în acelaşi scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la acelaşi om de afaceri. Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului Bucureşti, pe lângă care a lăsat să creadă că are influenţă, în vederea eliberării unei autorizaţii de construire necesare unei soluţii de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri", potrivit procurorilor anticorupţie.
Wigler Solomon urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Referitor la acest caz, Primăria Municipiului Bucureşti a precizat că a pus şi pune la dispoziţia organelor de cercetare toate informaţiile, documentele şi înscrisurile solicitate de către acestea.
Primarul General al Municipiului Bucureşti a luat măsurile care se impun în conformitate cu legislaţia în vigoare, procedând la suspendarea domnului Solomon Wigler din funcţia de consilier, potrivit Primăriei.
"Este o chestiune de timp până când primarul general şi arhitectul-şef vor fi anchetaţi", spune activistul Nicuşor Dan
Nicuşor Dan a menţionat, într-un comunicat de presă, că în această perioadă au fost făcute sute de derogări de la legea oraşului, Planul Urbanistic General, în beneficiul unor investitori privaţi şi în detrimentul interesului public.
Domnia sa a comentat: "Sufocarea traficului, supra-încărcarea reţelelor sau scăderea confortului locuirii sunt consecinţa acestei dezvoltări urbane haotice. Era cunoscut, în mod neoficial, că există reţele de influenţă pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale şi că Solomon Wigler era interfaţa din Primăria Generală pentru aceste reţele".
În opinia sa, comunicatul DNA de ieri - în care s-a arătat că PUZ-ul pentru care s-a plătit mita către consilier a fost aprobat - demonstrează că Solomon Wigler şi-a exercitat deja influenţa atât faţă de primarul general si arhitectul-şef, care au semnat expunerea de motive, respectiv raportul de specialitate, cât şi faţă de consilierii generali care au votat Planul Urbanistic Zonal.
"Este doar o chestiune de timp până când şi aceste persoane vor fi anchetate", apreciază domnul Dan, care a adăugat: "Arestarea acestui consilier confirmă că arhitectul-şef al capitalei, Gheorghe Pătraşcu, este o marionetă, deciziile de dezvoltare urbană pe care ar trebui să le coordoneze fiind luate peste capul lui".
În plus, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" a amintit că, anul trecut, Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei de infrastructură din Primăria Capitalei, a fost arestat preventiv pentru că ar fi solicitat mită de la firmele care executau lucrări publice pentru municipalitate. Activistul consideră că arestările pentru
traficul de influenţă în domeniul urbanismului vor duce la reducerea dezvoltării urbane necontrolate a oraşelor din ţară.