NIVEL RECORD Investiţiile chineze directe în UE au crescut cu 76% în 2016

Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2017

Investiţiile chineze directe în UE au crescut cu 76% în 2016

Investiţiile chineze directe peste hotare (OFDI) au urcat anul trecut la un nivel record, ajungând la aproape 200 de miliarde de dolari, arată un raport publicat ieri, transmite DPA.

Statele din Uniunea Europeană continuă să fie destinaţia favorită a investitorilor chinezi. Chiar dacă dezechilibrele se extind, investitorii din China au cheltuit, anul trecut, de patru ori mai mult pe achiziţii în UE decât au investit europenii în statul asiatic, conform Agerpres.

Studiul companiei de cercetare Rhodium Group şi al Mercator Institute for China Studies estimează că investiţiile chineze directe în UE au sporit cu 76% anul trecut, la 35,1 miliarde de euro (36,9 miliarde de dolari), în timp ce europenii au investit în a doua economie mondială doar 7,7 miliarde de euro.

Majorarea semnificativă a investiţiilor chineze în 2016 i-a determinat pe oficialii de la Beijing să încerce să atenueze ritmul ieşirilor de capital, se arată în raport.

Încetinirea economiei chineze este cauzată şi de obstacolele cu care se confruntă companiile care vor să obţină acces pe pieţele Chinei şi de ezitările unor companii europene în privinţa investiţiilor în statul asiatic, consideră autorii raportului.

Singurul mod de a asigura comunitatea europeană de afaceri, liderii guvernelor şi opinia publică să salute şi în continuare creşterea investiţiilor chineze în Europa este înregistrarea unor progrese reale în adoptarea reformelor, care să sporească rolul pieţelor şi să asigure condiţii concurenţiale echitabile pentru firmele străine din China, scrie raportul.

Luna trecută, ministrul chinez al Comerţului, Gao Hucheng, a estimat că investiţiile non-financiare chineze peste hotare au atins nivelul record de 1.120 de miliarde de yuani (161,19 miliarde de dolari) în 2016, iar investiţiile străine directe în statul asiatic au totalizat 785 de miliarde de yuani.

Guvernul de la Beijing va promova în 2017 o dezvoltare ordonată şi viabilă a investiţiilor din afara ţării, a declarat Gao.

În noiembrie, investiţiile chineze peste hotare au urcat cu 76,5% comparativ cu perioada similară din 2015, iar în primele 11 luni din acest an au crescut cu 53,3%, firmele locale continuând să investească în afara ţării, pe fondul încetinirii economiei şi a deprecierii yuanului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb