• Compania a intrat în a doua etapă de restructurare
Compania "Electrica Serv", controlată în proporţie de 100% de "Electrica" SA, a intrat în a doua etapă de restructurare. Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei sindicale "Univers", ne-a declarat: "În prima etapă de restructurare, numărul angajaţilor a fost redus cu circa 1.700. Acum, în a doua etapă, vor fi restructuraţi circa 1.300 de anagajaţi. Cu cei rămaşi, societatea se va descurca mult mai bine din cauza costurilor reduse şi va putea să contracteze mai multe lucrări de la filialele Electrica. Şi această a doua restructurare se va face de către administratorii companiei în colaborare cu sindicatele".
Domnia sa ne-a precizat că res-tructurarea "Electrica Serv" a parcurs paşi deosebit de importanţi în eficientizare prin procesul de divizare Hotărârea Guvernului privind reorganizarea "Electrica Serv" a fost publicată în Monitorul Oficial în a doua parte a anului trecut. Astfel, vor fi înfiinţate societăţile "Servicii Energetice Banat", "Servicii Energetice Dobrogea", "Servicii Energetice Moldova", "Servicii Energetice Oltenia" şi "Servicii Energetice Muntenia". "Electrica Serv" SA îşi continuă existenţa ca filială "Electrica" SA.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Univers, compania este acum în plin proces de divizare. Noile organigrame mult mai flexibile şi restructurarea personalului neproductiv va permite "Electrica Serv" să aibă costuri mult mai mici şi să contracteze mai uşor lucrările.
După privatizarea filialelor "Electrica" din Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia şi Muntenia Sud, "Electrica Serv" a pierdut o serie de lucrări, ca urmare a strategiei companiilor private de reducere a costurilor de mentenanţă. Din acest motiv, "Electrica Serv" a înregistrat pierderi în ultimii ani.
Potrivit lui Adolf Mureşan, ţinta finală a res-tructurării este privatizarea celor cinci societăţi rezultate în urma divizării şi integrarea "Electrica Serv" (care după divizare va acoperi doar zonele filialelor "Electrica" neprivatizate) în societăţile de distribuţie a electricităţii deţinute de stat. Această integrare va reduce cu o treime costurile cu reparaţiile, mentenanţa şi intervenţiile pentru remedierea avariilor, mai afirmă domnul Mureşan.