NOI RESTRICŢII ÎN PANDEMIE Masca de protecţie - baricada ridicată de guvernul Ciucă în faţa Omicron

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 6 ianuarie 2022

Masca de protecţie - baricada ridicată de guvernul Ciucă în faţa Omicron

Purtarea măştii de protecţie ar urma să redevină obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise, cu menţiunea că este interzisă folosirea măştilor din materiale textile, fiind permisă doar utilizarea măştilor de tip medical sau FFP2, conform unui ordin comun pe care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi ministrul de Interne, Lucian Bode, ar urma să îl emită în aceste zile, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Vor fi exceptaţi de la purtarea obligatorie a măştii de protecţie, conform recomandării CNSU, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane, reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane, vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public, persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

"Toate aceste măsuri sunt luate în scopul menţinerii cât mai îndelungate a funcţionării societăţii, a funcţionării economiei. Avem nevoie de participare şi de solidaritate din partea populaţiei pentru ca măsurile să fie eficiente, iar hotărârile să fie aplicate pentru o perioadă limitată de timp şi să menţinem cât mai mult timp posibil şcolile deschise. Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Masca pe care o port eu e cea medicală cu trei straturi, nu e niciuna deosebită, dar cine doreşte poate utiliza şi masca FFP2, care are un grad mai mare de protecţie. Este vorba despre trecerea de la măştile textile care sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente, către măştile medicale, pentru uniformizarea utilităţii. Este clar că aceste măşti medicinale care sunt accesibile sunt mult mai utile pentru că ele constituie o barieră mai eficientă împotriva infectării", a declarat, ieri, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la încheierea şedinţei de guvern.

El a precizat că nu s-a stabilit vreo sancţiune contravenţională pentru cei care vor continua să poarte măşti neconforme.

"Este o recomandare de utilizare a unei măşti care are eficienţă şi este o chestiune de bun-simţ, pentru protecţia individuală şi protecţia comunităţii. O să vedem dacă va exista o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măşti", a spus ministrul Sănătăţii.

"Purtarea măştii va fi obligatorie odată cu publicarea ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului de Interne, unde vor fi prevăzute unele excepţii limitate pentru cei care au unele activităţi individuale sportive sau de orice altă natură. Publicarea ordinului comun se poate face pe baza deciziei CNSU, înainte de hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă. Celelalte măsuri stabilite de CNSU trebuie aprobate prin respectiva hotărâre de guvern. Nu exclud ca, din acest weekend, să fie obligatorie purtarea măştii de protecţie medicinală sau FFP2. (...) Cele două măşti sunt cea simplă, medicală, chirurgicală, cu trei straturi, şi masca FFP2 - care nu e obligatorie, e la alegerea persoanei deoarece oferă o protecţie mai mare pentru cel care o poartă", a precizat secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a spus că la centrala nucleară de la Cernavodă şi la hidrocentralele, care sunt considerate infrastructură critică, ar putea fi introdusă de conducerea unităţilor respective testarea săptămânală a personalului.

"Pentru infrastructura critică s-a pus o recomandare în acest sens - nu este o obligaţie - de către CNSU, dar îi avertizăm pe operatorii economici - fie că sunt instituţii publice, fie că sunt instituţii private - să respecte cu stricteţe regulile de sănătate publică pentru a putea continua să funcţioneze în mod corect. Altfel, se vor închide pentru că este posibil ca mulţi dintre angajaţii lor să intre în carantină sau să ajungă la spital", a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a atenţionat că varianta Omicron se răspândeşte foarte repede, fapt dovedit prin mărirea de patru ori în ultimele zile a numărului persoanelor infectate, şi a menţionat că singurele măsuri de protecţie eficiente sunt purtarea măştii de protecţie, vaccinarea şi distanţarea fizică în zonele aglomerate.

Raed Arafat a mai spus că astăzi sau mâine ar urma să fie aprobată şi hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 8 ianuarie.

Conform deciziei CNSU, în următoarele 30 de zile ar urma să fie menţinute restricţiile privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise şi desfăşurarea acestora.

De asemenea, vor exista noi limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole şi evenimente sportive, în funcţie de incidenţa din fiecare localitate în parte. Magazinele şi restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00. La incidenţă sub 1 la mie, majoritatea activităţilor vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test Covid negativ. La incidenţă peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%, în timp ce concertele şi festivalurile în aer liber se pot desfăşura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

Competiţiile sportive care se desfăşoară în spaţii închise sau deschise vor putea avea loc doar în intervalul orar 5:00-22:00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între persoane şi purtarea măştii de protecţie, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. În judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori, la competiţiile sportive spectatorii vor putea asista până la 30% din capacitatea maximă a arenei.

Vor putea participa ca spectatori doar persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu noul coronavirus.

Certificatul Covid-19 la locul de muncă, doar pentru câteva sectoare de activitate

Liberalii ar dori finalizarea rapidă a dezbaterilor privind introducerea obligativităţii certificatului verde Covid-19 la locul de muncă şi de aceea se pare că vor propune ca măsura să fie aplicată doar în câteva sectoare publice de activitate. Surse politice liberale susţin că, în cadrul următoarei şedinţe a coaliţiei de guvernare, Florin Cîţu - preşedintele PNL şi preşedintele Senatului - va propune ca proiectul pentru certificatul verde depus de el, dar şi de mai mulţi miniştri PNL şi UDMR, să fie adoptat de majoritatea parlamentară PNL, PSD şi UDMR. Certificatul de vaccinare ar urma să fie obligatoriu doar pentru angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii, fiind exclusă aplicarea lui în restul zonei bugetare, dar şi în zona privată.

În schimb, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, susţine că este prea târziu să mai fie introdus certificatul verde la locul de muncă, deoarece nu ar mai avea efect în valul 5 al pandemiei, în care deja am intrat.

Referitor la certificatul verde, Marcel Ciolacu a precizat: "Nu s-a mers cu un proiect de lege pentru că nu erau lucruri majore să diferenţieze ordonanţa de urgenţă care este în vigoare. Domnul Rafila a venit cu o propunere legislativă Stop-COVID fundamentată ştiinţific, totul ca să încercăm să stopăm presiunea pe zona sanitară, mai ales pe zona ATI. Nu s-a ajuns la forma cea mai bună. Există şi discuţii dacă este constituţională sau neconstituţională o astfel de iniţiativă legislativă, dacă sunt eficiente sau neeficiente anumite măsuri (...). Dar eu nu cred în certificatul verde ca un singur instrument, nu cred că neapărat trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu. Legea care este în Parlament - propusă de către Partidul Naţional Liberal - prevedea un singur articol: obligativitatea vaccinării medicilor. Noi nu am fost de acord. În coaliţie nu am ajuns la un consens în ceea ce priveşte certificatul verde cu alte măsuri decât sunt cele prinse în ordonanţa de urgenţă. Categoric nici cu varianta PNL de a obliga medicii să se vaccineze nu am fost de acord".

Referitor la varianta dorită de liberali, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii a spus că proiectul depus de aceştia în Parlament nu are impact cu privire la protecţia sănătăţii publice.

"Eu susţin orice proiect care are ca şi rezultat un instrument de sănătate publică menit să încetinească transmiterea, cu o precizare însă: domnul preşedinte Florin Cîţu a depus la Parlament un proiect de lege care face referire exclusiv la personalul medical, care nu are nicio influenţă majoră asupra sănătăţii", a menţionat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a arătat că, dacă proiectul legii certificatului verde nu se aprobă rapid, este posibil ca implementarea lui să se facă atunci când ne vom afla în mijlocul valului 5 al pandemiei.

"Dacă nu e posibilă operaţionalizarea lui în perioada următoare, efectul unei astfel de decizii va scădea impactul asupra protecţiei sănătăţii publice pentru că va fi prea târziu", a spus Alexandru Rafila.

Şi parlamentarii USR consideră că este nevoie de certificatul Covid-19 la locul de muncă, pentru încetinirea răspândirii variantei Omicron din acest val 5 al pandemiei de Covid-19. Senatorul Sebastian Cernic (USR) a solicitat, ieri, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea legii privind certificatului verde.

"Toate datele ne arată că valul 5, care bântuie deja Europa, se transformă într-un tsunami pentru România. Spitalele sunt aceleaşi. Paturile vor fi în câteva zile insuficiente. Personalul medical este obosit. Încă nu este prea târziu să adoptăm Legea Certificatului Verde. Dacă un Guvern de o largă majoritate PSD-PNL nu poate lua această decizie, o poate face Parlamentul. Este o obligaţie. USR nu se va uita la sondaje. Nu vom calcula totul din perspectiva câştigului politic. Fiecare viaţă salvată este mai presus de un procent bun la următoarele alegeri. Iar în lupta cu Omicron în mod sigur nu vom vorbi doar de o viaţă, ci de sute sau chiar mii în următoarea perioadă", arată senatorul Sebastian Cernic într-un comunicat de presă.

Amintim că singura formaţiune politică parlamentară care se opune deschis introducerii certificatului Covid-19 la locul de muncă este Alianţa pentru Unirea Românilor, care a organizat mitingul de protest din 21 decembrie 2021, când Palatul Parlamentului a fost asaltat de simpatizanţii respectivului partid politic, care au reuşit să pătrundă în curtea Senatului.

-----

Călătorii din metrou, sancţionaţi doar de poliţişti sau jandarmi

Agenţii de pază de la metroul bucureştean au obligativitatea de a verifica purtarea corectă de către călători a măştilor de protecţie şi de a-i atenţiona atunci când este cazul, dar sancţionarea contravenţională a celor care nu respectă regulile de prevenţie se face doar de către organele de ordine publică (Poliţie/Jandarmerie), se arată într-un comunicat de presă emis, ieri, de compania Metrorex.

Reprezentanţii companiei susţin că mulţi călători îşi dau jos masca de protecţie sau o poartă necorespunzător după ce urcă în garniturile de metrou.

"Din nefericire, în urma măsurilor de relaxare a restricţiilor, mulţi călători tind spre nepurtarea măştii sau purtarea necorespunzătoare a acesteia. Odată trecuţi de filtrul de control de la turnicheţi sau urcaţi în tren, îşi dau jos masca de protecţie. Pe de altă parte, comportamentul călătorilor în mijloacele de transport în comun trebuie să se supună şi regulilor de politeţe şi responsabilitate civică. (...) Fiecare cetăţean are obligaţia respectării măsurilor impuse, inclusiv a purtării măştii de protecţie în mijloacele de transport public, nerespectarea acestora conducând la sancţionarea contravenţională de către organele de ordine publică", arată Metrorex în comunicatul citat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Parca ne intoarcem in timp, la celebrul spectacol tv de pe vremea lui Ceasca: "Cu masca, fara masca"! Oricum, din toamna lui 2021de cand bestiile astea au reintrodus botnitza in aer liber, eu nu am mai purtat-o deloc pe strada si nici de-acum incolo nu intentionez sa o mai port! Mai degraba scriu pe mine: Atentie, caine rau!

    1. Foarte spiritual! Ce-am mai ras!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb