Norvegia ar putea opri alimentarea uriaşului său fond suveran, de 900 de miliarde de dolari, cu veniturile obţinute din vânzările de petrol, din cauza prăbuşirii preţurilor ţiţeiului şi a măsurilor fără precedent de relaxare a politicii monetare, relatează Bloomberg, conform Mediafax.
Directorul general al fondului, Yngve Slyngstad, a avertizat în mai multe rânduri, în ultimul an, că fondul ar putea să nu mai reuşească să atingă randamentul ţintit, de 4%, într-o lume a dobânzilor scăzute sau chiar negative.
Impactul asupra economiei reale ar putea fi că guvernul va trebui să ţină sub control cheltuielile bugetare.
Potrivit unei reguli a guvernului norvegian, utilizarea în buget a banilor din fondul suveran este limitată la randamentul estimat. Asta a însemnat creşterea cheltuielilor în fiecare an, calculate în coroane, odată cu creşterea fondului suveran. Actuala coaliţie de guvernare a anunţat în octombrie anul trecut că, în 2015, va folosi o sumă record de 164 de miliarde de coroane (21,8 miliarde de dolari), respectiv circa 3% din fond.
Slyngstad a dezvăluit săptămâna trecută că, în primul trimestru, fondul suveran a primit cel mai scăzut nivel de capital din ultimii 16 ani. Ministerul de Finanţe a transferat numai 5 miliarde de coroane (662,5 milioane dolari) în fondul suveran, cu mult sub cele 128 de miliarde de coroane din al treilea trimestru din 2008, când preţul petrolului a atins circa 147 de dolari/baril.