Norvegia ar putea opri alimentarea fondului său suveran al bunăstării, de 900 de miliarde de dolari, cu veniturile obţinute din vânzările de petrol, din cauza prăbuşirii preţurilor ţiţeiului şi a măsurilor de relaxare a politicii monetare, potrivit Bloomberg.
Directorul general al fondului, Yngve Slyngstad, a avertizat în mai multe rânduri, în ultimul an, că fondul ar putea să nu mai reuşească să atingă randamentul ţintă, de 4%, într-o lume a dobânzilor scăzute sau chiar negative.
Impactul asupra economiei reale ar putea fi că guvernul va trebui să ţină sub control cheltuielile bugetare.
Potrivit unei reguli a guvernului norvegian, utilizarea în buget a banilor din fondul suveran este limitată la randamentul estimat. Asta a însemnat creşterea cheltuielilor în fiecare an, calculate în coroane, odată cu creşterea fondului suveran. Actuala coaliţie de guvernare a anunţat în octombrie anul trecut că în 2015 va folosi o sumă record de 164 de miliarde de coroane (21,8 miliarde de dolari), respectiv circa 3% din fond.
Slyngstad a dezvăluit săptămâna trecută că, în primul trimestru, fondul suveran a primit cel mai scăzut nivel de capital nou din ultimii 16 ani.
Astfel, Ministerul de Finanţe a transferat 5 miliarde de coroane (662,5 milioane dolari) în fondul suveran, cu mult sub suma de 128 de miliarde de coroane din al treilea trimestru din 2008, când preţurile petrolului au atins circa 147 de dolari pe baril. Banii sunt obţinuţi din taxele pe petrol şi gaze, zăcămintele petroliere şi dividendele aduse de participaţia majoritară deţinută de stat la grupul Statoil, cel mai mare producător de ţiţei din Norvegia.
Cotaţia petrolului nu este departe de pragul de 60 de dolari pe baril la care guvernatorul băncii centrale, Oeystein Olsen, a avertizat în februarie că transferurile de bani în fondul suveran ar putea fi oprite.
Norvegia este al şaptelea mare exportator de petrol la nivel mondial, iar rezervele de petrol din Marea Nordului şi până în regiunea Arctică au făcut ca fondul suveran al bunăstării să ajungă la un nivel record. Fondul are rolul să asigure menţinerea bunăstării generaţiilor viitoare, atunci când industria petrolului nu va mai fi principalul motor de dezvoltare a ţării.