NOSTRA SILVA: "Populaţia va îngheţa de frig şi industria lemnului se va prăbuşi, în urma adoptării OUG 51"

Andrei Stan
Companii #Mediu / 2 noiembrie 2016

Intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 51/2016 privind contravenţiile silvice va avea un impact nefast asupra încălzirii populaţiei în acest sezon rece, consideră reprezentanţii Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva, într-un comunicat de presă, trimis Redacţiei.

Cătălin Tobescu, vicepreşedintele Nostra Silva, a arătat: "România se află într-o criză de resursă, cu efect imediat în compromiterea aprovizionării populaţiei cu lemn de foc şi a industriei lemnului cu lemn de lucru. Cauzele acestei crize sunt suprareglementarea, controalele şi supracontroalele abuzive, precum şi aprobarea regulamentului de vânzare a masei lemnoase fără transpunerea principiilor din Codul Silvic. O altă cauză majoră care va bloca definitiv sectorul silvic este OUG nr. 51/2016, care instituie un regim de sancţiuni excesive în activităţile din domeniul forestier, având ca efect imediat blocarea activităţilor normale din sector. Ordonanţa a fost aprobată de Guvernul României prin invocarea unei situaţii false, nejustificată prin acte oficiale, aşadar în lipsa unei situaţii extraordinare care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare, de către Guvern".

Forestierii susţin că în 2014-2015 au fost adoptate măsuri eficiente pentru combaterea tăierilor ilegale, iar în 2016 s-a trecut la supracontrol, provocând blocarea activităţilor din sectorul forestier.

Forestierii mai afirmă: "Remarcăm cu regret evenimentele care îngreunează activitatea operatorilor economici din industria lemnului şi periclitează asigurarea încălzirii populaţiei în acest sezon rece. Efectele blocării licitaţiilor de la începutul anului pe timp de 2 luni, în plin sezon de exploatare a lemnului, sunt deja vizibile. Prin blocajul din primăvară s-a generat pierderea unei importante cantităţi de lemn care lipseşte din circuitul economic al anului 2016 şi s-a declanşat o criză a lemnului de foc pentru populaţie, fapt cu atât mai grav cu cât se anunţă o iarnă grea în ţara noastră".

Potrivit Nostra Silva, abuzurile din cadrul controalelor desfăşurate la agenţii economici din industria lemnului au avut un efect puternic asupra deciziilor de marcare şi punere în valoare a masei lemnoase, iar ulterior asupra exploatării şi transportului acesteia. Forestierii mai spun că toate aceste întârzieri în luarea unor decizii au condus la intrarea în sezonul rece cu o piaţă a lemnului nepregătită pentru a asigura lemnul de foc pentru populaţie.

Aceştia atenţionează, totodată, că "în aceste condiţii, lemnul de foc va rămâne în pădure, iar populaţia va îngheţa de frig la iarnă".

"Nu contestăm necesitatea unei legislaţii stricte şi a nevoii controalelor pentru a asigura conformitatea în industria lemnului, dar nu suntem de acord cu controalele desfăşurate pe fondul unei legislaţii făcute pe genunchi, care lasă loc interpretărilor abuzive. Toate acestea nu fac decât să slăbească productivitatea actorilor din industria lemnului şi să sporească această criză a lemnului de foc pentru populaţie", precizează sursa citată.

Nostra Silva mai susţine că Executivul "va culege ceea ce a semănat": o criză a aprovizionării populaţiei cu lemn de foc şi falimentarea industriei lemnului, inclusiv a industriei mobilei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Abureala.

    Problema lemnului de foc este deosebit de serioasa si necesita o rezolvare rapida. Controalele trebuie intensificate si pedepsele trebuie simplificate-puscarie si iar puscarie. Sa nu confundati industria autohtona a mobilei cu mafia "aprovizionarii" cu busteni, cu sprijinul larg al Romsilvei, a combinatelor austriece.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb