Transportatorul naţional de electricitate Transelectrica SA a avut, în prima jumătate a anului, un profit net de 210 milioane de lei, în scădere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut. Cantitatea de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică a crescut cu 3,2% în perioada analizată.
Veniturile realizate de companie în primul semestru au crescut cu 8,1%, la 1,4 miliarde de lei, comparativ cu perioada similară a anului anterior, fiind înregistrate majorări pe ambele segmente operaţionale (activităţi cu profit permis şi activităţi zero-profit), conform unui raport al companiei.
Toni Teau, directorul general al Transelectrica, a declarat, la finele săptămânii trecute, în cadrul întâlnirii cu analiştii, investitorii, acţionarii şi presa: "Factorii care au influenţat rezultatele financiare sunt consumul intern în creştere, tarifele majorate de transport, exporturile mai mari şi veniturile mai mari din alocarea capacităţii de interconexiune. În primul semestru, am avut un consum propriu tehnologic (CPT) uşor crescut şi preţuri uşor mai mici la energia achiziţionată pentru acoperirea CPT. De asemenea, am avut costuri mărite la compensările cu alţi transportatori de energie pe fondul creşterii exporturilor de energie electrică - prin export România a provocat tranzite mai mari reţelelor ţarilor europene. Compensarea tranzitelor provocate transportatorilor de energie din cadrul ENTSO-E sunt decontate prin mecanismul financiar Inter-TSO-Compensation (ITC)".
Segmentul activităţilor cu profit permis a înregistrat o creştere a veniturilor de 7,4%, la 743 milioane lei în perioada analizată, susţinută de volumele mărite de energie electrică vehiculate în reţelele electrice, în principal pe fondul creşterii exportului de energie electrică. Pe lângă veniturile obţinute din aplicarea tarifului de transport la introducerea energiei (exportate) în reţele, nivelul superior al exportului a intensificat tensiunea competitivă pe piaţa alocării capacităţilor de interconexiune transfrontalieră (în special pe graniţele cu Ungaria şi Serbia), rezultatul fiind o creştere semnificativă a veniturilor obţinute din alocarea capacităţii de interconexiune, cu 110% faţă de perioada similară a anului trecut, conform Transelectrica.
Veniturile totale din activităţile zero-profit au înregistrat o creştere de 8,9% la 684 milioane lei, determinată de creşterea semnificativă a veniturilor din administrarea pieţei de echilibrare cu 22,6%, compensând astfel scăderea uşoară a veniturilor din serviciile de sistem tehnologice cu 2,6%.
În primele şase luni ale anului 2015, veniturile Transelectrica din serviciile de sistem tehnologice au înregistrat o scădere faţă de realizările semestrului I 2014, în sumă de aproximativ 9 milioane lei, determinată în principal de diminuarea tarifelor aplicabile pentru aceste servicii începând cu 1 iulie 2014.
Toni Teau a precizat că rezultatul companiei a fost influenţat de pierderea de 32 milioane de lei din serviciile tehnologice de sistem, în urma scăderii cu 5,6% a tarifului începând cu 1 iulie 2014. Şi cursul valutar a avut o influenţă negativă, după cum a explicat domnia sa, 72% din datoriile companiei fiind în euro. Rezultatul financiar net înregistrat în primul semestru a fost negativ (-2 milioane de lei), determinat de scăderea atât a veniturilor din diferenţe de curs valutar, cât şi a veniturilor din dobânzi cu 33% şi de creşterea cheltuielilor din diferenţe de curs valutar cu 94%.
Costul total cu procurarea energiei electrice necesare acoperirii consumului propriu tehnologic a crescut cu 7,1% în perioada analizată. Din punct de vedere cantitativ, pierderile tehnologice au înregistrat o creştere în principal pe fondul majorării ponderii energiei vehiculate în reţea, datorită fluxurilor de import/export care au fost mult mai dezavantajoase din punct de vedere al CPT-ului şi creşterii ponderii energiei produse din surse regenerabile.
Global, fluxurile transfrontaliere au avut o creştere semnificativă a exportului pe relaţia cu Ungaria, Serbia şi Bulgaria principalele motive fiind scăderea preţului energiei electrice pe piaţa din România şi operaţiuni de export către pieţele mai scumpe din Ungaria sau Balcani.
• Parametri revizuiţi de ANRE pentru a treia perioadă de reglementare
Toni Teau i-a anunţat pe investitori că ANRE (reglementatorul pieţei) a revizuit paramentrii stabiliţi pentru a treia perioadă de reglementare. Impactul valoric total al acestor modificări, cumulat pe cei cinci ani ai perioadei de reglementare, este de 89 milioane lei, reducere a veniturilor ţintă pe care o consideră nesemnificativă (1,6%). Planul de investiţii a fost revizuit pe baza celor mai recente date privitoare la calendarul de implementare a proiectelor. Valoarea totală a planului revizuit este similară cu cea veche, însă profilul pe ani şi-a deplasat centrul de greutate spre finalul perioadei de reglementare.
De asemenea, corecţiile cumulate din primul an tarifar şi semestrul I 2014 sunt de -144 milioane lei şi au fost eşalonate de ANRE în rate egale pe anii 2-5.
• Contracte de investiţii semnate în valoare de 169 milioane de lei
Toni Teau a declarat că Transelectrica a avut, în primul semestru, contracte semnate pentru investiţii în valoare de 169 milioane de lei. Nivelul de realizare a investiţiilor bugetate a fost de 16% în primul semestru al anului 2015. Domnia sa consideră, însă, că până la sfârşitul anului este posibilă încadrarea în bugetul aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 23 martie 2015 referitor la nivelul cheltuielilor de investiţii (CAPEX).
Directorul Transelectrica a precizat: "Principalele proiecte aflate în derulare au fost contractate la o valoare semnificativ mai mică decât cea estimată la începutul licitaţiilor. LEA Reşiţa-Pancevo costă 81 milioane lei faţă de 136 milioane lei, cât era estimat iniţial, staţia Tulcea Vest - 93 milioane lei, în loc de 116 milioane lei, staţia Bradu - 132 milioane lei în loc de 177 milioane lei, iar staţia de la Câmpia Turzii - 43 milioane lei, în loc de 86 milioane lei. Principalele proiecte în derulare au termen de finalizare perioada 2015-2018. Vârful investiţiilor va fi perioada 2017-2019".
Directorul Transelectrica a subliniat că peste jumătate din proiectele noi de investiţii majore, însumând o valoare estimată de 615 milioane de lei, au fost iniţiate şi se află în diverse stadii ale procedurilor de achiziţie. Printre aceste obiective se numără staţia Suceava, Staţia Medgidia şi LEA Porţile de Fier - Anina - Reşiţa.
LEA Gădălin-Suceava, LEA Smârdan-Gutinaş, LEA Cernavodă-Stâlpu, LEA Suceava - Bălţi şi LEA Ostrovu Mare - RET" (Reţeaua Electrică de Transport) sunt printre proiectele care au în curs de obţinere aprobări şi avize pentru exproprieri, care condiţionează începerea lucrărilor.
În primul semestru al anului 2015, acţiunea Transelectrica (simbol BVB: TEL) a înregistrat o scădere de 12% faţă de valoarea înregistrată la 31 decembrie 2014, în principal din cauza includerii în preţul acţiunii a valorii dividendului, conform datelor companiei. Astfel, odată cu trecerea datei ex-date (05.06.2015) valoarea acţiunii a înregistrat o scădere semnificativă de 9%. De asemenea, deprecierea cotaţiei TEL a fost cauzată şi de efectul de contagiune a pieţelor de capital europene dat de incertitudinea economică şi politică determinată de evenimentele socio-economice din Grecia.
•
Producţia netă de energie a înregistrat o creştere de aproximativ 4% în prima jumătate a anului, comparativ cu perioada similară din 2014, determinată în principal de creşterea consumului intern şi a schimburilor fizice transfrontaliere de export. Conform datelor Transelectrica SA, consumul intern net a crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 3%. Schimburile fizice transfrontaliere de export au crescut în primele şase luni ale anului 2015 faţă de 2014 cu 3%, pe când cele de import au înregistrat o scădere de aproximativ 16%. În mixul de producţie, la nivelul primului semestru, a crescut ponderea componentei energiei regenerabile (eoliană, biomasă, fotovoltaice) cu 4,1% şi a componentei hidro cu 2,5% în detrimentul componentei termo care a înregistrat o scădere de 5,8%. Comparativ cu primul semestru al anului 2014, energia produsă din surse regenerabile a crescut cu 1,4 TWh datorită extinderii capacităţilor de producţie, cât şi datorită costurilor mai mici de producere a energiei.