Noul Cod al Muncii, avizat de CES

Alina Râncu
Ziarul BURSA #Politică / 28 iunie 2005

Codul Muncii în ultima variantă modificată a primit ieri, avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social, la cea de-a doua dezbatere pe care Consiliul a avut-o pe această temă. Codul urmează să fie aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri. Liderii Cartel Alfa nu sunt de acord cu articolul referitor la normele de muncă, prin urmare au votat împotriva Noului Cod în şedinţa de ieri. Ultima variantă a proiectului de modificare a Codului Muncii a primit avizul CES cu 20 de voturi pentru, două împotrivă (unul de la BNS şi unul de la patronate) şi două abţineri.

Liderii BNS resping proiectul de ordonanţă privind modificarea Codului Muncii şi se declară ferm împotriva majorării TVA. Decizia a fost luată de delegaţii Consiliului Naţional al BNS care au votat cu unanimitate de voturi respingerea ordonanţei de modificare a Codului Muncii. S-a ajuns la această decizie ca urmare a modificărilor apărute în textul prezentat de Ministerul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) a declarat: "Aceste modificări afectează grav drepturile şi libertăţile salariaţilor. Noi ne-am decis să începem pregătirile pentru declanşarea acţiunilor de protest pe termen nelimitat dacă Guvernul sau Parlamentul vor încerca să promoveze ordonanţa într-o altă formă decît cea convenită de partenerii de negociere". Domnia sa a mai afirmat: "Efectele politicii lui Ionuţ Popescu lovesc brutal în cea mai mare parte a salariaţilor cu venituri scăzute. Eu cred că este momentul ca toate efectele politicii sociale să fie asumate de Alinţa DA, cei care îl sprijină".

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa ne-a declarat: "În ultima variantă a Codului prezentată la Guvern, formularea articolului despre normele de muncă este făcută de aşa natură încît permite angajatorului să stabilească unilateral normele de muncă. Eu consider că acesta va fi un instrument ideal pentru disponibilizări, îngheţări sau diminuări ale salariilor şi ore suplimentare neplătite".

Liderii sindicali ameninţă Guvernul că vor reîncepe protestele şi nu sînt dispuşi să accepte sub nici o formă intenţia guvernului de a majora TVA. Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical ne-a declarat: "Orice încercare de majorare a TVA se va sancţiona cu acţiuni de protest. Majorarea TVA reprezintă o lovitură dură dată veniturilor populaţiei, în condiţiile în care tarifele la utilităţi au crescut în ultima vreme pînă la limita suportabilităţii". Domnia sa a mai precizat: "Argumentele guvernamentale legate de creşterea veniturilor în urma aplicării cotei unice pot fi variabile doar pentru cei cu venituri mari. Un simplu calcul matematic arată clar că dintr-o creştere de 1%, atît cît a adus cota unică în buzunarul salariaţilor cu venituri mici nu poate acoperi o creştere cu 2-3% a preţurilor produselor de consum care va surveni datorită creşterii TVA". BNS consideră că Guvernul încearcă să rezolve prin majorarea TVA problemele create în echilibrele macroeconomice ca urmare a politicii fiscale promovate, în special prin introducerea cotei unice. Această cotă de 16% a determinat orientarea consumului intern spre produsele din import. Astfel BNS consideră că se impune de urgenţă revizuirea politicilor în domeniul veniturilor prin: promoverea unui mecanism de corelare a creşterii salariului real cu creşterile de productivitate şi prin majorarea salariului minim în corelaţie cu evoluţia valorii coşului minim de consum şi cu prevederile Cartei Sociale Europene. Aceasta pevede că salariul minim trebuie să reprezinte cel puţin 60% din salariul mediu.

Conform directivelor europene ar trebui să beneficiem de un TVA mult mai scăzut (TVA de 5%) la produsele alimentare, la produsele destinate sănătăţii, la seviciile din sănătate. Iar dacă turismul este o prioritate naţională atunci acesta ar trebui încurajat prin practicarea unei cote mai reduse.

Decizia Guvernului de a îngheţa salariul minim pe economie a trezit nemulţumiri din partea sindicaliştilor. Bogdan Hossu preşedinte, ne-a declarat: "Salariul minim pe economie trebuie să ajungă la 1 ianuarie 2006 la o valuare de 3.600.000 lei, dar în acest caz se va ţine cont doar de inflaţie. Dacă luăm în considerare şi raportul inflaţie, transformările legate de consumul minim şi rata de creştere economică ar trebui să ajungem la un salariu minim de 4.500.000 lei". Domnia sa mai adaugă: "Salariile guvernanţilor şi ale parlamentarilor, inclusiv cel al preşedintelui nu se află în raport normal faţă de salariul minim pe economie. În anii trecuti raportul era de 12, 14 dar în acest an acest raport a ajuns la 18, 20 factor de multiplicare. În comparaţie cu salariile parlamentarilor europeni care sunt de 5, 7 factor de multiplicare".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb