Novel Research: Contrabanda cu ţigări, în scadere uşoară

A.F.
Anticorupţie / 4 martie

Novel Research: Contrabanda cu ţigări, în scadere uşoară
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa neagră a ţigaretelor a coborât, în ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului trecut

    "În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete. În ianuarie, singura regiune în care piaţa neagră creşte semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariţia ca sursă de provenienţă a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca provenienţă, cea mai mare pondere o deţine Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) şi Bulgaria (12,8%)", a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research, conform unui comunicat remis redacţiei.

    Conform comunicatului, "Peste 10 milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate de autorităţi în zona de sud a ţării noastre, de la începutul acestui an, potrivit platformei Stopcontrabanda.ro. Este cea mai mare cantitate de ţigarete capturate la nivel naţional în intervalul menţionat şi reflectă tendinţa de creştere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul ţării (Bulgaria, Turcia), unde preţul ţigaretelor este semnificativ mai mic. Salutăm eforturile susţinute ale autorităţilor în domeniul combaterii contrabandei, precum şi anunţarea primelor două scannere vamale din cele douăzeci şi şase contractate în decembrie 2023 de către Ministerul Finanţelor, care urmează să fie instalate în vămile Giurgiuleşti din judeţul Galaţi şi Albiţa din judeţul Vaslui. Acestea sunt puncte pe graniţa de est a ţării, de asemenea o zonă puternic afectată de traficul ilicit provenit din spaţiul non-comunitar. Bugetul de stat al României pierde circa 2 miliarde de lei anual din cauza contrabandei cu tutun şi orice punct procentual în minus al nivelului contrabandei poate însemna creşteri ale veniturilor la bugetul statului din activitatea actorilor legitimi, care trebuie însă susţinută prin măsuri fiscale predictibile şi echilibrate", a declarat Ileana Dumitru, Director relaţii externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT

    "Conform execuţiei bugetare pentru ianuarie 2024, veniturile din accize au înregistrat o creştere de 48,1% an/an, susţinută de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu 91,4% mai mari - o situaţie de excepţie, pe fondul majorării de la începutul anului - în timp ce veniturile din accize la produsele energetice rămân în zona negativă. Prin urmare, tutunul şi-a făcut din nou datoria faţă de budget. Pentru a rămâne în continuare parteneri de bază ai statului, avem nevoie de predictibilitate şi stabilitate. Anul electoral îşi spune, însă, cuvântul. Nu mai puţin de 11 propuneri legislative anti-tutun, iniţiate de parlamentari din tot spectrul politic, se află în diverse stadii de dezbatere in Parlament. Unele sunt de bun simţ, precum cea recent adoptată, privind interdicţia vânzării tuturor produselor din tutun sau cu nicotină către minori, dar cele mai multe cuprind prevederi confuze, cum ar fi o nouă definiţie a fumatului fără...fum, sau radicale, ca de exemplu interzicerea expunerii produselor la raft, care ar avea ca efect creşterea contrabandei, mai ales în oraşele mici şi în mediul rural, unde se va putea comercializa orice de sub tejghea, inclusiv produse de pe piaţa neagră", a precizat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

    "După creşterile consecutive de la finele anului trecut, este îmbucurător că anul 2024 începe cu o scădere de aproximativ un punct procentual. Ne aşteaptă un an plin de incertitudini, din toate punctele de vedere. În acest context, România are nevoie de un buget consolidat şi de investiţii viabile. Philip Morris International rămâne un partener de încredere al statului român şi contribuie în fiecare an semnificativ la dezvoltarea sustenabilă a economiei locale. Aşa cum am anunţat anul trecut, în 2024 continuăm să ne accelerăm transformarea: investim 130 milioane USD în fabrica din Otopeni, continuăm să ne dezvoltăm capacităţile de producţie, să oferim noi locuri de muncă şi să creştem nivelul exporturilor. Sperăm că vom putea face toate acestea într-un mediu echitabil, corect şi stabil pentru toţi actorii economici", a declarat la rândul său Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

    "Tendinţa din ultimele luni a arătat o creştere a contrabandei, mai ales în zona de sud a României. Aceste date arată necesitatea unei strategii eficiente de control la frontieră - în care autorităţile guvernamentale au investit mult şi cu succes în ultimii ani - dar demonstrează şi cât de mult influenţează fiscalitatea comerţul ilegal. Nu întâmplător, contrabanda a început din nou să crească în ultimele luni în urma creşterii accizelor în România şi nu întâmplător fluxurile provin în principal din ţări în care ţigările sunt mai ieftine. În acest sens, viitorul Guvern va avea datoria de a reprezenta interesele României în Uniunea Europeană în contextul revizuirii Directivelor privind tutunul (Directiva accizelor pentru tutun şi Directiva produselor din tutun). Scopul comun al Guvernului şi al nostru ca industrie este asigurarea stabilităţii pe termen lung a sectorului şi, în consecinţă, a veniturilor fiscale în România. Prin urmare, va fi esenţial să pledăm pentru un sistem de accizare care să recunoască diferenţele economice dintre statele membre şi să evite creşterile masive de preţuri peste noapte, care ar afecta şi mai mult consumatorii români şi ar alimenta piaţa neagră" a adăugat Enrico Ziino, Head of Corporate & Legal Affairs South East Europe, Imperial Brands.

    "Ne confruntăm astăzi cu provocări fără precedent la graniţele ţării, iar evoluţiile geopolitice şi economice sunt din ce în ce mai complexe, dar sunt încrezător că împreună vom reuşi să le facem faţă. Am convingerea că, pas cu pas, vom transforma Autoritatea Vamală Română într-o instituţie eficientă şi transparentă, îndeplinindu-ne în continuare misiunea importantă căreia avem onoarea să-i răspundem în fiecare zi - protejarea graniţelor Uniunii Europene şi a cetăţenilor săi, precum şi facilitarea unui comerţ echitabil şi deschis", a transmis recent Marcel Simion Mutescu cu ocazia Zilei Internaţionale a Vămii.

    Potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră, în 2023 s-a înregistrat cel mai mare volum de ţigarete capturate în ultimii 5 ani, iar faţă de anul 2022, constatările au crescut cu 40%. Astfel, au fost confiscate peste 5,5 milioane pachete de ţigări, aproape 17 tone de tutun şi 31 de tone tutun de narghilea. În acest context au fost destructurate 3 grupuri infracţionale organizate, în care erau implicate 47 de persoane.

    "Reducerea contrabandei rămâne unul dintre obiectivele Poliţiei Române, de aceea activităţile desfăşurate de instituţia noastră pentru combaterea contrabandei cu tutun şi produse din tutun au fost abordate prioritar, fiind dispuse măsuri specifice cu caracter permanent adaptate specificului fiecărei unităţi administrative teritoriale, în cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu. Astfel, în cursul anului 2023, au fost înregistrate 421 de dosare penale de contrabandă, în care au fost cercetate 676 de persoane. În urma activităţilor operative, au fost descoperite peste 43 de milioane de ţigarete şi peste 37 de tone de tutun", a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române - chestor de poliţie Aurel Dobre.

    Anual, companiile de tutun, mari contribuabili, virează la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii.

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    14 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
    Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    gustulitaliei.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb