Nu avem capacitatea de absorbţie a fondurile structurale europene

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 13 februarie 2006

Industriaşii cred că ţara noastră duce lipsă de proiecte care să prezinte interes pentru UE

Industriaşii consideră că va fi dificil ca ţara noastră să absoarbă fondurile structurale care îi vor fi alocate, prin diverse instrumente financiare, începînd cu 2007, de către Uniunea Europeană. Ioan Cezar Corîci, preşedintele UGIR-1903, a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că "experienţa altor state arată că există o serioasă problemă legată de capacitatea de absorbţie a fondurilor UE şi în ceea ce priveşte îndeplinirea şi respectarea unor condiţii privind accesarea acestor fonduri". Domnia sa este de părere că o bună absorbţie a acestor fonduri este determinată de o serie de factori, printre care un portofoliu de proiecte eligibile, capacitate adminstrativă (programarea şi implementarea) şi co-finanţarea.

Reprezentantul industriaşilor a mai spus că "timpul de accesare a fondurilor europene este de cel puţin un an, după prezentarea proiectului, ceea ce înseamnă că ţara noastră ar fi trebuit să aibă un portofoliu solid de proiecte încă de acum, pentru a putea primi bani începînd cu ianuarie 2007". Ioan Cezar Corîci susţine că problema ţării noastre este reprezentată tocmai de lipsa proie-ctelor eligibile şi a capacităţii agenţilor economici de co-finanţare a proiectului.

Mihai Păsculescu, prim-vicepreşedinte al UGIR-1903, spune, la rîndul său, că "dintre statele acceptate mai recent în UE, numai Polonia a reuşit să absoarbă un procent mai semnificativ din fondurile structurale care îi erau destinate, respectiv 40% din total". Mihai Păscules-cu: "Noi nu avem personal calificat pentru elaborarea de proie-cte eligibile şi pentru implementarea lor".

Reprezentanţii industriaşilor mai spun că "în cazul în care ţara noastră va continua să aibă aceeaşi capacitate operaţională şi administrativă a instituţiilor ca cea din prezent, ea nu va reuşi să absoarbă aceste fonduri". Patronii susţin că ţara noastră are, în prezent, un serios handicap în ceea ce priveşte pregătirea pentru instrumentele structurale. Acest fapt, susţin industriaşii, este arătat şi în ultimul Raport de Ţară, care evidenţiază că ţara noastră se confruntă cu un cadru instituţional deficitar şi cu dificultăţi în asigurarea unui sistem de control şi administrare financiară a instrumentelor structurale.

O altă problemă adusă în dis-cuţie de industriaşi este faptul că ţara noastră nu şi-a finalizat alinierea la reglementările UE cu privire la achiziţiile publice. Ioan Cezar Corîci crede că acest lucru va duce, inevitabil, la "apariţia unor condiţii de competiţie neloială pentru operatorii din alte state membre şi va afecta capacitatea României de a derula programele finanţate de UE în mod corespunzător".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb