Numărul miliardarilor s-a dublat după criza financiară

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 octombrie 2014

Numărul miliardarilor s-a dublat după criza financiară

Primii 85 de bogătaşi ai lumii au câştigat 668 milioane dolari/zi, în ultimii doi ani

Clubul celor foarte bogaţi s-a mărit, numărul acestora dublându-se de la criza financiară, potrivit unui raport al organizaţiei globale caritabile Oxfam, citat de site-ul american CNBC. Numărul miliardarilor înregistraţi în luna martie a acestui an, la nivel global, a ajuns la 1.645, de la 793 în martie 2009, potrivit datelor furnizate de Forbes.

Oxfam s-a concentrat pe această cifră pentru a sublinia decalajul în creştere dintre bogaţii şi săracii lumii. Sute de milioane de oameni locuiesc în sărăcie extremă fără asigurare de sănătate sau educaţie, în timp ce persoanele foarte bogate continuă să strângă sume de bani care ar putea rămâne necheltuite, mai notează CNBC.

Raportul "Even it Up: Time to End Extreme Inequality", întocmit de Oxfam, arată că averile celor mai bogate 85 de persoane din lume au urcat, cumulat, cu până la 668 de milioane de dolari pe zi în perioada 2013 şi 2014, acesta fiind echivalentul câştigului sumei de jumătate de milion de dolari pe minut. În ianuarie, Oxfam a publicat un raport care subliniază că cei mai bogaţi 85 de oameni din lume au câştigat împreună cât jumătatea cea mai săracă din populaţia planetei.

"Departe să fie un motor al creşterii economice, inegalitatea extremă este o barieră către prosperitate pentru majoritatea oamenilor de pe planetă", a declarat Winnie Byanyima, director executiv internaţional la Oxfam.

"Inegalitatea împiedică creşterea, corupe politicile, sufocă oportunitatea şi alimentează instabilitatea în timp ce adânceşte discriminarea, în special împotriva femeilor", a mai adăugat aceasta.

Raportul Oxfam este salva de tun care marchează începutul unei noi campanii Oxfam - "Egalizează" - ce îşi propune să determine liderii mondiali să acţioneze astfel încât cele mai sărace persoane să obţină ceva mai mult, transmite CNBC.

"Este nevoie de acţiune pentru stoparea evaziunii fiscale în corporaţiile multinaţionale şi la cei mai bogaţi indivizi", au adăugat autorii raportului.

Oxfam sugerează că o contribuţie de 1,5% din averea de peste un miliard de dolari a celor mai bogaţi ar strânge în total 75 de miliarde de dolari, care ar genera destul în fiecare an, astfel încât să asigure educaţia pentru fiecare copil şi să furnizeze servicii medicale în cele mai sărace state.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb