Procesele intentate de către foştii proprietari Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pentru întârzierea plăţii despăgubirilor pentru imobilele confiscate abuziv de regimul comunist au crescut în ultima lună cu peste 70%, au spus reprezentanţi ai Autorităţii, citaţi de NewsIn.
"Dacă până în luna februarie, numărul proceselor intentate ANRP pentru întârzierea plăţilor despăgubirilor foştilor proprietari ai imobilelor naţionalizate era redus, în prezent volumul acestor cauze a crescut semnificativ, întrucât autoritatea întârzie plata din lipsa fondurilor alocate de Ministerul Finanţelor", au precizat reprezentanţii ANRP.
Ministerul Finanţelor Publice a acordat Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) suma de 20,95 milioane lei de la începutul acestui an, din necesarul de 816,4 milioane lei pentru întregul an 2009, adică 2,6%, declarase la începutul lunii, vicepreşedintele ANRP, Mihnea Iuoraş.
"Departamentul Juridic nu face faţă, în acest moment, volumului ridicat de procese intentate ANRP", au subliniat reprezentanţii ANRP.
De la 1 octombrie 2007 şi până în prezent au fost depuse aproximativ 10.000 de cereri de despăgubire în numerar şi în acţiuni la Fondul Proprietatea - 183 de dosare sunt doar pentru acţiuni, 7.873 doar pentru despăgubiri în numerar, iar 1.845 dosare sunt pentru despăgubiri atât în numerar, cât şi în acţiuni, potrivit centralizării existente la nivelul ANRP.
Suma solicitată în numerar este de 1,098 miliarde lei, iar valoarea totală a cererilor de despăgubiri în acţiuni la Fondul Proprietatea este de 4,781 miliarde lei (4.781.315.987 acţiuni).
Numărul de acţionari persoane private ai Fondului Proprietatea a ajuns în prezent la 2.164, de la 2.068 la începutul lunii februarie, iar deţinerea acestora în capitalul Fondului a crescut cu 1,1 puncte procentuale, până la 31,72%.
Fondul a obţinut anul trecut un profit net de 467,7 milioane lei (127 milioane euro), în creştere cu 50% faţă de 2007, la o cifră de afaceri de 524,1 milioane lei.
Fondul Proprietatea, aflat în proces de selecţie a managerului, a atras în 22 ianuarie opt oferte de administrare, de la Aviva Investors Global Services, BlackRock, Credit Suisse & OTP, FINAG Holding Gmbh, Franklin Templeton Investments, ING Invest Management, Morgan Stanley şi Julius Baer.
Fondul a fost creat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate.