O MINUNE CARE S-A DEZUMFLAT TVA la încasare a devenit o complicaţie inutilă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 august 2012

TVA la încasare a devenit o complicaţie inutilă

FMI şi-a dat acordul de principiu pentru plata TVA la încasare

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a dat acordul de principiu asupra măsurii privind plata TVA la încasarea facturii, potrivit lui Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), citat de Agerpres.

Autorităţile noastre au prezentat experţilor FMI elementele de siguranţă ale acestei măsuri, respectiv plata facturii numai prin transfer bancar şi faptul că rambursarea TVA va fi efectuată numai la prezentarea dovezii plăţii (ordinului de plată).

Între cele 475.000 de firme care vor beneficia de această măsură şi Fisc se interpune un prim filtru de siguranţă - 40 de bănci din ţara noastră prin care pot fi făcute plăţile.

Mecanismul de aplicare, care va fi detaliat în normele Ordonanţei ce va modifica Codul Fiscal şi care a fost, de asemenea, prezentat FMI, prezintă două elemente despre care nu s-a vorbit până în prezent. Potrivit aces-tora, după 90 de zile de la facturare, chiar dacă nu şi-au încasat contravaloarea facturilor, firmele tot trebuie să-şi plătească TVA către stat, clienţii acestora putând să-şi deducă TVA. Totuşi, după alte 30 de zile, dacă tot nu au fost achitate facturile respective, TVA plătită de firme poate fi compensată cu alte obligaţii de plată către stat, taxa pe valoare adăugată redevenind obligaţie de plată pentru companiile care şi-au dedus TVA, după cum a explicat Liviu Voinea.

Tot acest proces îi tulbură pe oamenii de afaceri, care, deşi aşteaptă de mulţi ani implementarea unei astfel de reglementări, preferă să renunţe la această măsură decât să intre într-un proces birocratic "haotic".

Blănculescu: "Decât aşa, mai bine nu"

"Decât aşa, mai bine nu", ne-a spus Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, care este de părere că, în noile condiţii prezentate de oficialul MFP, "se schimbă totul".

Potrivit domniei sale, dacă va fi pusă în aplicare sub această formă, noua măsură nu va face decât să prelungească perioada în care firmele sunt obligate să plătească TVA la stat de la 55 de zile, cât este în prezent, la 90 de zile şi, în consecinţă, "nu-şi mai are rostul". Mai mult decât atât, prin compensarea care ar urma să se facă în cele 30 de zile, s-ar crea un "haos total" în contabilităţi şi în bugete.

Ionel Blănculescu ne-a precizat: "Dacă FMI a impus chestia asta, este ilogică. Va trebui să fie întocmite o grămadă de hârtii, iar la buget va fi nebunie. O astfel de măsură era foarte bună dacă chiar am fi plătit TVA la încasarea facturii, dar cu un astfel de mecanism nu are niciun sens să mai fie aplicată".

Pârvan: "Până nu vedem textul final, toate sunt vorbe aruncate în vânt"

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) nu crede în implementarea acestei măsuri, opinând că "toate sunt vorbe aruncate în vânt". Deşi consideră că, pentru oamenii de afaceri, este una dintre cele mai bune măsuri care ar putea fi adoptate de Guvern, domnia sa spune că, până când nu va fi finalizat textul acestei posibile directive, nu există siguranţa adoptării ei sau a modului în care aceasta va fi pusă în aplicare.

"Să vedem condiţiile finale. Dacă vor fi de aşa natură încât să desfiinţeze principiul, reglementarea nu va avea efectul scontat. Deocamdată nu suntem siguri pe această măsură".

Dochia: "Riscul se va muta de la firme la bugetul de stat"

Adoptarea acestei măsuri va muta riscul din rândul firmelor către bugetul de stat, ne-a spus analistul economic Aurelian Dochia, care ne-a explicat: "Dacă până acum firmele făceau presiuni pe clienţi să-şi plătească facturile, această presiune va scădea la nivelul societăţilor, iar riscul se va muta la buget, care nu-şi permite să aibă astfel de goluri".

Aurelian Dochia susţine că lucrurile se vor complica foarte mult odată cu aplicarea acestei măsuri şi că firmele încep să fie îngrijorate mai mult de complicaţiile care apar decât să se bucure de beneficiile pe care le-ar aduce această eventuală reglementare.

"FMI încearcă să găsească o soluţie care să nu provoace găuri la buget şi a găsit această cale, dar mai bine renunţă din start. Este o complicaţie inutilă în comparaţie cu câştigul pe care l-ar putea avea firmele. Este o complicaţie atât pentru firme, cât şi pentru buget, dar şi pentru organele fiscale şi pot apărea neînţelegeri sau chiar eventuale abuzuri", ne-a mai spus domnul Dochia.

Oamenii de afaceri - sceptici de la început

Oamenii de afaceri au fost sceptici încă de la început cu privire la aplicarea măsurii care prevede plata TVA la încasare.

"Plata TVA la momentul încasării facturii este o măsură excepţională, care va permite funcţionarea optimă a sectorului economic şi pe care ne-am plictisit de când o cerem. Este prea bună ca să se întâmple", ne-a spus Ionel Blănculescu cu o lună în urmă, când Guvernul a anunţat că vrea să introducă această reglementare.

Domnia sa ne-a precizat: "Dacă FMI a garantat planul de austeritate, pe care eu de la început l-am considerat eronat, dacă a girat, printre altele, plata TVA la accize, care este o aberaţie fiscală, şi alte astfel de măsuri, este clar că va garanta şi în continuare plata TVA la facturare. Dacă se va face o simulare şi se va observa că această măsură ar putea afecta bugetul de stat, este evident că FMI nu va accepta implementarea sa".

Ponta: Plata TVA la încasare - cel mai târziu de la începutul lui 2013

Plata TVA la încasare va fi aplicată în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 de euro, cu condiţia ca derularea decontărilor să se facă numai prin sistemul bancar.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că sistemul de achitare a TVA la momentul încasării facturii va fi introdus cel mai târziu la începutul anului viitor, termenul fiind, încă, discutat cu FMI.

"Înţeleg că decizia este favorabilă şi vom introduce măsura. Este o discuţie despre termen şi îl vom discuta în week-end. Cel mai târziu va fi la 1 ianuarie 2013, dar recunosc că ne-am dori să facem lucrul ăsta şi mai devreme. Decizia sper să o avem până luni (n.r. - astăzi)", a spus Ponta.

FMI nu este de acord cu TVA de 9% la alimente

Reprezentanţii delegaţiei FMI nu sunt, deocamdată, de acord cu reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază şi cu impozitarea progresivă a veniturilor în trei trepte, deoarece s-ar ajunge la un deficit bugetar de peste 3% din PIB, prag impus de reglementările europene, potrivit unor surse din Comisia de buget-finanţe, citate de Mediafax.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin afirma, în iulie, că bugetul pentru 2013 va include cu siguranţă TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.

Oficialul declara: "Ministerul Finanţelor să susţină foarte bine în faţa FMI această propunere, care nu trebuie privită ca o propunere socială de scădere a preţului la pâine". Potrivit lui Daniel Constantin, prin aplicarea ei, autorităţile urmăresc aducerea la suprafaţă a "economiei gri".

Şi în privinţa reducerii TVA la 9% la alimentele de bază, oamenii de afaceri au fost sceptici.

Modificările legislaţiei cu privire la TVA trebuie gândite cu mare atenţie, consideră Aurelian Dochia, făcând referire în special la reducerea acesteia pentru produsele de morărit şi panificaţie. Domnia sa ne-a spus, în urmă cu o lună, că, în prezent, nu există spaţiul necesar pentru astfel de măsuri. Este posibil ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să accepte iniţiativele, dacă Guvernul va reuşi să îl convingă că acestea nu au efecte negative asupra veniturilor bugetare, însă este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, ne-a explicat domnia sa, adăugând: "FMI nu este interesat de structura bugetului, ci ca acesta să se afle în echilibru. Dacă Guvernul reuşeşte să îl convingă de menţinerea echilibrului în condiţiile adoptării măsurilor cu privire la TVA, atunci este posibil să accepte. Sunt sceptic, însă, că acest lucru se va întâmpla". Reducerea TVA la 9% pentru anumite categorii de produse trebuie analizată atent, pentru că este dificil de revenit asupra ei, în cazul în care nu produce efectele aşteptate, arată analistul economic.

Laurian Lungu, managing partner "Macroanalitica", susţine că reducerea TVA pentru produsele de morărit şi panificaţie poate să aibă un impact neutru sau chiar negativ asupra încasărilor bugetare.

"Există o probabilitate foarte mare ca veniturile la buget să scadă, chiar şi în condiţiile aducerii unei părţi semnificative din economia nefiscalizată la suprafaţă", consideră domnia sa, care este de părere că există alte mijloace care pot fi folosite pentru combaterea evaziunii fiscale.

Premierul Victor Ponta mai anunţa, în luna mai, că Executivul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferenţiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% şi 16%, sistem care ar fi urmat să fie introdus de la 1 ianuarie 2013 dacă USL va câştiga alegerile din toamnă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Negocierile cu creditorii internationali nu s-au finalizat cu succes, asa cum ne-au anuntat Fl. Georgescu si Mincinosii de Serviciu - cuplul PontAntonescu??!

    Bai, voi sunteti niste..."basisti"!! Sa va fie rusine ca prezentati faptele altfel decat Guvernul! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb