O treime din banii investiţi de KRUK în creanţe au intrat în România

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 7 martie 2017

O treime din banii investiţi de KRUK în creanţe au intrat în România

Grupul KRUK a cumpărat creanţe de 299 milioane euro de pe şapte pieţe europene - Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Spania şi Italia, potrivit unui comunicat de presă, cele mai mari investiţii din 2016 fiind făcute în Polonia (99 milioane euro, 33% din total), urmate de România (88 milioane euro, 30% din total), şi Italia (75 milioane euro, 25% din total).

Valoarea nominală a creanţelor achiziţionate anul trecut a fost de 3,8 miliarde euro, întregul portofoliu ajungând la valoarea nominală totală de 10 miliarde euro.

Ca parte a achiziţiilor făcute în 2016, Grupul a încheiat câteva proiecte majore, precum închiderea achiziţiei portofoliului de creanţe de la P.R.E.S.C.O., cumpărarea, împreună cu IFC (International Finance Corporation, membră a Băncii Mondiale), a unui portofoliu în România, şi achiziţia unor portofolii semnificative de la bănci de top din Italia;

Cifra de afaceri a Grupului a crescut la 182 milioane euro, de la 142 milioane Euro în 2015 (în creştere cu 28%). Comunicatul citat menţionează că profitul net consolidat a ajuns la valoarea de 58 milioane euro, faţă de 47 milioane Euro în 2015 (în creştere cu 22%).

Piotr Krupa, preşedintele Consiliului de Administraţie al KRUK SA, a precizat: "Toate aceste proiecte sunt o trambulină pentru dezvoltarea noastră ulterioară în Polonia şi Europa, unde vom continua să dezvoltăm modelul nostru de colectare pe cale amiabilă. Astăzi, KRUK valorează peste 1 miliard de dolari SUA, şi suntem în continuare concentraţi pe planurile de viitor. În anii ce vin, îmi doresc să văd o creştere a EPS cu cel puţin 15% anual, iar valoarea ROE să fie de cel puţin 20%".

Conform estimărilor Grupului, în 2016, valoarea nominală a creanţelor vândute sau externalizate spre colectare de către bănci şi alte entităţi pe piaţa din România a totalizat suma de 3,10 miliarde Euro, de la 2,01 miliarde euro în 2015.

Tomasz Ignaczak, Directorul General al KRUK România, a menţionat: "Volumul crescut de portofolii de pe piaţa românească s-a datorat, printre altele, şi celei mai mari tranzacţii pe piaţa de profil. Împreună cu IFC (International Finance Corporaion, membră a Băncii Mondiale), Grupul KRUK a achiziţionat un portofoliu de creanţe cu o valoare nominală de 0,6 miliarde euro de la Grupul Eurobank.

În 2016, investiţiile Grupului în portofolii de creanţe cesionate în România au atins cifra de 87,9 milioane euro (cele mai multe fiind în portofolii retail), comparativ cu 36,6 milioane euro în 2015. Investiţiile din 2016 i-au conferit Grupului o cotă de 35% pe piaţa achiziţiilor de portofolii, comparativ cu 37%, cotă deţinută în anul precedent".

Anul trecut, KRUK a acceptat spre colectare, pe piaţa de profil din România, portofolii externalizate cu o valoare nominală de 81,9 milioane euro, comparativ cu 83,52 milioane euro, în 2015.

Ţara noastră a fost campioana Europei Centrale şi de Est la vânzarea portofoliilor de credite neperformante (NPL), potrivit raportului anual realizat de Deloitte, care menţionează: "Europa Centrală şi de Est a beneficiat de un interes crescut al investitorilor şi de o activitate bancară mai intensă datorită îmbunătăţirii condiţiilor economice şi a creşterii provizioanelor în câteva ţări din regiune, ca urmare a exerciţiului de Evaluare a Calităţii Activelor (AQR). Cele mai multe tranzacţii încheiate au avut loc în România (37%), urmată de Ungaria (24%), Polonia (11%) şi Slovenia (9%)".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb