Oamenii de afaceri ieşeni sunt tentaţi să importe forţă de muncă din China

Doru Mocanu
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 6 august 2007

Prezenţa în Iaşi, în urmă cu câteva zile, a unei delegaţii reprezentând provincia chineză Jilin a oferit prilejul pentru o serie de oameni de afaceri din localitate să se intereseze privind condiţiile în care ar putea importa forţă de muncă din China. O parte dintre aceştia au tatonat terenul pe această temă, dar au evitat să întreprindă demersuri concrete sau să facă public acest interes, de frică să nu le plece actualii angajaţi.

Ca răspuns, autorităţile chineze au solicitat o listă cu necesarul de forţă de muncă pe care îl are Iaşiul, precizând că din punctul lor de vedere nu este nicio problemă să pună la dispoziţie muncitorii respectivi.

Conform declaraţiilor res-ponsabililor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi, pentru ca un loc de muncă să fie ocupat de un muncitor străin, trebuie eliberată o adeverinţă din care să rezulte că postul respectiv nu este solicitat de un şomer român, angajatorul trebuie să plătească o taxă de 200 de euro pentru autorizaţia de muncă a fiecărei persoane, dar şi să completeze un dosar cu numeroase adeverinţe şi documente despre societate şi potenţialii angajaţi străini. În iunie a.c., procedura s-a simplificat într-o oarecare măsură, iar oamenii de afaceri români care doresc să angajeze personal din străinătate trebuie să se prezinte cu un dosar complet la Oficiul pentru Imigrări din Bucureşti. Viza se poate acorda pentru lucrători permanenţi la persoane fizice, pentru angajaţi permanenţi ai persoanelor juridice, pentru detaşaţi sau pentru sezonieri. Angajatorul trebuie să-i acorde salariatului străin cel puţin leafa medie pe economie şi să-i asigure atât cazarea, cât şi masa.

În opinia oamenilor de afaceri ieşeni, deficitul de forţă de muncă autohtonă începe să devină o realitate, astfel încât în viitorul apropiat se va apela la forţă de muncă din spaţiul extracomunitar. Deja, în Iaşi, o companie de construcţii care dezvoltă un proiect imobiliar pentru un investitor turc a adus 44 de muncitori din Turcia. Conform datelor existente la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în prezent lucrează în Iaşi cu forme legale 125 de persoane de naţionalitate străină, cei mai mulţi dintre aceştia fiind turci. În Moldova, este cunoscut cazul societăţii "Wear Company" Bacău, care a adus la jumătatea anului trecut câteva sute de lucrătoare din China, pentru a munci într-o fabrică de confecţii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb