Oamenii de afaceri susţin supraimpozitarea companiilor din sectorul energetic

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 august 2012

Oamenii de afaceri susţin supraimpozitarea companiilor din sectorul energetic

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susţine propunerea Ministerului de Finanţe referitoare la impozitarea profiturilor excepţionale obţinute de companiile din sectorul energetic şi propune ca veniturile rezultate din această taxare să constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care să se stimuleze proiectele de creştere a eficienţei energetice.

Un comunicat de presă al AOAR precizează: "Această propunere este una dintre măsurile propuse constant de AOAR în ultimii ani, când urmare a evidenţei că prin transferarea unui monopol de stat către un monopol privat, companiile din sectorul energetic au realizat profituri generate de creşteri de preţuri fără realizarea niciunei îmbunătăţiri aduse furnizării în domeniul combustibililor sau a energiei". Măsura a fost aplicată şi în alte ţări membre ale UE cum sunt Ungaria sau UK.

AOAR consideră oportună taxarea excepţională a veniturilor companiilor ce activează în domenuiul gazelor naturale, în condiţiile în care organismele financiare internaţionale - FMI/CE/BM - impun Româ­niei creşterea preţului de furnizare a acestei resurse energetice.

AOAR reaminteşte: "La nivelul UE, nu s-a acceptat de către ţări ca Germania, Austria sau Italia să se treacă la negocierea unui preţ unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important în sensul consolidării pieţei energetice unice europene), protejându-se aranjamentele preferenţiale ale aces­tor state cu Rusia. Un exemplu concludent îl reprezintă triplarea profitului companiei germane EON, în primul semestru din 2012 faţă de primul semestru din 2011, pe fondul acordului încheiat de compania germană cu Gazprom referitor la reducerea preţului de import al gazelor cu aplicabilitate retroactivă de la 1 mai 2012".

AOAR constată că FMI/CE/BM ignoră faptul că România, care importă circa 30% din necesarul de gaze naturale din Rusia, plăteşte cel mai mare preţ, de 500$/1000 mc faţă de maxim 400$ plătit de alte ţări membre UE (în fapt preţurile sunt confidenţiale şi pot fi chiar mai scăzute). Mai mult, se fac presiuni nejustificate asupra Romaniei de a asigura posibilitatea exportului de gaze naturale, în condiţiile în care Ro­mânia este obligată să importe 30% din necesarul sau de consum din unica sursă Rusia, la preţuri excepţionale.

AOAR consideră că Guvernul României trebuie să propuna spre dezbatere publică strategia energetică pe următorii 10 ani, adoptarea prin consens a acesteia de către toate partidele, astfel încât mediul de afaceri să poată calcula şi controla costurile pe care le implică factura energetică, element de competitivitate în România ca şi în Germania.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a declarat că producătorii de gaze naturale şi cei de energie electrică vor fi taxaţi în plus, începând cu anul viitor, pe veniturile suplimentare obţinute în urma liberalizării preţurilor, până la încheierea procesului de liberalizare.

Totodată, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer, a anunţat că preţul gazelor naturale livrate populaţiei va creşte din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb