Mâine (de fapt azi când apare articolul) se reintroduce la tranzacţionare acţiunea "Banca Transilvania" (TLV). Acest fapt este aşteptat de mult şi s-a speculat foarte mult pe seama lui. Am citit chiar azi (de fapt ieri) un articol în care mulţi îşi dau cu părerea ce se va întâmpla. Se speculează mult pe seama faptului că întreruperea a fost foarte mare şi, în această perioadă, bursa a scăzut foarte mult. Ca şi cum acţiunea TLV ar fi fost scutită. După cum se ştie, acţiunea mică, de 0,1 lei a fost, în toamna şi iarna lui 2007, 0,96 lei şi nu a coborât înaintea datei de înregistrare din mai 2008 niciodată sub 0,85 lei.
După majorarea capitalului cu acţiuni gratuite în proporţie de 68,3%, ca să nu se piardă, acţiunea ar fi trebuit să fie evaluată între 0,51 şi 0,57 lei. Ea a fost tranzacţionată mult mai jos, valoarea maximă fiind de 0,5 lei, dar a închis la minimul de 0,262 lei înainte de oprire. Cu alte vorbe, a scăzut chiar sub 50%. Dar asta este istorie.
Eu îmi aduc aminte de o altă istorie legată tot de BT. În 2000, capitalul social a crescut de la 50 miliarde (vechi, evident) la 100 miliarde. Când s-a reluat tranzacţionarea acţiunilor după AGA, acţiunile au scăzut de la 3.000 lei maxim la circa 1.820 - 1.860 lei şi, pe măsură ce trecea timpul, a tot scăzut până la 1.490 lei înainte de intrarea la tranzacţionare a noilor acţiuni. Toată lumea a crezut şi a afirmat în gura mare că dublarea numărului de acţiuni va duce la prăbuşirea preţului. Unii chiar au mizat pe asta şi au manevrat astfel încât chiar să se întâmple. În predeschidere s-au pus în vânzare 7- 8 milioane de acţiuni, care reprezentau chiar 7-8% din capitalul social, la un preţ foarte mic, în speranţa că, după aceea, preţul va coborî şi mai mult şi le vor cumpăra apoi mult mai jos. Calculatorul a stabilit preţul de deschidere la 1.300 lei. Spre necazul vânzătorilor, acela a fost cu adevărat minimul istoric de preţ din toate timpurile. Prima zi de tranzacţionare s-a încheiat însă la 1.569 lei, adică mai mult decât înainte de oprire şi nu s-a mai oprit din crescut decât prin luna august când a ajuns la 2.800 lei. Atunci a făcut o pauză de respiro, coborând la 2.300, după care a pornit din nou să crească până la 4.000 lei, înaintea datei de referinţă din 2001. Atunci referinţa era identică cu ceea ce azi se cheamă dată de înregistrare. Această amintire îmi spune că şi mâine ( azi când se citeşte articolul ) s-ar putea să se întâmple la fel. Singura diferenţă va fi aceea că nu se vor pune la bătaie 8-10% din totalul de acţiuni. Pe seceta asta din bursă şi 20 milioane de acţiuni TLV sunt o enormitate. Nici măcar la Impact, unde acţiunile au ajuns la câţiva bani nu se mai fac într-o zi 20 milioane acţiuni, deşi, la acest preţ, spun că ar fi o foarte mare afacere să cumperi 20 milioane acţiuni IMP. Cred că şi 20 milioane acţiuni TLV, echivalentul a 200 milioane acţiuni vechi uşoare, sunt o mare afacere. Mă îndoiesc că cineva dintre jucătorii de bursă ar mai avea curajul să rişte atâţia bani. Sunt foarte curios să citesc ziarul de joi ca să văd ce se va întâmpla miercuri.
NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.