Furnizorii de gaze vor vira către bugetul statului o taxă din veniturile suplimentare obţinute odată cu liberalizarea pieţei, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, prezent la o conferinţă de profil, scrie Agerpres.ro.
Aceasta în contextul în care, de la 1 iulie, piaţa gazelor va fi complet liberalizată. Marii furnizori, E.ON şi Engie, au trimis clienţilor lor oferte la preţurile care erau în vigoare şi până acum, în timp ce ministrul de resort, Virgil Popescu, susţine că facturile ar trebui să scadă cu 10-15%.
Pe bursă, cotaţiile gazelor cu livrare în a doua jumătate a anului au scăzut la circa 30-40 de lei pe MWh, faţă de 68 de lei, cât era preţul reglementat până acum.
"Liberalizarea este un proces ireversibil. Dar trebuie să fim conştienţi că o piaţă liberă nu este liberă de reguli, o piaţă liberă fără reguli este un dezastru pentru consumatori. Iată că preţul gazelor naturale s-a prăbuşit la cotaţii pe care nu le-a bănuit nimeni, iar dacă de la 68 de lei la Viena la ei s-a dus la 20 de lei şi la noi la 30 de lei, de la 30 la 68 sunt 38 de lei, ceea ce ar trebui să se resimtă în preţul consumatorului", a spus Iancu.
Potrivit acestuia, Comisia pentru industrii a decis marţi introducerea în Legea energiei a unei taxe suplimentare, astfel încât furnizorii să vireze la bugetul de stat veniturile suplimentare.
"Acum această diferenţă este preluată de furnizori, care au trimis consumatorilor o scrisoare spunând 'vă păstrăm preţul'. Nu este o atitudine responsabilă, dar poţi să te aştepţi într-o piaţă fără reguli la etică, la morală? Exclus. Atunci ce trebuie să facem? Trebuie să creăm o regulă, iar regula se numeşte 'windfall tax', adică o sumă care îţi vine din vânt, din cer, nu ai făcut tu nimic ca să beneficiezi de ea. Atunci această taxă noi am introdus-o ieri în lege şi spune că la preţul pe care un furnizor îl plăteşte producătorului îi lăsăm marja lui de furnizare, dar majorată, iar diferenţa în totalitate se preia prin această taxă în bugetul de stat pentru consumatorul vulnerabil", a susţinut parlamentarul.
El a argumentat că este nevoie de această intervenţie pentru că nu ne putem aştepta de la un operator ca, de la sine putere, să renunţe la o sumă pe care o poate obţine având această libertate în piaţă.
Pe de altă parte, marţi, reprezentanţii E.ON România au declarat, pentru AGERPRES, că nu există în prezent pe piaţă cantităţi de gaze disponibile la preţuri rezonabile şi pe termen lung, astfel încât facturile populaţiei să scadă de la 1 iulie.
"Preţul final al gazelor naturale este influenţat în cea mai mare măsură de evoluţia costurilor de achiziţie a gazelor naturale din surse interne şi import după 1 iulie a.c. şi mai ales în sezonul rece, când consumul nu poate fi asigurat în totalitate din surse interne, apelându-se şi la importuri, aşa cum o arată experienţa anilor anteriori. În măsura în care cantităţile disponibile pentru piaţa internă vor putea fi cumpărate la preţuri rezonabile şi pe termen lung, nu este exclus să avem scăderi ale preţului final. Din păcate, la momentul la care legislaţia a impus să transmitem oferte tuturor celor circa 1,55 milioane de clienţi, aceste cantităţi nu au fost disponibile în piaţă. Şi nici în prezent nu sunt disponibile la vânzare cantităţi de gaze naturale la nivelul necesar pentru acoperirea integrală, pentru un an de zile, a consumului estimat al acestor clienţi la un preţ garantat sub nivelul celui actual din oferta noastră", spun reprezentanţii companiei energetice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2020, 16:31)
Deci furnizorii isi vor lua un al doilea job (taximetrie, spalatori de masini etc.) si vor aduce bani de la ei ca sa plateasca taxa suplimentara. In niciun caz ea nu va fi transferata clientilor. Stima noastra si mandria!
2. Pe bune?
(mesaj trimis de Cristian în data de 24.06.2020, 20:44)
Deci statul lasă furnizorul să umfle prețul la consumator cat vrea el, apoi ii pune o taxă și încasează surplusul la buget
Adică un fel de taxa pe prostie in la consumator, că altfel nu se poate numi.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2020, 22:19)
Ce inseamna domnule "libera concurenta". Ne-am luminat si noi dupa 30 de ani. Adica ai voie sa ii taxezi pe fraieri cat vrei si pe urma ne dai si noua taxa de protectie. Evident in numele cetatenilor si pentru cetateni! Este sublim!
Avem Consiliul concurentei, alea alea, organe, controale. Care traiesc si ele foarte, foarte bine. Totul pe spatele prostilor. Cum spunea Maica Tereza: Problema nu este ca nu ii putem satura pe saraci ci ca nu ii putem satura pe bogati.
3. Statul trebuie sa controleze prețul
(mesaj trimis de Cristian în data de 25.06.2020, 06:33)
Statul trebuie sa controleze prețul de furnizare nu sa aplice suprataxare la consumatorul final sărăcind populația. Dacă procedează așa, statul dovedește că e mana in mână cu corporația pentru a lua pielea de pe consumator. E dubios că mulți sau din gura dar nu face nimeni, nimic. Mâine e 1 iulie și consumatorii vor deveni carne de tun pentru corporații.