ODETA NESTOR, ONJN: "Controalele făcute de fosta Gardă Financiară erau de suprafaţă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 11 decembrie 2013

"Controalele făcute de fosta Gardă Financiară erau de suprafaţă"

Fosta Gardă Financiară nu efectua controale în profunzime la nivelul operatorilor din piaţa jocurilor de noroc, ne-a spus Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Domnia sa ne-a precizat: "Până la înfiinţarea ONJN, nu au fost făcute controale strict pe legea jocurilor de noroc. Fosta Gardă Financiară făcea controale generale, de suprafaţă, la nivelul firmelor, pentru că nu era specializată pe acest domeniu. În ultima vreme, o mare parte din piaţa neagră a fost eliminată, ca urmare a controalelor instituite de ONJN, (n.r. ONJN a fost înfiinţat în primăvara acestui an, pentru monitorizarea şi controlul pieţei de profil), înregistrându-se o creştere netă a cererii de licenţe în domeniul slot machine. Dacă înainte erau acordate 2.000-3.000 de licenţe pe lună, într-un interval de două luni după ce am început controalele, am avut o cerere de 12.000 de licenţe, pentru operatori veniţi din zonele gri şi neagră a pieţei".

Odeta Nestor ne-a spus că, în prezent, controalele sunt efectuate "în amănunt, doar pe legea din domeniu".

Preşedintele Oficiului ne-a precizat că, acolo unde reprezentanţii ONJN întâlnesc cazuri de infracţionalitate, sesizează organele abilitate în domeniu.

Reprezentanţii fostei Gărzi Financiare ne-au confirmat spusele doamnei Nestor, precizând: "În mare parte are dreptate - noi făceam controale, doar că nu eram specializaţi pe jocuri de noroc, aveam mai multe domenii. Făceam controale sporadice şi tematice. De exemplu, alegeam o zi pe săptămână în care să facem controale pe jocurile de noroc. Nu aveam nici personalul necesar, întrucât 40-45% dintre angajaţii Gărzii erau implicaţi în monitorizarea tranzacţiilor intracomunitare, cealaltă jumătate fiind împărţită pe toate domeniile. În schimb, ONJN beneficiază de un personal foarte generos, specializat doar pe jocurile de noroc. Aceasta a fost şi ideea înfiinţării lui - controalele amănunţite pe piaţa de profil".

Sursele citate ne-au menţionat că nu există posibilitatea ca noua structură de control să sesizeze vreun organ pentru faptul că, înainte, controalele din sectorul jocurilor de noroc, nu erau atât de amănunţite cum ar fi trebuit.

ONJN - amenzi de 1 milion de euro

Până în prezent, ONJN a aplicat amenzi de 1 milion de euro, identificând circa 1.000 de aparate de tip slot machine care funcţionau la negru şi întocmind 140 de sesizări penale, ne-a mai spus Odeta Nestor.

Ultima iniţiativă a ONJN este un proiect de lege care prevede eliminarea impozitării câştigului din jocurile de noroc de tip slot machine, videoloterie, pariuri în cotă fixă, cazinou, club de poker şi cele de noroc online.

"Există o zonă de jocuri de noroc de unde nu s-a încasat nimic la buget, deşi sunt prevăzute impozite de câţiva ani, pentru că este imposibil de determinat care sunt sumele câştigate de jucători.

În acelaşi timp, dacă cineva merge la Fisc să declare un câştig din jocurile de noroc, nu are cum să dovedească acest venit, pentru că operatorilor le este interzisă emiterea unui document care să ateste obţinerea unui astfel de câştig, ei fiind obligaţi prin lege să reţină impozitul la sursă", a precizat, ieri, preşedintele ONJN.

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a spus că "zona vizată este neclară, din punct de vedere legislativ".

"Scoaterea acestor câştiguri din zona fiscală nu înseamnă o neimpozitare a domeniului, pentru că, în paralel, va fi promovat un proiect pentru modificarea Codului Fiscal, care prevede introducerea unor noi taxe în domeniu şi majorarea unora dintre cele existente", a mai subliniat Odeta Nestor.

Potrivit domniei sale, aceste modificări vor avea un impact pozitiv de cel puţin 34 de milioane de lei.

Cele două proiecte de ordonanţă vor fi promovate împreună, cel târziu în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, a menţionat reprezentantul ONJN.

Doamna Nestor ne-a declarat: "Am discutat pe marginea proiectului de modificare a Legii jocurilor de noroc atât cu piaţa, cât şi cu Ministerul Finanţelor. Operatorii sunt încântaţi de noua iniţiativă, întrucât ANAF a avut, în ultima vreme, controale, impunând operatorilor să plătească 25% din toate plăţile făcute. În urma acestor controale, există o serie de procese în Instanţă".

Odeta Nestor: "Trebuie să facem ceva, altfel nu vine nicio firmă specializată pe online la noi"

Autorităţile susţin că noile modificări sunt necesare atât pentru o colectare mai bună la buget, cât şi pentru dezmorţirea pieţei de jocuri online.

Preşedintele ONJN se aşteaptă ca, după adoptarea noilor propuneri legislative, să vină firme din afară care să se autorizeze pe piaţa jocurilor online de la noi.

"În România, funcţionează foarte mulţi operatori de jocuri online, printr-o înţelegere greşită a legislaţiei europene, care spune că firmele din alte state îşi pot desfăşura activitatea şi în alte ţări. Aceeaşi lege, însă, prevede că fiecare stat european îşi face propriile reglementări în domeniul jocurilor de noroc. La noi, există mulţi operatori care produc venituri fără să plătească taxele".

Taxa de licenţiere pentru aceşti operatori va fi de 115.000 de euro pe an, la care se va adăuga o taxă de autorizare lunară de 20% din venitul realizat, dar nu mai puţin de 90.000 de euro pe an, ne-a mai spus domnia sa, precizând că, până în prezent, nu există nicio cerere de licenţiere în domeniu.

Reprezentantul ONJN a precizat că Oficiul discută cu providerii de internet să blocheze accesul jucătorilor români la site-urile de pariuri sportive şi de jocuri de noroc online deţinute de firmele care nu sunt autorizate în ţara noastră.

Odeta Nestor a menţionat că este o "infracţiune şi în acest moment să joci pe un site neautorizat în România", subliniind că monitorizarea operatorilor de pariuri şi jocuri de noroc online va fi făcută de ONJN prin servere oglindă montate de firmele care solicită licenţiere.

Prin noua legislaţie, fiecare mână jucată online la jocuri de noroc va fi impozitată cu 0,1% din valoare.

Comisia Europeană a cerut, luna trecută, mai multor state europene, printre care şi România, să se asigure că reglementările naţionale în materie de servicii de jocuri de noroc respectă libertăţile fundamentale ale Tratatului privind funcţionarea UE.

În cazul României, Belgiei, Ciprului, Republicii Cehe, Lituaniei şi Poloniei, CE a trimis o cerere oficială de informaţii privind legislaţia naţională care "restricţionează furnizarea de servicii de jocuri de noroc".

Pariurile în cotă fixă, mutuale sau cu contrapartidă, vor fi impozitate cu 2% pe câştigul net realizat pe fiecare bilet, legislaţia actuală presupunând un impozit de 25% pe câştigul net cumulat pe mai multe bilete, potrivit doamnei Odeta Nestor.

Domnia sa a menţionat că pariurile mutuale vor fi liberalizate, iar Loteria Română îşi va pierde monopulul, la solicitarea Comisiei Europene, a menţionat preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc.

O taxă de 2% pe câştig va fi aplicată şi câştigurilor din video-loterie.

Taxa de intrare în cazinouri creşte la 50 de lei, iar operatorii de slot machine vor plăti 200 de euro/aparat/an

Taxa de intrare în cazinouri va fi majorată de la 20 de lei la 50 de lei, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal.

De asemenea, operatorii de slot-machine vor plăti anual o taxă de 200 de euro pentru fiecare echipament, în plus faţă de taxa de licenţiere şi taxa de autorizare, după cum a declarat preşedintele ONJN.

Odeta Nestor a precizat că, la noi, sunt înregistrate circa 68.000 de echipamente de tip slot-machine.

Sălile de joc nu vor mai fi obligate să reţină la sursă 25% din câştigul net al jucătorilor, "impozit care nu a funcţionat niciodată", potrivit reprezentantului ONJN, care a spus că taxa de intrare în clubul de poker se va dubla, de la 10 lei la 20 de lei.

Asociaţia Organizatorilor de Sloturi Romslot susţine că măsurile propuse vor permite intrarea pe piaţa reglementată a sectorului jocurilor de noroc online, respectând şi cerinţele UE şi precizează că în nicio altă ţară nu există prevederi legislative asemănătoare cu cele aflate acum în vigoare pe piaţa noastră, care impun taxarea veniturilor jucătorilor cu 25%.

"Noile taxe, o povară suplimentară pentru operatorii jocurilor de noroc"

Interviu cu Michelle Cummins, preşedintele Asociaţiei Române a Cazinourilor)

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la noua iniţiativă legislativă întocmită de ONJN, potrivit căreia impozitele pe câştigurile obţinute din unele jocuri de noroc vor fi eliminate?

Michelle Cummins: Eu înţeleg că impozitul pe câştigurile din jocuri de noroc nu va fi eliminat. Acesta va fi înlocuit cu taxe care vor genera mai multe venituri la bugetul de stat şi care vor fi mai uşor de pus în aplicare şi de controlat.

Reporter: Autorităţile afirmă că pentru anumite tipuri de jocuri este imposibil să fie colectat impozitul pe câştig. Cum apreciaţi această afirmaţie?

Michelle Cummins: Cu siguranţă că nu este posibil să se colecteze o taxă pe câştigurile din jocurile practicate în cazinourile live şi din majoritatea jocurilor de tip slot, motiv pentru care alte ţări europene, printre care Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveţia şi în alte regiuni administrative cu reguli bine stabilite nu se aplică un impozit pe câştiguri.

Reporter: Cum comentaţi faptul că autorităţile intenţionează să introducă noi taxe pentru operatori ?

Michelle Cummins: Noile taxe reprezintă o povară suplimentară care vine într-un moment dificil pentru operatorii de jocuri de noroc, dar ne-am înţeles asupra acestora în contextul presiunilor bugetare cu care se confruntă guvernul. Suntem plini de speranţă că o îmbunătăţire generală a economiei va ajuta la compensarea poverii aduse de noile taxe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb