OFERTĂ MAI MARE DECÂT CEA A DEUTSCHE BOERSE: Nasdaq şi ICE vor să preia NYSE Euronext pentru 11,3 miliarde dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2011

Nasdaq OMX Group Inc. şi IntercontinentalExchange Inc. (ICE) din SUA au lansat, vineri, o ofertă comună de aproa­pe 11,3 miliarde dolari pentru achiziţia NYSE Euronext, încercând astfel să împiedice preluarea New York Stock Exchange de către Deutsche Boerse AG, a cărei ofertă a fost de 9,5 miliarde dolari.

Cele două companii au propus 42,50 dolari în numerar şi acţiuni pentru fiecare titlu al pieţei transatlantice NYSE Euronext. Conform ofertei, acţionarii NYSE Euronext ar primi 14,24 dolari în numerar plus 0,4069 titluri comune Nasdaq OMX, respectiv 0,1436 acţiuni comune ICE pentru fiecare titlu deţinut.

Oferta este cu 19% mai mare decât cea lansată în februarie de către Deutsche Boerse, conform preţului de închidere al titlurilor operatorului Bursei de Valori din Frankfurt la data de 31 martie. Totodată, propunerea este cu 27% mai mare comparativ cu preţul acţiunilor NYSE Euronext la data de 8 februarie, ziua care a precedat anunţul privind negocierile cu Deutsche Boerse.

NYSE Euronext a luat fiinţă în 2007, prin preluarea Euronext de către New York Stock Exchange. Entitatea astfel creată deţine bursele de acţiuni din Amsterdam, Lisabona, Paris şi Bruxelles, dar şi piaţa derivatelor Liffe din Londra. Compania mai operează trei burse din SUA - NYSE Arca, NYSE Amex şi New York Stock Exchange, două platforme pentru tranzacţii "options" şi piaţa futures NYSE Liffe.

Dacă tranzacţia propusă vineri va avea loc, atunci piaţa futures ICE ar prelua operaţiunile de profil ale NYSE Euronext, iar Nasdaq OMX - restul. O eventuală combinaţie a activităţilor Nasdaq OMX cu cele ale NYSE Euronext ar crea cea mai mare bursă internaţională, cu sediul în New York.

Vineri, acţiunile Nasdaq OMX au urcat cu 9,3%, la 28,23 dolari pe piaţa din SUA, iar cele ale NYSE Euronext - cu 12,6%, la 39,60 de dolari. Acţiunile ICE au scăzut cu 3,1%, la 119,75 dolari. Şi acţiunile Deutsche Boerse au urmat un curs descendent: -2,1%, la 5,20 euro.

Specialiştii sunt de părere că Nasdaq OMX s-ar putea lovi de obstacole antitrust în oferta sa de preluare a NYSE Euronext, întrucât, dacă tranzacţia va avea loc, Nasdaq ar deveni un monopol pe segmentul listărilor de companii în SUA.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb