OFICIAL GERMAN: "România are o problemă de imagine în Germania, dar fundamentele sunt bune"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Companii / 7 septembrie 2012

Ţara noastră are o problemă de imagine în Germania, însă, în acelaşi timp, datele sale economice sunt foarte bune, a declarat Anne Ruth Herkes, secretar de stat în cadrul Minis­terului Federal German pentru Economie şi Tehnologie. De asemenea, nu suntem singura ţară care prezintă probleme investitorilor germani, aceştia fiind obişnuiţi să se confrunte cu medii investiţionale diferite de cele din ţara lor, a adăugat domnia sa, în cadrul coferinţei "Investiţii în România - Şansă şi provocare pentru întreprinderile mici şi mijlocii", organizată de către Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK) şi Ambasada Germaniei.

"Cu toţii ştim că România are o problemă de imagine în Germania, dar şi Germania are probleme de imagine în străinătate. Datele fundamentale economice ale României sunt foarte bune, iar competenţa majoră în domeniul industrial este un atuu convingător", a arătat Anne Ruth Herkes. Faptul că ţara noas­tră nu a fost tentată să se concetreze preponderent pe servicii, în dauna industriei, reprezintă un aspect pozitiv pentru economia locală, consideră domnia sa. Apartenenţa la Uniunea Europeană (UE) ne-a permis să ne creem un cadru stabil, care oferă o imagine concludentă a căii pe care ţara noastră urmează să se dezvolte în continuare, a mai afirmat oficialul german.

În ceea ce priveşte punctele slabe ale mediului nostru economic, Anne Ruth Herkes a enumerat lipsa de transparenţă din adminis­traţia publică, barierele birocratice şi corupţia. În vederea sporirii gradului de atractivitate a ţării noastre pentru investitorii ger­mani, este nevoie de transparenţă, condiţii investiţionale sigure şi de proceduri transparente de licitaţii, a arătat domnia sa.

Cristian Pârvan, AOAR: "Prioritatea zero pentru investitori este funcţionarea cât mai eficientă a statului"

Pentru investitori, atât pentru cei străini, cât şi pentru cei autohtoni, funcţionarea cât mai eficientă a statului român reprezintă "prioritatea zero", a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), în cadrul aceleiaşi coferinţe. Această eficienţă se poate realiza printr-un grad mai ridicat de informatizare a administraţiei publice, a explicat domnia sa.

Cristian Pârvan recomandă autorităţilor să solicite Băncii Mondiale, care, în prezent, ne oferă asistenţă în vederea restructurării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), să ne ajute să adoptăm modelul nordic, care să ne permită ca, prin intermediul a doar patru plăţi anuale, să acoperim aceeaşi sumă colectată la buget.

Secretarul general al AOAR consideră că ţara noastră trebuie să colaboreze mai mult cu Germania, având în vedere poziţia excepţională pe care aceasta o are în domeniul industrial.

Sectoarele care prezintă cel mai mare potenţial pentru relaţiile economice dintre cele două ţări sunt cel medical, inclusiv componenta de turism medical, şi cel energetic, în opinia domniei sale.

Ţara noastră are doar patru milioane de persoane angajate, dintre care 1,1 milioane la stat, la o populaţiei de aproximativ 19 milioane de locuitori, în timp ce Germania are 41 de milioane de angajaţi, la o populaţie de peste 80 de milioane de locuitori, însă, în acelaşi timp, ne situăm pe primele locuri la nivel european în ceea ce priveşte numărul de ore lucrate, a arătat Cristian Pârvan. De asemenea, nivelul ridicat de calificare al forţei de muncă este un atuu care poate să fie folosit de către investitorii germani, a adăugat domnia sa. În plus, antreprenorii locali sunt mai dinamici decât cei germani, acest lucru putând să ducă la o relaţie de succes pentru ambele economii, potrivit secretarului general al AOAR. "Dintr-o naţiune de salariaţi, România a devenit, cu costurile de rigoare, o naţiune cu antreprenori pricepuţi", a mai afirmat Cristian Pârvan.

Nicolae Rotileanu, MECMA: "Statul ar trebui să fie cel mai bun partener de afaceri, în primul rând prin respectarea angajamentelor"

Guvernul a demarat procesul de achitare a tuturor datoriilor statului, proces de durată, dar care urmează să ducă la o stare de normalitate, a declarat Nicolae Rotileanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), domnia sa adăugând că statul ar trebui să fie cel mai bun partener de afaceri, statut la care poate să ajungă în primul rând prin respectarea angajamentelor pe care şi le-a asumat. Pentru a îmbunătăţi accesul la finanţare, autorităţile intenţionează să creeze un fond de capital de risc, a afirmat domnia sa. În ceea ce priveşte creşterea gradului de predictibilitate a legislaţiei, Nicolae Rotileanu consideră că eficienţa mediului de afaceri poate să crească dacă statul nu intervine în calea acestuia.

Daniel Metz, EBS România: "România nu are o strategie de protejare a imaginii de destinaţie pentru investiţii"

Ţării noastre îi lipseşte o strategie prin care să îşi protejeze imaginea de destinaţie atractivă pentru investitori, ceea ce face ca statutul nostru de locaţie pentru investiţii "să ni se scurgă printre degete", a declarat Daniel Metz, directorul general al companiei de IT "EBS România". Majoritatea partenerilor germani pe care domnia sa îi are au fost convinşi să încheie relaţii de afaceri abia după ce au vizitat ţara noastră, a adăugat domnia sa.

"Din păcate, primul lucru pe care îl spun unui posibil investitor este că aici trebuie să se aştepte la unele decizii legislative şocante. Uneori, factorul politic nu se gândeşte, când ia o decizie, la efectele din economia reală. Ne trebuie o doză mare de anduranţă la deciziile legislative care se iau de azi pe mâine", a atras atenţia Daniel Metz.

Octavian Niculescu, "Technoplus Medical": "Forţa de muncă, principala problemă a mediului de afaceri"

Cea mai mare problemă a mediului de afaceri din ţara noastră îl reprezintă găsirea unei forţe de muncă având un grad corespunzător de calificare, a declarat Octavian Niculescu, director general al "Technoplus Medical". "Mediul de afaceri nu poate să înlocuiască un sistem de învăţământ, nu are resursele necesare", a subliniat domnia sa. Roland Kerekes, director general al "Electro Sistem Grup", a arătat că singura soluţie pe care compania sa a găsit-o a constat în formarea anagajaţilor la locul de muncă. Domniile lor atrag atenţia că această problemă poate să afecteze competitivitatea pe termen lung a economiei româneşti.

Volker Treier, director general adjunct al Asociaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie (DIHK), a declarat că ţara noastră trebuie să se plaseze ca o destinaţie de producţie şi nu ca o piaţă de desfacere. Costul muncii, care este unul redus, încă, reprezintă un atu care trebuie valorificat cât mai este posibil.

Dragoş Anastasiu, preşedintele "Eurolines" şi membru în Consiliul Director al AHK, a citat un studiu potrivit căruia, în anul 2010, în ţara noastră existau peste 500.000 IMM-uri, reprezentând 97% din totalul companiilor, care angajau 2,5 milioane oameni, aproximativ 65% din totalul forţei de muncă angajate. Media europeană pentru numărul de IMM-uri era de 98%, iar cea pentru numărul angajaţilor acestora, de 66%, a arătat domnia sa.

În ceea ce priveşte inovarea în rândul aces­tui segment de companii, ţara noastră se afla în rândul statelor cu performanţe modeste, în timp ce Germania era unul dintre liderii din domeniu, a afirmat Dragoş Anastasiu. În acelaşi timp, însă, ambele ţări se aflau în categoria celor în care IMM-urile au reuşit să îşi crească atât cifra de afaceri, cât şi numărul de angajaţi în ultimii ani, a mai declarat omul de afaceri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb