Oficial ne merge bine, dar...

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 mai 2013

Oficial ne merge bine, dar...

Victor Ponta a transmis primăriilor că avem un context favorabil investiţiilor şi o ţară stabilă economic şi politic

Economiştii, mai temperaţi

Toate sunt bune şi frumoase în economia noastră, în viziunea premierului Victor Ponta, însă economiştii şi antreprenorii nu îi împărtăşesc optimismul, ba chiar avertizează că semnele pentru perioada umătoare nu sunt dintre cele mai bune.

"Contextul actual pentru Româ-nia şi pentru investitorii interesaţi de ţara noastră este extrem de favorabil", a transmis, ieri, primul-minis-tru, primăriilor, cu ocazia celei de-a doua ediţii a Târgului Internaţional de Investiţii.

Domnia sa a continuat: "Avem una dintre cele mai mari rate de creştere economică din Europa, în jur de 2,1% în primul trimestru al anului, şi avem o ţară stabilă economic şi politic".

Însă, potrivit Consiliului Fiscal, dinamica Produsului Intern Brut din primul trimestru este dificil de interpretat ca fiind începutul unei reveniri de durată a creşterii economice, în condiţiile în care indicatorii pe termen scurt oferă încă semnale contradictorii: "Contracţia importurilor în condiţii de apreciere reală a cursului de schimb indică mai degrabă o evoluţie slabă a cererii agregate, dinamica creditării bancare rămâne în teritoriu negativ, iar accelerarea dinamicii trimestriale a vânzărilor cu amănuntul în primul trimestru a avut loc în condiţiile unei traiectorii lunare care sugerează o decelerare la nivelul trimestrului următor (efect de propagare negativ)".

În opinia Consiliului Fiscal cu privire la Strategia Fiscal-Bugetară (SFB) pentru perioada 2014-2016, se arată că evoluţia PIB, excluzând agricultura (o măsură mai puţin volatilă a evoluţiei activităţii economice), indică o decelerare a activităţii economice în primul trimestru din acest an, creşterea trimestrială a aces-tui agregat fiind cea mai mică din ultimele cinci trimestre.

Ponta: "Cinci domenii strategice atractive pentru investitori"

Există cinci domenii strategice care sunt atractive în acest moment pentru investitori: energie, resurse naturale, agricultură, industrie şi infrastructură, a transmis Victor Ponta, într-un mesaj adresat participanţilor la Târgul Internaţional de Investiţii. (A.A.)

(continuare în pagina 11)

Domnia sa a continuat: "Nu întâmplător, cea mai mare investiţie a anului 2013, de circa un miliard de dolari, va fi în domeniul energetic: explorările energetice din offshore realizate de Exxon, OMV şi Romgaz.

În urma discuţiilor pe care le-am purtat la Consiliul European am făcut un pas înainte în ceea ce priveşte viziunea unei Românii independente, un exportator de energie cu un rol extrem de important în regiune.

În domeniul resurselor naturale, Guvernul - în coordonare cu alte ţări membre ale UE - a decis avizarea proiectului de explorare a resurselor de gaze de şist, în vederea întăririi statutului României ca actior important în domeniul energetic şi a consolidării relaţiilor la nivel european. Ţara noastră are o mare oportunitate să reducă dependenţa privind importul de gaze naturale, iar eforturile noastre trebuie concen-trate în acest sens.

Agricultura reprezintă o prioritate strategică pentru dezvoltarea durabilă a ţării, iar proiectele pe care le avem în acest domeniu, ce merg de la sprijinul direct acordat agricultorilor, până la lucrări de infrastructură (sistemul de irigaţii, centre de colectare şi procesare pentru legume şi fructe etc.) au un grad ridicat de atractivitate pentru investitori.

Sunt un promotor al parteneriatului public-privat şi pot garanta că statul român va fi un partener onest pentru orice investitor care caută un parteneriat echitabil, pe termen mediu şi lung.

În domeniul industriei probabil avem cele mai multe investiţii şi cele mai multe motive de mândrie (Daimler, Bosch, De'Longhi etc.). România a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri industriale din UE, producţia industrială având o creştere de 4,7% în primul trimestru din 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012.

În fine, dezvoltarea infrastructurii de transport este un domeniu extrem de important pentru Guvern, deoarece investitorii au foarte mare nevoie de drumuri şi căi ferate pentru a-şi transporta produsele. Dacă vă uitaţi pe orice hartă veţi observa că cele mai multe investiţii sunt în zonele în care există drumuri bune şi proiecte de autostrăzi. În acest moment există deja trei proiecte majore în procedura de concensionare - Comarnic - Braşov, Piteşti - Craiova şi Centura de Sud a Capitalei, iar lucrările vor crea mii de lo-curi de muncă şi vor ajuta la dezvoltarea armonioasă a acestor zone".

Banii accesibili provin din fondurile europene

Dezvoltarea durabilă a comunităţilor ţine, în primul rând, de identificarea unor surse de finanţare sigure, iar banii cel mai uşor accesibili provin din fondurile europene, a mai transmis Victor Ponta, adăugând: "Creşterea gradului de absorbţie este o prioritate şi, chiar dacă înregistrăm un deficit la acest capitol, paşii care s-au făcut în ultimele luni sunt încurajatori: rata de accesare a banilor europeni este în acest moment de circa 13%, aproape dublă faţă de nivelul de 7%, cât era atunci când am preluat guvernarea.

În acelaşi timp, nu trebuie subes-timată importanţa finanţării bancare. Evoluţia pozitivă a cursului valutar din ultima vreme este o dovadă a stabilităţii macroeconomice a ţării, lucru confirmat şi de încrederea pe care agenţiile de rating o oferă României".

Potrivit premierului, avem parte de mai multă încredere din partea băncilor internaţionale, ceea ce se traduce în dobânzi mai atractive pentru credite - atât pentru populaţie, cât şi pentru firme.

Exporturile au început să "scârţâie"

Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR, atrage atenţia guvernanţilor cu privire la faptul că exporturile au început să "scârţâie".

Ţara noastră merge bine, a înregistrat o creştere economică semnificativă, în primul trimestru, dar, chiar dacă exporturile au fost motorul economiei în primele trei luni ale anului, din păcate, în ultimele luni, au început să scârţâie, a spus Mihai Ionescu.

Motivul care stă la baza scăderilor din comerţul internaţional este reprezentat de reducerea activităţii în domenii precum chimia şi metalurgia, potrivit lui Mihai Ionescu.

Exporturile realizate în primul trimestru al anului în curs au depăşit valoarea de 50 miliarde lei (11,57 milioane euro), iar importurile au fost de 55,5 miliarde lei, după cum a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu perioada similară a lui 2012, exporturile au crescut cu 5,6% la valori exprimate în lei (4,6% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 0,1% la valori exprimate în lei (1,1% la valori exprimate în euro).

În aceste condiţii, deficitul comercial a fost de 4,7 miliarde lei (1073,0 milioane euro), mai mic cu 2,77 miliarde lei, de la an la an (646,5 milioane euro).

În primul trimestru din 2013, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (42,5% la export şi 34,6% la import) şi alte produse manufacturate (34,1% la export şi 29,6% la import).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa ne aducem aminte: statistic a fost manipulat Ceausescu, statistic ne-a manipulat Ceausescu, statistic ne mainpuleaza ce-i care l-au manipulat si pe Ceausescu si pe noi. Strainii stie asta! Si ei folosesc acest instrument pentru scopurile lor, dar mai cu masura si nu oricand si oricum. Nici ei nu ne mai cred si analizeaza mereu ambele date, atat cele furnizate de romani cat si cele furnizate de serviciile lor secrete. Astfel, primim ce dam, adica minciuni sfruntate. Noi ne facem ca traim bine, ei se fac ca ne ajuta sa traim si mai bine! Rezulta ca ne mintim si pe noi si-i mintim si pe ei! Insa din toata aceasta poveste noi iesim supra-indatorati si cu o imposibilitate naturala de a mai obtine resurse pentru o dezvoltare ulterioara, care sa rezulte natural din gandirea vreunui nou lider care s-ar mai naste pe plaiurile mioritice si care sa "ne puna cu botul pe labe", la munca. Dar mincinosii actuali, ca si cei din trecutul apropiat, ne explica zilnic cu traim noi bine, din ce in ce mai bine...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb