OFICIALII SĂI SUSŢIN:  "Fondul Proprietatea" poate fi listat la Bursă

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 27 martie 2006

Comisia de Supraveghere a "Fondului Proprietatea" consideră că acest organism de plasament colectiv este pregătit pentru listarea pe o piaţă bursieră, deşi oficialii pieţei de capital nu sînt chiar atît de convinşi de acest lucru.

"Noi nu vindem porţii din Fondul Proprietatea pe Bursă şi de aceea procesul de listare este simplificat comparativ cu o ofertă publică", a explicat vineri, într-o conferinţă de presă, Nicolae Ivan, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Fondului.

Pentru ca autorităţile pieţei de capital să accepte listarea Fondului, în opinia domnului Ivan, acesta trebuie "doar să fie capabil să justifice întreaga sa valoare contabilă, prin evaluarea participaţiei la fiecare companie din portofoliu. Mai mult, domnia sa este de părere că "responsabilitatea Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare este să se asigure că valoarea unei acţiuni e cel puţin egală cu cea declarată de Fond şi nu să emită judecăţi de valoare asupra aces-tuia."

"Fondul Proprietatea" nu cere favoruri în procesul de listare

Prevederea legală care menţionează că toate companiile din portofoliul "Fondului Proprietatea" trebuie să demareze procedura de listare la Bursă pentru ca Fondul să devină operaţional (art.11 din legea 247/2005) nu aduce nici un fel de obligaţii Fondului, spune avocatul Alexandru Ambrozie, de la "Popovici şi Asociaţii". În plus, Niculae Ivan subliniază că "singurele responsabile în cazul în care aceste proceduri nu sunt demarate în timp util sunt AVAS, Ministerul Finanţelor sau Ministerul Transporturilor, asupra cărora se răsfrînge acea prevedere legală".

Şi chiar dacă nu sînt listate toate societăţile din portofoliul Fondului, domnul Ivan susţine că, fiind un organism de plasament colectiv, acesta se supune legii 15/2004 şi poate să inves-tească atît în societăţi listate, cît şi în valori mobiliare netranzacţionate pe o piaţă reglementată, deoarece există proceduri clare de evaluare a acţiunilor acestora.

Singura condiţie necesară lis-tării pe care domnul Ivan consideră că Fondul Proprietatea nu o respectă este vechimea de trei ani. Însă domnia sa afirmă: "Toate companiile la care Fondul deţine participaţii îndeplinesc acest criteriu, avînd o vechime ce depăşeşte trei ani".

"Fondul Proprietatea" a devenit acţionar la companiile din portofoliu înainte de înregistrarea în Registrul Acţionarilor

"Fondul Proprietatea" a fost constituit pe 28 decembrie 2005 şi din acel moment, prin efectul legii 247/2005 a devenit acţionar în cadrul tuturor societăţilor din portofoliu. "În această perioadă are loc preluarea în fapt a acţiunilor prin înscrierea transferului dreptului de proprietate în Registrul Acţionarilor", a declarat Nicolae Ivan.

În momentul de faţă, 68 de foşti proprietari au dreptul de conversie a titlurilor de proprietate pe care le deţin în acţiuni ale Fondului. Transferul acţiunilor a fost încetinit de birocraţie, dar dinamica acestui proces va fi accelerată în următoarele săptămîni, susţine domnul Ivan.

Titlurile de proprietate se tranzacţionează pe o piaţă informală

Faptul că Fondul nu este lis-tat pe o piaţă bursieră determină ca, în această perioadă, tranzacţiile cu titluri de proprietate să fie realizate prin transfer înregistrat la notariat.

Nicolae Ivan a declarat: "În momentul de faţă vorbim despre tranzacţii pe o piaţă nereglementată, care nu oferă transparenţa necesară. De aici apar şi presiunile pe care noi le facem pentru listarea Fondului pe o piaţă bursieră".

Oficialii săi susţin că "Fondul Proprietatea" va fi listat pe o piaţă bursieră din străinătate (spre exemplu "London Stock Exchange") şi la Bursa de Valori Bucureşti, în contextul în care se ajunge la o înţelegere între Fond şi CNVM.

De asemenea, Nicolae Ivan susţine crearea unei pieţe de tranzacţionare alternative, pe care să fie transferate drepturi de conversie şi opţiuni.

La listare, titlurile Fondului vor îndeplini criteriul de lichiditate

Una dintre problemele pe care le ridică listarea "Fondului Proprietatea" se referă la existenţa persoanelor dispuse să tranzacţioneze aceste titluri. Niculae Ivan confirmă că "există numeroşi posesori ai titlurilor de proprietate care doresc să obţină cît mai repede contravaloarea acestora."

În condiţiile în care pe o piaţă există ofertă dar lipsesc cumpărătorii, cotaţia titlurilor va scădea astfel că, în acest moment, oficialii Fondului doresc să atragă cît mai mulţi investitori instituţionali.

"Anumite instituţii financiare de renume şi-au manifestat deja interesul să îşi plaseze dis-ponibilităţile băneşti în titluri ale acestui fond", susţine Niculae Ivan.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că "Fondul Proprietatea" nu este încă pregătit pentru listarea la Bursă deoarece "Fondul este în acest moment un organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), ale cărui reguli diferă de cele ale unui AOPC (alt organism de plasament colectiv)". Domnia sa menţionează că un OPCVM poate investi maxim 10% din suma de care dispune în socie-tăţi nelistate, ori "Fondul Proprietatea" depăşeşte acest procent.

Mai mult, avocatul Piperea este de părere că "este greşit ceea ce afirmă Niculae Ivan, cum că Fondul nu este obligat în nici un fel de paragraful din lege referitor la listarea companiilor din portofoliu." Domnia sa îşi pune următoarea întrebare: "Dacă acţiunile au trecut din portofoliul AVAS la < Proprietatea > cum poate AVAS să mai declanşeze procedurile de listare?". Avocatul Piperea admite şi că "dacă listarea este încă în sarcina AVAS, atunci acţiunile nu ar fi trebuit cedate Fondului decît după demararea procedurii de intrare pe o piaţă bursieră la toate companiile implicate".

Gheorghe Piperea consideră că cei de la "Fondul Proprietatea" se pripesc cu alegerea consultantului juridic şi a managerului de fond, în condiţiile în care ei au deocamdată 68 de acţionari din cei 180.000 estimaţi de către Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Mai mult, domnia sa subliniază că "Fondul aparţine încă Ministerului Finanţelor şi că banii care se cheltuie în acest moment provin de la stat". Singura soluţie pe care o văde avocatul Piperea este modificarea legii prin care a fost constituit Fondul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb