Organizaţia pentru Interdicţia Armelor Chimice (OIAC) a avertizat din nou Siria, astăzi, cu privire la folosirea armamentului chimic în timpul războiului civil, declanşând o reacţie virulentă din partea regimului, relatează AFP.
"Comunitatea internaţională trebuie să rămână fermă împotriva utilizării armelor chimice, iar autorii atacurilor vor trebui să dea socoteală", a subliniat Ahmet Uzumcu, directorul general al OIAC, cu o zi înainte de negocierile de pace de la Geneva vizând să pună capăt Războiului din Siria.
O misiune de anchetă OIAC a publicat trei rapoarte care relevă utilizarea de armament chimic în această ţară, în ultimii ani, a subliniat el luni în cadrul Conferinţei anuale a statelor membre, la Haga.
În ultimul raport, Misiunea de anchetă comună (Joint investigation mission, JIM), înfiinţată în august 2015 de ONU şi OIAC, a acuzat forţele aeriene siriene că au comis un atac cu gaz sarin în aprilie în satul Khan Sheikhun.
Adjunctul ministrului sirian de Externe Faisal Mekdad, prezent la conferinţă, i-a răspuns cu vehemenţă lui Uzumcu, denunţând "false acuzaţii" la adresa regimului lui Bashar al-Assad.
Anumite ţări şi-au "trimis mercenarii şi i-au încurajat să folosească armament chimic împotriva civililor şi armatei siriene", a acuzat Mekdad, îndemnându-i pe anchetatori să deschidă o nouă investigaţie.
Siria lui Bashar al-Assad a aderat la OIAC în 2013, recunoscând că deţine un stoc de armament chimic, sub presiunea Statelor Unite şi Rusiei.
"Nu poate să existe o impunitate", a declarat Jacek Bylica, reprezentantul Estoniei pentru neproliferare, vorbind în numele Uniunii Europene (UE).
El a îndemnat Damascul să coopereze cu OIAC la întocmirea unei imagini exacte a strocurilor siriene de armament chimic.