OK, chinezii cumpără Rompetrol, dar obligaţiile din memorandumul cu statul român cui revin?

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iulie 2017

OK, chinezii cumpără Rompetrol, dar obligaţiile din memorandumul cu statul român cui revin?

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Consiliul Concurenţei au aprobat tranzacţia dintre KazMunayGas şi China Energy Company Limited

Nici o vorbă despre Memorandumul de Înţelegere semnat în 2013 de statul român şi Rompetrol Group şi care s-a prelungit de peste zece ori

Compania chineză China Energy Company Limited (CEFC) a primit, recent, acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International (KMGI), potrivit unui comunicat de presă al KMG International, care precizează că aprobările primite din partea autorităţilor abilitate din România reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacţiei. După toate demersurile legale necesare, tranzacţia poate fi încheiată în această toamnă, conform KMG International.

În decembrie 2016, a fost semnat acordul între compania kazahă KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI, care este acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (48%), unde statul român are 44,69%.

Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%. Compania chineză CEFC a anunţat, în mai 2016, că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, şi s-a angajat să investească cel puţin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani.

În comunicatul de ieri al KMG International nu se specifică nimic despre vestitul Memorandum de Înţelegere semnat de statul român şi The Rompetrol Group NV (actualmente KMG International), încheiat în 2013, şi care prevedea că Rompetrol (actualmente KMG International) va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare, dar şi înfiinţarea unui fond comun de investiţii de până la un miliard de dolari.

Memorandumul a fost prelungit de mai multe ori, autorităţile române tărăgănând punerea în aplicare a acestuia. Într-un interviu acordat anul trecut ziarului BURSA, Azamat Zhangulov, senior vice president, KMG International la acea vreme, ne-a declarat că au avut loc deja 12 prelungiri ale acestui memorandum şi şi-a exprimat speranţa că aceste întârzieri vor lua sfârşit la finalul anului 2016 ceea ce nu s-a întâmplat.

La sfârşitul lunii iulie 2016, oficialii KMG au anunţat că intenţionează să dea statul în judecată la Tribunalul Internaţional de la Washington, dacă problemele cu autorităţile noastre nu se vor soluţiona amiabil în următoarele 3-6 luni. Diferendul de arbitraj privea tratamentul aplicat de autorităţile române investiţiilor realizate de NC KazMunayGas JSC şi KMG International în subsidiarele din România. Din informaţiile noastre, declaraţiile au rămas doar la stadiul de ameninţare.

Comunicatul din decembrie 2016 al Companiei Naţionale KazMunayGas Kazahstan şi CEFC nota: "Susţinem ferm toate angajamentele noastre derivate din Memorandumul de Înţelegere cu statul român, inclusiv stabilirea unui Fond de Investiţii Româno-Kazah în valoare de până la 1 miliard de dolari, în funcţie de condiţiile de piaţă în cursul perioadei de investiţie de 7 ani. KMG International a identificat deja o serie de proiecte profitabile pentru Fondul de Investiţii - extinderea reţelei de staţii de carburanţi de pe piaţa locală, construirea unei noi centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi continuarea investiţiilor în sectorul de upstream - pentru a genera beneficii în mod direct şi indirect pentru economia României, pentru comunităţile în care aceste proiecte vor fi implementate, inclusiv crearea unui număr de aproximativ 2.000 de locuri de muncă în cadrul diferitelor etape ale proiectelor.

Pentru a accelera aceste proiecte, KMG International este preocupată de procedurile administrative luate de către Guvernul României, care vor permite implementarea proiectelor".

La începutul acestui an, Ministrul Energiei Toma Petcu s-a întâlnit cu o delegaţie din Kazahstan, care i-a transmis că o prelungire a memorandumului dintre statul nostru şi Rompetrol, semnat în 2013, şi expirase la finalul anului trecut, reprezintă o prioritate, potrivit unor surse, care ne-au precizat că ministrul le-a dat asigurări că va reanaliza înţelegerea.

Într-un răspuns transmis ziarului BURSA în luna mai, Ministerul Energiei ne-a spus că documentul a fost, din nou, prelungit până la 30 iunie, urmând să fie stabilit un nou calendar al implementării sale. Răspunsul a fost aproape identic cu cel transmis de Minister în luna februarie, prin care acesta ne informa că Memorandumul fusese prelungit până în aprilie.

Senatorii din Comisia economică, industrii şi servicii au dat aviz negativ, în septembrie 2016, proiectului de lege privind aprobarea Memorandumului, iar în mai proiectul de lege a primit aviz negativ şi de la Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului din Senat.

În mai 2016, procurorii DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

În plus, în presă au apărut informaţii că procurorii cercetează inclusiv Memorandumul de înţelegere cu Rompetrol. Azamat Zhangulov, fost senior vicepresident al KMG International, a spus că tranzacţia cu chinezii nu ar trebui să fie afectată de anchetă. Întrebat dacă Generalul Wesley Clark a fost consultantul KazMunayGas, direct sau indirect, în timpul semnării Memorandumului de Înţelegere din 2013, Azamat Zhangulov a declarat: "Orice companie de talia noastră lucrează cu mai mulţi consultanţi în diverse domenii. Este ceva normal. Generalul Wesley Clark face parte din boardul multor companii, domnia sa este o persoană activă în această zonă şi are o vastă experienţă".

Conform acordului dintre KMG şi CEFC, compania chineză va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în România, Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii din China şi Europa. În acelaşi timp, KMG va continua să livreze ţiţei către subsidiara sa KMGI în scopul de a susţine şi de a extinde operaţiunile sale de bază în Europa.

"O atenţie deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deţine principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile ţărilor participante - România, Kazahstan, China - precum şi un impact social pozitiv", declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Grupului KMGI deţine şi desfăşoară activităţi de rafinare, comercializare şi distribuţie ţiţei şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.

În 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din acţiunile Rompetrol Group companiei petroliere KazMunayGaz din Kazahstan într-o tranzacţie estimată la 2,1 miliarde de dolari. Omul de afaceri nu a vrut să precizeze preţul tranzacţiei, dar a menţionat, într-un interviu pentru Jurnalul Naţional, că valoarea de piaţă a întregului grup a fost estimată la 3,616 miliarde de dolari.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Noi am inteles ca nu avem bani dar nici Europa nu are?

    Lucram pentru China. 

    Bravo lor. 

    Tranzactii de mil de euro se face de catre romani paduchiosi care nu au 1 mil de euro bani propri legali?

    1. Nu vad nici un rau in venirea exploatatorilor. Daca noi nu stim sa ne folosim resursele vin altii care stiu. Au plecat toti inteleptii din tara si au ramas numai plangaciosii!

    De mult nu mai avem conducatori.Avem mai multi jefuitori.

    cumpara cu drepturi si obligatii, doar ca obligatiile s-au amanat pana acum, sa speram ca nu definitiv

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb