Uzina a fost înfiinţată în 1938, de către marele industriaş român din perioada interbelică, Nicolae Malaxa. La acea vreme, uzina avea cele mai moderne tehnologii din Europa.
După război, sovieticii au luat laminorul de 14 ţoli, unul din cele mai performante utilaje, şi l-au montat la uzina lor, Nicopol, din Ucraina.
La începutul regimului comunist, fabricii îi este schimbată denumirea în Republica. Uzina intră într-un proces de modernizare, fiind implementate, în anii 1965-1970, cele mai moderne tehnologii.
După Revoluţie, uzina acumulează datorii şi este vândută, în 2003, unui consorţiu rus. Muncitorii se revoltă şi cer plata salariilor restante.
Din cauza nerespectării clauzelor contractuale, contractul cu ruşii este desfăcut, iar în 2004, uzina intră în lichidare din cauza datoriilor.
În 2005, Republica intră în faliment, cu datorii de 54 de milioane euro. Ulterior, revine statului român, în baza unei decizii a Tribunalului.
În 2008, indienii de la Maharashtra Seamless cumpără utilajelor ce alcătuiau linia tehnologică de fabricaţie a ţevilor petroliere. Utilajele sunt dezmembrate şi mutate în India şi cresc capacitatea de producţie a companiei indiene cu 50%.