Conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia (ADR) le propune factorilor decidenţi în managementul fondurilor europene să coopteze şi băncile la conducerea regiunilor noastre de dezvoltare. Liviu Muşat, directorul general al ADR Sud Muntenia, a declarat, ieri: "Companiile şi, în special, microîntreprinderile se confruntă în această perioadă cu lipsă de lichidităţi. În plus, există o mare diferenţă între proiecte bancabile şi cele care sunt finanţate de Uniunea Europeană. Cred că se pot elimina aceste incovenienţe prin cooptarea băncilor în managementul regiunilor de dezvoltare unde, în momentul de faţă, sunt prezente numai autorităţile locale. Le voi propune factorilor de decizie să analizeze cooptarea băncilor ca membri fondatori în regiunile noastre de dezvoltare. Desigur, sper ca şi băncile care finanţează proiectele europene să fie intersate de un astfel de proiect".
Potrivit domnului Muşat, la nivelul regiunii Sud Muntenia, microîntreprinderile nu s-au arătat interesate de schema de granturi care le este pusă la dispoziţie în cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Deşi ADR a depus eforturi deosebite pentru creşterea gradului de atractivitate, criza a făcut ca microîntreprinderile să nu fie interesate de aceste fonduri europene.
O soluţie vine însă de la Comitetul de Monitorizare a POR care, conform declaraţiilor lui Liviu Muşat, analizează posibilitatea finanţării microîntreprinderilor în proporţie de 100%, şi nu de 60-70%, cum este în prezent. De asemenea, se analizează şi eliminarea restricţiei ca microîntreprinderea să aibă minimum un an de activitate ca să fie eligibilă. Astfel, din fondurile europene s-ar putea finanţa şi "start-up-uri".
ADR Sud Muntenia are, în prezent, peste 400 de proiecte depuse în cadrul POR, iar valoarea fondurilor solicitate este de peste un miliard de euro, a mai spus Liviu Muşat. Solicitările depăşesc cu mult fondurile disponibile, dar nu toate axele au atras beneficiari. Cele mai de succes axe din cadrul POR au fost cele care se adresează în principal autorităţilor locale.