ONG-URILE DE MEDIU:  Legea contravenţiilor silvice trebuie să rămână eficientă în combaterea tăierilor ilegale

Andrei Stan
Companii #Mediu / 6 martie 2017

Legea contravenţiilor silvice trebuie să rămână eficientă în combaterea tăierilor ilegale

Organizaţiile non-guvernamentale de mediu "Greenpeace România", "WWF România", "Fundaţia Eco-Civica", "Federaţia Coaliţia Natura 2000" şi "EcoAssist - Plantăm fapte bune în România" susţin revizuirea şi aprobarea prin lege a OUG 51 privind contravenţiile silvice, care completează cadrul de contravenţii, acoperind sfera ilegalităţilor documentate din domeniu, de la autorizarea lucrărilor silvice la exploatare, transportul şi punerea pe piaţă a lemnului.

"Greenpeace România" precizează, într-un comunicat de presă: "Miercuri, 8 martie, se discută în Camera Deputaţilor legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2016, care vizează contravenţiile silvice. Modificarea Legii nr. 171/2010 trebuie să urmărească stabilirea de sancţiuni care impun aplicarea legilor, dar care, în acelaşi timp, nu vor favoriza abuzurile. Sancţiunile trebuie să fie proporţionale cu faptele săvârşite şi imparţiale".

ONG-urile susţin că lucrările silvice executate în zone ce includ şi posibile păduri virgine sau cvasi-virgine, fără avizul Gărzii Forestiere, trebuie sancţionate.

În 2005, un studiu la nivel naţional a identificat peste 225.000 hectare de păduri virgine şi cvasivirgine, fără să fi acoperit însă integral suprafaţa împădurită a ţării.

Comunicatul menţionează: "Lucrările silvice efectuate între timp, precum şi completarea criteriilor în baza cărora s-au făcut identificările au făcut ca o parte dintre aceste suprafeţe să nu mai îndeplinească în prezent criteriile necesare pentru a fi declarate păduri virgine şi cvasi-virgine. Prin urmare orice considerare a acestui patrimoniu trebuie să pornească de la această evidenţă şi, în baza principiului prevenţiei, să impună o abordare precaută. Pentru a securiza potenţialele păduri virgine şi cvasi-virgine rămase, este obligatoriu să avem prevăzute în legea contravenţiilor silvice sancţiuni pentru lucrările care s-ar desfăşura în aceste zone fără avizul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură (Garda Forestieră). În cazul în care se constată că în zonele respective se mai găsesc păduri virgine sau cvasi-virgine, avizul trebuie să fie negativ".

Totodată, pentru a facilita identificarea pădurilor virgine şi cvasi-virgine, trebuie legiferat accesul specialiştilor evaluatori cu autovehiculele pe drumurile forestiere fără a fi necesar acordul scris din partea proprietarului sau a administratorului fondului forestier, mai spun ONG-urile.

Potrivit acestora, lemnul recoltat ilegal confiscat de autorităţi nu trebuie să ajungă pe piaţă. Conform Regulamentului (UE) 995/2010 care impune operatorilor şi autorităţilor competente măsuri active în sensul prevenirii şi combaterii comerţului cu lemn recoltat în mod ilegal, este interzisă introducerea pe piaţă a lemnului provenit din tăieri ilegale.

Organizaţiile de mediu consideră că şi lemnul provenit din confiscările aplicate de autorităţile de control este tot lemn recoltat ilegal şi astfel acesta nu trebuie valorificat pe piaţa europeană (inclusiv ţara noastră). ONG-urile propun ca el să fie donat către instituţii non-profit ca lemn de foc (şcoli, azile de bătrâni etc.).

În comunicatul "Greenpeace România" se mai arată: "Recoltarea abuzivă de lemn trebuie sancţionată în legea contravenţiilor silvice, fie că este vorba despre furtul de lemn sau de tăieri ilegale produse prin nerespectarea normelor tehnice în vigoare inclusiv la aplicarea lucrărilor de rărituri. Normele tehnice prevăd condiţii clare privind recoltarea lemnului".

Reprezentanţii organizaţiilor de mediu atrag atenţia că nerespectarea acestor norme vor genera abuzuri cu consecinţe negative asupra ecosistemelor forestiere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb