ONU: 2005 - un an bun pentru economia mondială

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2005

Scăderea dolarului nu va corecta dezechilibrele globale

Dezechilibrele globale şi deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii nu vor fi corectate de scăderea bruscă a dolarului american - contrar aşteptărilor, afirmă specialiştii ONU, în analiza economiei mondiale pentru anul în curs, intitulată "Situaţia economică mondială şi previziunile pentru 2005". Raportul ONU arată, însă, că redresarea economică ciclică este la apogeu, după un an plin de succese (2004), mai ales pentru ţările în curs de dezvoltare.

Documentul, prezentat ieri la New York, notează că, totuşi, persistă "posibilitatea apariţiei la nivel mondial a unei corecţii bruşte şi cu efecte negative, atît timp cît simpla depreciere a dolarului pare să nu fie suficientă pentru a putea readuce - cu măsurile obişnuite - deficitul global la niveluri acceptabile". Raportul ONU completează statisticile publicate în luna noiembrie 2004, care arătau o accelerare în acumularea deficitului comercial al SUA.

Declinul dolarului nu reuşeşte să aducă o corectare a situaţiei, deoarece Statele Unite sînt în poziţia unică de a avea o datorie externă în monedă proprie. Unele dintre efectele slăbirii dolarului american, asociate cu deprecierea acestuia, sînt transmise creditorilor americani. Aceştia suferă şi o pierdere prin aceea că proprietăţile lor scad acum în valoare. Declinul îşi ia birul pe cererea globală, care reduce beneficiile exportatorilor americani, cîştigate din competitivitatea bazată pe un dolar slab.

În esenţă, dezechilibrul global se manifestă între consumul şi datoria Statelor Unite ale Americii, pe de o parte, şi explozia surplusului partenerilor comerciali ai SUA, pe de altă parte. Schimburile valutare în sine, în special cele bilaterale, nu vor rezolva problema.

"O corecţie a deficitului fiscal al SUA şi o îmbunătăţire a ratei private de economisire pare indispensabilă, dar efectul contradictoriu al unei asemenea măsuri ar trebui contrabalansat prin alte măsuri", arată studiul pe 2005.

Un răspuns global la dezechilibrele mondiale ar putea include - în regiuni cu mari surplusuri externe, precum Japonia, Europa Occidentală şi unele ţări asiatice în curs de dezvoltare, stimularea cererii interne, de preferinţă prin intermediul investiţiilor. În plus, reconstrucţia necesară după catastrofa care a afectat Asia de Sud-Est în decembrie 2004, oferă o oportunitate de implicare în investiţii de anvergură în ţările din Oceanul Indian.

Alte caracterisitici ale profilului economic global pentru 2005 sînt: o creştere economică de peste 3%, în absenţa unei reacţii rapide a pieţei în faţa devalorizării dolarului şi a creşterii deficitului comercial al SUA; creşterea mondială va fi susţinută de economiile din China şi SUA (consumul din SUA stimulează sectorul mondial manufacturier, iar cererea de materii prime tot mai mare a Chinei ameliorează exportul de bunuri în ţările în curs de dezvoltare, inclusiv cele din Africa şi America Latină); preţul petrolului se va modera, după creşterea puternică de anul trecut, care a avut la bază o cerere sporită, nu o producţie deficitară.

Raportul ONU notează că, încurajată parţial de sporirea vînzărilor de bunuri, creşterea economică medie din 2004 în ţările în curs de dezvoltare (5,5%) a fost cea mai puternică din ultimele două decenii, iar producţia din fostele economii centralizate a fost, la rîndul său, cea mai puternică din perioada 1990 - 2004.

Studiul "Situaţia economică mondială & perspective" a fost întocmit de Departamentul ONU pentru Probleme Economice şi Sociale (DESA) şi Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), în colaborare cu comisiile regionale ale ONU.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb